https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sdruzeni-calla-vytvorilo-ci-obnovilo-na-jihu-cech-na-20-tuni?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sdružení Calla vytvořilo či obnovilo na jihu Čech na 20 tůní

24.7.2022 02:00 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČTK)
Tůň v Pískovně Hroznějovice.
Tůň v Pískovně Hroznějovice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Calla – Sdružení pro záchranu prostředí
Ekologické sdružení Calla vytvořilo či obnovilo v různých jihočeských pískovnách v posledních 12 letech dvě desítky tůní. Slouží jako zázemí pro ohrožené druhy živočichů, které jinde nemají vhodné podmínky. ČTK to řekl Jiří Řehounek ze sdružení Calla.
reklama

 

"Bereme naše projekty v pískovnách jako příležitost k ochraně ohrožených druhů naší fauny. Tůně však nestačí pouze vytvořit, ale je třeba je dále sledovat a dlouhodobě se o ně starat. Pokud je totiž ponecháme pouze přírodním procesům, dostává se do nich listí a další materiál, který je postupně zaplní. Z takové tůně postupně mizí většina ohrožených druhů. Proto je důležité čas od času tůně obnovit nebo vedle vytvořit nové, případně v jejich okolí vyřezávat náletové dřeviny,“ řekl Řehounek.

Předloni pro Callu vypracoval entomolog Vojtěch Kolář z Biologické centra Akademie Věd ČR studii o oživení tůní v jihočeských pískovnách. Vyplynulo z ní, že v některých pískovnách třeba společně žijí všechny tři druhy jihočeských čolků - čolek velký, obecný i horský. Účelem studie bylo také naplánovat další péči o tůně v pískovnách.

"Od doby vypracování studie nám v pískovnách přibyly tři tůně. Jedna je v Pískovně Třebeč nedaleko Borovan a naposledy dvě tůně v Pískovně Ledenice na konci loňského roku. Letos je postupně objíždíme a sledujeme, jaké druhy se do nich zatím stihly nastěhovat," řekl Řehounek.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist