https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rybari-ve-strednich-cechach-zacali-vysazovat-male-pstruhy-bude-jich-temer-11.400?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rybáři ve středních Čechách začali vysazovat malé pstruhy, bude jich téměř 11 400

22.10.2022 01:22 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Rybáři na Mnichovohradišťsku včera vypustili do říček Mohelka a Zábrdka 2000 malých pstruhů obecných potočních. Další by měli do potoků a řek v jižních oblastech Středočeského kraje nasadit v příštím týdnu. Celkem se jich tak do řek a potoků dostane téměř 11 400. Na nákup násady dostal Český rybářský svaz dotaci 150 000 korun od Středočeského kraje, informoval ČTK mluvčí hejtmanství David Šíma.
reklama

 

"Pstruh obecný potoční býval běžnou rybou, která bohužel z vodních toků mizí. Možnou záchranou druhu je opakované vysazení nové násady," uvedla krajská radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Jana Skopalíková (Piráti). Pstruhům se daří v tocích, kde je po celý rok dostatek vody. Další násada se podle Skopalíkové rozveze do potoků a říček u Týnce nad Sázavou, na Benešovsku, Příbramsku a Hořovicku.

Rybáři letos a v následujících dvou letech vysadí roční a dvouletou násadu o minimální velikosti 15 centimetrů. "Tím by mělo dojít k vytvoření reprodukceschopného generačního hejna pstruha obecného potočního," doplnila radní.

Středočeský kraj v minulosti podpořil vysazování takzvaných reofilních ryb, které žijí ve vodě s větším průtokem.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

22.10.2022 05:42
Kormoráni jsou však stále chráněni.
Odpovědět
Pe

Pepa

22.10.2022 08:34 Reaguje na smějící se bestie
Však bestie jako si ty je chráněna také, tak si to užívej dokud je čas.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.10.2022 08:51 Reaguje na Pepa
Já nerybařím.
Odpovědět
Hu

Hunter

22.10.2022 11:58 Reaguje na smějící se bestie
Já rybařím. Tohle je akorát nakrmit vydry a volavky.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.10.2022 12:05 Reaguje na Hunter
Jmenovaní predátoři jsou přemnožení !
Odpovědět
Hu

Hunter

22.10.2022 13:28 Reaguje na smějící se bestie
No, nějaký management populace techto predátorů by nezaskodil. Jinak je to fakt téměř zbytečna péče o reofilni druhy ryb.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

22.10.2022 16:35 Reaguje na smějící se bestie
Nechci být válečným štváč, ale mám takový dojem, že u nás už kormorán velký chráněn není.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.10.2022 19:46 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nemáte dojem, máte pravdu ... https://www.myslivost.cz/Casopis-Myslivost/MYSLIVOST-Straz-myslivosti/2018/Listopad-/-2018/Kormoran-velky
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.10.2022 10:11
Roček a dvouroček do 15 cm je ideální potravou pro 50 volavek na měsíc a půl při spotřebě 5 kusů denně. Do jara tak může být dílo dokonáno a jaro bude opět o potocích bez ryb. No a to už jsem pominul ostatní predátory! Kde jsou ty doby, kdy byly volavky vzácností a pstruzi zcela běžnými rybami! Ale to byli vzácností i EKOmagoři opěvujíci pár ikon z řad
predátorů a velká většina ochránců přírody chápalo, že regulace je
podmínkou udržitelnosti VŠECH druhů živých tvorů!
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist