https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sasko-kvuli-moru-prasat-rozsirilo-uzavrenou-oblast-a-buduje-nove-ploty?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sasko kvůli moru prasat rozšířilo uzavřenou oblast a buduje nové ploty

14.11.2022 16:32 | BERLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Německu se nadále nedaří zastavit šíření nákazy africkým morem prasat (AMP). Sasko, které je touto virovou infekcí výrazně postiženo, rozšířilo uzavřené oblasti i podél hranic s Českem. Velké naděje Sasko vkládá do vybudování další linie plotů, které mají pomoci nakažená zvířata zastavit. Proti AMP neexistuje vakcína, infikovaná zvířata se neléčí a musejí se usmrtit, mor je tak velkou hrozbou pro hospodářské chovy prasat. Na člověka se choroba nepřenáší.
reklama

 

AMP se do Německa dostal z Polska. Sasko, Braniborsko a Meklenbursko-Přední Pomořansko, které s Polskem hraničí, proto na pomezí vybudovaly bariéry. Místa, kde se mor vyskytne, jsou vyhlášena jako uzavřené oblasti, které jsou označovány i jako nárazníkové zóny.

Sasko nově tyto zóny rozšířilo tak, že zahrnují celý okres Budyšín (Bautzen), který sousedí s Českem. Částečně byla rozšířena i uzávěra v sousedním okrese Saské Švýcarsko-Východní Krušnohoří, který rovněž hraničí s Českem. Okres Zhořelec (Görlitz) sousedící s Českem a Polskem platil za uzavřenou oblast již dříve.

Zvětšení zón Sasku otevřelo právní cestu k vybudování ochranných koridorů, což je pásmo dvou plotů, které jsou od sebe vzdáleny dva kilometry. Takovéto koridory, ve kterých myslivci radikálně snižují stavy divokých prasat, buduje Sasko tři - na západě nynějších uzavřených oblastí, na východě na hranici s Polskem a na severu na pomezí s Braniborskem.

"Doufáme v účinnost ochranných koridorů, se kterými máme na východě a severu oblasti s infekcí dobré zkušenosti. Dvojitý plot funguje jako bariéra lépe než jeden plot," řekl Sebastian Vogel, který je šéfem krizového štábu boje proti AMP při saském ministerstvu sociálních věcí.

Vogel uvedl, že vedle plotu Sasko nadále spoléhá na odstřel divočáků. Lovci za každé takové zvíře zastřelené v uzavřené oblasti dostávají příspěvek 150 eur (3600 Kč).

Od září 2020, kdy byla v Německu nynější infekce poprvé potvrzena, bylo v Sasku zaznamenáno 1727 případů, v Braniborsku 2689 případů a zhruba pět desítek v Meklenbursku-Předním Pomořansku.

S africkým morem prasat se od roku 2017 potýkalo i Česko. Díky intenzivnímu odlovu a dalším opatřením se chorobu podařilo udržet pouze na Zlínsku a nakonec vymýtit. Od března 2019 je tak Česká republika oficiálně považována za stát bez nákazy africkým morem prasat. Podle odborníků je ale spíše jen otázkou času, kdy se nemoc do Česka opět dostane, protože infikovaná prasata byla zjištěna v Polsku a Sasku pouze několik kilometrů od českých hranic.


reklama

Aleš Zápotocký
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist