https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rybari-zprava-snemovni-komise-k-becve-potvrdila-nasi-kritiku-postupu-uradu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rybáři: Zpráva sněmovní komise k Bečvě potvrdila naši kritiku postupu úřadů

21.9.2021 01:27 | ZLÍN (ČTK)
Zdroj | Český rybářský svaz
Závěrečná zpráva sněmovní komise k otravě řeky Bečvě potvrzuje podle členů rybářského svazu jejich dlouhodobou kritiku ohledně nekoordinovanosti postupu úřadů. Shodují se také na nedostatečném odběru vzorků. Pokud by podle nich byl postup důslednější, mohly být okolnosti katastrofy odhaleny podstatně dříve. "Havárie na Bečvě je strašně vysoce zvednutý varovný prst pro všechny, kteří to mohli způsobit, nebo pro ty, kteří to měli zjistit nebo zajistit a kteří měli tu havárii likvidovat," řekl ČTK šéf hustopečských rybářů Stanislav Pernický, který byl loni na místě havárie mezi prvními.
reklama

 

Právě chaotický postup při zjištění katastrofy byl terčem kritiky rybářů od prvopočátku. "To byla nekoordinovanost postupů, prvních 14 dní jsem to viděl v přímém přenosu, šlo to vidět v plné nahotě, to mi nemusí potvrzovat žádná komise," řekl dnes ČTK předseda Českého rybářského svazu na území Severní Moravy a Slezska Pavel Kocián. "Legislativně a hlavně lidsky musí být naprosto jasné, kdo bude řídit tu havárii a kdo jak má postupovat. Tam nemůže převládat chaos, to musí být špičkový stroj, který musí šlapat jak hodinky, což pochopitelně nebylo. V té zprávě je to velice dobře postiženo. Lidé konečně vidí, že třeba oblastní pobočka ČIŽP Brno odmítla přijet a komunikovala jen telefonicky, což je úplně paradoxní," uvedl Stanislav Pernický.

Rybáři se shodují i na nedůsledném odebírání vzorků na místě, které sněmovní komise ve své zprávě rovněž zmiňuje. "Dokážete si představit, že přijede inspektor, který nemá dostatek odběrových lahví, odjede a neodebere žádné vzorky a říká, že to měl udělat vodoprávní úřad nebo Povodí Moravy nebo hasiči. Z toho je patrno, že tam je neskutečný chaos," podotkl Pernický. Podle něj akutně scházejí vzorky z osudného dne 20. září, za diletantismus považuje i to, že v tento den nebyly odebrány vzorky od žádného z vyústění kanálu, včetně Dezy. DEZA patří do svěřenského fondu založeného premiérem Andrejem Babišem (ANO).

Podle Kociána bylo zajištění vzorků naprosto zásadní a to nejen pro vyřešení kauzy. "Je to to nejpodstatnější. Už z morálního hlediska je důležité, aby byl viník vždy nalezen, to je memento pro ty ostatní. Vzorky byly důležité také nejen pro zjištění pachatele, ale i k zjištění příčiny otravy. Začalo to v neděli 20. září a my jsme se dověděli výsledek až ve čtvrtek," doplnil Kocián.

Rybáři, kteří mají i po roce před očima tuny uhynulých ryb, doufají, že katastrofa bude pro budoucnost ponaučením. "Pro mě je kauza Bečva velice vysoce zvednutý varovný prst. Myslím si, že snad by již orgány postupovaly jinak, ta koordinace by byla jiná a rybáři budou bráni konečně objektivně," dodal šéf hustopečských rybářů. Zástupci rybářského svazu zároveň shodně doufají, že tyto zkušenosti již nikdy nebudou muset využít v praxi, dodal Kocián.

Ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov přesně před rokem. Podle policie, která se opírá i o posudek znalce Jiřího Klicpery, se kyanidy dostaly do řeky takzvaným rožnovským kanálem. Rybáři však poukazují na to, že první ryby začaly v řece hynout až po více než třech kilometrech od vyústění kanálu. Z otravy Bečvy je obviněna společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a její jednatel Oldřich Havelka, vinu popírají.

Alena Horáková gcm


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

21.9.2021 07:19
Jenže on to nebyl žádný chaos, to bylo záměrné. Na sběr a vyhodnocení vzorků nepotřebujete žádnou koordinaci, vzorkaři sami ví, co mají dělat a čím více jich je a více vzorků ihned po havárii seberou, tím je databáze důkazů bohatší.

Ovšem včera pan Gazdík (mluvčí komise) na TV24 jasně řekl panu Brabcovi do očí, že policie by měla vyšetřování rozšířit o "zločinné spolčení".

Pokud tohle může zaznít z veřejnoprávního média, není ještě vše ztraceno. Je ale potřeba volit pana Gazdíka a ne Brabce.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.9.2021 08:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak s Vámi leckdy nesouhlasím, tak v tomhle příspěvku Vám podepíšu každé slovo. Já si jenom dovolím poznamenat jednu věc - kdyby měl Babiš koule, tak by loni pár dní po tom průseru vystoupil před národ, řekl by, že došlo k velkému pochybení a velké škodě na české přírodě a že se ANOfert postará o napravení důsledků této havárie. Jenže to by udělal chlap s koulema a ne estébák, který umí akorát kličkovat před odpovědností. Zřejmě by ho to stálo dost peněz, ale získalo by mu to politické body. Je otázka, zda by na to ANOfert měl peníze. Pořád na ním visí to, že bude vracet 100 mega z Penamu a je i dost dalších dotací, které byly získány protiprávně a zřejmě se budou muset vrátit. Kromě toho nad ANOfertem visí hrozba zastropování dotací, což by celé Babišovo podnikání poslalo do kolen.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.9.2021 09:16 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Děkuji za pochopení, celá záležitost je od začátek důkaz Babišova bytostného estébáctví.
Pokud by hned řekl: "nejsem vedoucí odpadového hospodářství v Deze, nemůžu za činy všech mých manažerů, vyšetřete to dle práva a potrestejte viníka", tak mu to politické body přinese.
Ale pouze estébák musí lhát, korumpovat a podrážet i v případě, že ho to samotného poškodí.

Na odškodnění samozřejmě má, miliardy odčerpané z našeho SR i EU nikdy vracet nebude, vše by šlo na úkor Dezy a ne jeho.

Proto je nutno volit demokratické bloky (víceméně asi jedno který, po volbách se stejně spojí). Ale obávám se, že součsná mafie se od moci už odstavit nedá.
Odpovědět
os

orb slavík

21.9.2021 12:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Souhlas
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

21.9.2021 14:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Souhlas. ČIZP všechny vzorky odebrané rybáři zlikvidovala v souladu se směrnicemi ANOfertu. Předpokládám, že otravu způsobila jiná látka, ( fenol) a zanechal se pouze vzorek, který ukazuje na jiného vinníka.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

21.9.2021 17:59
Samozřejmě, vy chytrolíni.
Viník byl přece určen už druhý den - média + Gazdík a spol , se nemýlí !
A všichni ve státní správě " jedou ", jak Babiš píská, co.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.9.2021 19:45 Reaguje na smějící se bestie
Samozřejmě byl viník znám už druhý den, kdy se analyzovaly vzorky.
Tak gigantická otrava má neméně gigantické stopy a z té inkriminované výusti musela vytékat dny, spíš než hodiny.
A otrava byla zjištěna okamžitě, možná už dříve, než koncentrace vrcholila.
Není možné v téhle lokalitě vyúsť nenajít prakticky do pár hodin.
Proto od té doby hrabišova mafie stále lže a mlží, už je to vyloženě trapné.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist