https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sako-brno-solar-montuje-panely-na-dalsi-strechy-od-dubna-bude-mit-1132-panelu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sako Brno Solar montuje panely na další střechy, od dubna bude mít 1132 panelů

12.3.2023 00:42 | BRNO (ČTK)
Zdroj | SAKO Brno Solar
Městská společnost Sako Brno Solar, která má na starosti zřizování fotovoltaických elektráren na střechách městských budov, začíná pracovat na sedmi dalších střechách. Od dubna tak bude do městské fotovoltaické elektrárny zapojeno 1132 panelů na deseti střechách. Letos má být osazeno 50 střech, uvedla společnost.
reklama

 

"Letos začínáme střechami ZŠ Merhautova, Domova seniorů na ulici Tábor a polikliniky na Lesné. Následovat budou střechy základní školy Sirotkova, administrativní budovy na Černovické, Domova pro seniory na ulici Vychodilova a základní školy Jana Babáka. Všechny budovy připojíme nejpozději do poloviny dubna," uvedl předseda představenstva a radní René Černý (ANO).

Městská solární elektrárna se rozroste o 455,7 kWp instalovaného výkonu. Loni městská firma odštěpená od odpadové společnosti Sako osadila panely v pilotním provozu na tři střechy, letos mají instalace panelů výrazně zrychlit.

"V tomto roce je pro nás prioritou co nejrazantnější rozběh projektu samotného. V různých fázích projektové přípravy máme více než 50 objektů, jejichž střechy osadíme do konce roku. Další desítky objektů zadáváme do projektové přípravy," uvedl člen představenstva firmy Daniel Struž.

Projekt solární elektrárny na střechách brněnských domů přinese městu nejméně 43 gigawatthodin solární elektřiny ročně a emise CO2 sníží o 36 000 tun. Během několika let chce Brno osadit střechy přibližně 650 budov v majetku města či městských společností.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

12.3.2023 14:42
Ještě by to chtělo, aby se ministr Síkela pochlapil. A konečně prosadil ten zákon o komunitní energetice.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist