https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sbirka-nepotrebnych-mobilu-pomuze-prirode-i-handicapovanym?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sbírka nepotřebných mobilů pomůže přírodě i handicapovaným

17.10.2022 00:50 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | alho007 / Depositphotos
V českých domácnostech leží podle odhadů na 12 milionů nevyužitých mobilních telefonů. Recyklace i jednoho starého přístroje přitom přináší značné úspory přírodních zdrojů. Do konce října mohou lidé nepotřebný telefon věnovat ve sbírce, který během kampaně nazvané 100 gramů pro přírodu pořádá nezisková organizace Remobil. Z každého mobilu navíc půjde deset korun na pomoc dětem a dospívajícím s tělesným handicapem z Jedličkovu ústavu a škol v Praze.
reklama

 

"Každý takový mobil váží přibližně 100 gramů, ovšem za jeho životním cyklem se skrývá 100 kilogramů materiálů a odpadů. Vrácením zpět k recyklaci se tak zbavíme zátěže dané výrobou a těžbou," uvedli organizátoři sbírky.

Mobily lze poslat z celé republiky bezplatně přes Zásilkovnu, v Praze je mohou lidé odevzdat do sběrných boxů na některých radnicích městských částí. Další informace najdou lidé na webu sbírky. Všechna data z mobilních telefonů budou podle pořádající organizace bezpečně zlikvidována.

Už dříve se s pomocí sbírky starých mobilů vybralo na pomoc Jedličkova ústavu přes 300 000 korun, které směřovaly mimo jiné na vybavení místnosti fyzioterapie, speciální koupací křeslo či přepravní box ke školnímu autobusu. Letošním cílem je upravit již existující dětský tábor v Bukové na úpatí Novohradských hor, aby ho mohli co nejvíc využít i handicapovaní. Měla by tam například vzniknout bezbariérová chatka.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Uhrovič

17.10.2022 10:48
Je třeba se vymanit z konzumu, který nám kapitalismus vnutil a přestat zbytečný odpad produkovat, ne recyklovat.
Recyklace je jen cesta.
Odpovědět
Pe

Petr

17.10.2022 14:16 Reaguje na Michal Uhrovič
Jenže jak? Produkce odpadu (výroba, ať už čehokoliv) lidi živí. Bez příjmu, tedy bez peněz, žít nejde.
Odpovědět
Pe

Petr

17.10.2022 14:25 Reaguje na Petr
A úplně každý výrobek je dříve či později odpad.
Já z tohoto šílenství cestu ven nevidím.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist