https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sankci-ulozenou-za-tezbu-v-turowu-povazuje-brabec-za-citelny-tlak-na-polsko?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sankci uloženou za těžbu v Turówu považuje Brabec za citelný tlak na Polsko

21.9.2021 01:07 | PRAHA (ČTK)
Každodenní sankci pro Polsko půl milionu eur vnímá ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) jako výraznou motivaci a nátlak na to, aby se v Turówu přestalo těžit u českých hranic. "Je to jasný důkaz, že evropský soudní dvůr to bere za závažné postižení životního prostředí. Půl milionu eur není málo," řekl ministr novinářům v reakci na rozhodnutí, podle kterého má Polsko platit pokutu zhruba 12,7 milionu korun denně za to, že nezastavilo těžbu uhlí. Finanční sankci má Varšava platit do chvíle, než uposlechne jarního příkazu soudu a práce v dole ukončí. Postup Soudního dvora Evropské unie uvítal i ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD). Jednání budou podle obou pokračovat. Podle Brabce jde hlavně o dohodu na technických podmínkách, které musejí být splněny před jakoukoli úvahou o pokračováním další těžby.
reklama

 

"Postup byl správný, náš návrh sankce soud přijal. Zároveň odmítl návrh na zrušení předběžného opatření na pozastavení těžby. Jsme připraveni dále jednat, ale hlavní cíl zůstává - na české straně nesmí dojít k ohrožení přístupu k pitné vodě," uvedl Kulhánek na twitteru. Pirátská předsedkyně sněmovního výboru pro životní prostředí Dana Balcarová věří tomu, že sankce vytvoří na polskou stranu dostatečný tlak při vyjednávání dohody s českou stranou. "Dohoda by měla zajistit důslednou ochranu životního prostředí a zamezit úbytku vody na české straně, který již dnes odpovídá původně odhadovanému stavu k roku 2044, a také zabránit ohrožování zdraví českých občanů," uvedla v tiskové zprávě.

Předběžné rozhodnutí o zastavení těžby vydal soud v květnu po české žalobě, podle které důl mimo jiné ohrožuje zásoby pitné vody v českých obcích. Polsko příkaz dodržet odmítlo a požádalo soud o jeho zrušení s tím, že náhlé zastavení těžby by mohlo způsobit ekologickou katastrofu a pro zemi mělo značné ekonomické následky. Místopředsedkyně soudu Rosario Silvaová dnes polskou žádost zamítla a rozhodla o pokutě. Podle vyjádření soudu přihlížela zejména k tomu, že předběžné opatření má zabránit možným vážným škodám na životním prostředí a lidském zdraví. Proto "je třeba Polsku uložit povinnost zaplatit (Evropské) komisi penále ve výši 500.000 eur za každý den ode dne oznámení tohoto usnesení Polsku do doby, kdy tento členský stát splní povinnosti vyplývající z usnesení o předběžném opatření," uvedl soud. Česká strana žádala o pokutu v desetinásobné výši.

Brabec vyzdvihl, že soud ve prospěch Česka rozhodl už podruhé. Český návrh na desetinásobnou pokutu dnes popsal jako maximální částku. "Šli jsme tam s maximální částkou pět milionů euro denně. I částku 500.000 euro bereme jako velmi citelnou, soud mohl uložit daleko menší," řekl ČTK.

Česko svou únorovou žalobu opřelo vedle obav o pitnou vodu také o argument, že Polsko porušilo pravidla pro posuzování vlivu rozšíření dolu na životní prostředí. Polská vláda se proti žalobě brání, zároveň však spolu jednají expertní skupiny obou zemí o návrhu mezivládní dohody, která by spor vyřešila.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist