https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sefka-ek-celi-kritice-ze-na-cestu-z-vidne-do-bratislavy-pouzila-letadlo?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šéfka Evropské komise čelí kritice, že na cestu z Vídně do Bratislavy použila letadlo

5.11.2021 10:51 | BRUSEL (ČTK)
"Předsedkyně měla při této cestě po odletu z Belgie navštívit sedm zemí za dva dny. Prověřovaly se alternativy, logisticky ale neexistovala žádná jiná možnost," uvedl mluvčí s tím, že vzhledem k pokračující cestě do Rigy nedávalo využití jiného dopravního prostředku smysl.
"Předsedkyně měla při této cestě po odletu z Belgie navštívit sedm zemí za dva dny. Prověřovaly se alternativy, logisticky ale neexistovala žádná jiná možnost," uvedl mluvčí s tím, že vzhledem k pokračující cestě do Rigy nedávalo využití jiného dopravního prostředku smysl.
Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová čelí kritice, že na 50kilometrovou cestu mezi Vídní a Bratislavou použila soukromé letadlo. Informaci jako první zveřejnil britský deník The Telegraph v době současné klimatické konference OSN v Glasgow, kde von der Leyenová vyzývala k podpoře ekologických způsobů dopravy ve snaze zmírnit globální oteplování. Mluvčí komise krátký přelet omluvil náročnou logistikou.
reklama

 

Britský deník rovněž uvedl, že von der Leyenová na víc než polovinu svých oficiálních cest v pozici šéfky exekutivy Evropské unie využila soukromé letadlo, konkrétně na 18 z celkových 34 od prosince 2019. Tímto způsobem se podle deníku v minulosti přesouvala z Bruselu také na krátké vzdálenosti, například do Paříže či Londýna.

Lez z Vídně do Bratislavy se uskutečnil letos v červnu, kdy šéfka EK v členských zemích EU postupně prezentovala schválení národních plánů obnovy po pandemii covidu-19. Po skončení jednání v Bratislavě ihned zamířila do lotyšské Rigy.

Šéf Asociace evropských daňových poplatníků Michael Jäger podle agentury DPA označil postup von der Leyenové za "ekologický hřích", který "daňového poplatníka stojí mnoho peněz, mnoho času (...) a především mnoho důvěryhodnosti".

Mluvčí Komise Eric Mamer pro německý bulvární deník Bild uvedl, že důvodem 19 minut trvajícího přeletu z rakouské do slovenské metropole byla náročná logistika.

"Předsedkyně měla při této cestě po odletu z Belgie navštívit sedm zemí za dva dny. Prověřovaly se alternativy, logisticky ale neexistovala žádná jiná možnost," uvedl mluvčí s tím, že vzhledem k pokračující cestě do Rigy nedávalo využití jiného dopravního prostředku smysl. Soukromé letadlo podle něj von der Leyenová využila kvůli dopadům pandemie na nabídku komerčních letů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

5.11.2021 11:14
Kdybych měl vlastní tryskáč, tak taky nepojedu do Bratislavy autem (a ještě se stavím ve Vídni na Wiener Schnitzel) :-)
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

5.11.2021 11:34 Reaguje na
Já bych tipoval, že ten tryskáč není její, ale služební, placený z peněz EU poplatníků.
Odpovědět
ig

5.11.2021 12:04 Reaguje na Sauerkirschmann
Tím spíš bych si tam zaletěl :D
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.11.2021 12:32 Reaguje na
Kdo lítával pravidelně do Ostravy erární vrtulí a říkal, že to vlastně nic nestojí, bo stejně ten vergl a posádka musí mít nalítané hodiny:-)?

To nebylo špatný!
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.11.2021 12:48 Reaguje na Svatá Prostoto
Myslíte toho, co i na Hlinkův pohřeb přiletěl vrtulníkem a ten sedl hned vedle hřbitova?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.11.2021 11:59
Neshledávám rozdíl mezi církví a Eurosojuzem. Oba káží vodu a pijí víno a jediné, co umí, je utěšovat chudé duchem a hrabat pod sebe.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2021 16:13 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Jako mezi hodinkama a holínkama.....
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.11.2021 16:54 Reaguje na Pavel Hanzl
A co pozitivního si mám myslet o instituci, kde jedna z jejich hlavních představitelek na vzdálenost 50 kilometrů letí tryskáčem?
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

6.11.2021 14:53 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Myslím, že toto je pitomá diskuse. Uršula byla ve Vídni a z Bratislavy cestovala dál. Bylo potřeba přesunout letadlo z Vídně do Bratislavy a Uršulu vzalo s sebou.

Myslím, že Uršule je vhodné omlacovat o hlavu něco úplně jiného a neplýtvat tu silami.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 07:26 Reaguje na Jiří Svoboda
Přesně tak, ropáčtí demagogové vždy vytahují banality, o kterých dávno ví, že na hlupáky zabírají.
Já bych se dost divil, kdyby to tenktokrát bylo jinak.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 07:29 Reaguje na Jiří Svoboda
Jednou Mečiar mohutně kdákal, jak je úsporný a ekologický a jel někam do Popradu vlakem.
Pitomečci mu mohutně tleskali a dávali ho za vzor.

Jenom si jaksi nevšimli, že za ním jela kolona vládních vozidel a ochranka tam přiletěla vrtulníkem. Prostě jak dycky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 07:24 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tohle nějak podělal její logistický tým, ona si program sama nedělá a letenky si taky nekupuje.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.11.2021 14:00
Z Diskuze/Seznam.cz


Co čekat od psychopatické osoby... a proč psychopatické?... Když byla na MO v Německu, tak její jediný "úspěch" byl zavedení maskáčů pro těhotné ženy... Maskáčů, které slouží jako oděv pro vojáky při boji v první linii... to jako očekává, že těhotné ženy budou bojovat v první linii? Ne, k její osobě není třeba dál něco dodávat, let tryskáčem na pár km a pod... jsou jen dokreslením její narušené osobnosti. A tohle nás vede... Proboha, od koho má mandát, kdo ji volil? Juncker byl taky případ, ale byl aspoň normální ožrala, takže se dal předvídat... tahle se předvídat nedá.
---------------

Martin Svoboda
To není zdaleka všechno. Jako ministryně obrany přihrála svému synovi zakázky za milióny EUR. Další milióny vyhodila za integrační kursy pro milovníky zoofilie. Bundestag zahájil vyšetřování, vyzval ji, ať předloží vyšetřovatelům svůj služební mobil. Předložila. Kompletně vymazaný. Pak byl jmenována předsedkyní komise. Lepší CV si opravdu nedokážu představit.
=========================================================================

A tahle hajtra nám bude kázat o Zeleném údělu ? Ani náhodou, to radši na oběd s uhlobaronem.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.11.2021 14:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tato pipina totálně rozložila německý Bundeswehr a když už nebylo co ničit, postoupila o level výše. Je nejvyšší čas odejít z EU, protože se říká že iniciativní blbec je horší než rota školených diverzantů a tahle osoba má evidentně podporu špiček v Bruseli.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

5.11.2021 15:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak když je to od pošahanců z diskuze na seznamu, tak to musí být pravda. ;)
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.11.2021 15:44 Reaguje na Petr Eliáš
to je vaše věc, jestli tomu věříte nebo ne...já jsem to slyšel také už před lety, ve smyslu rozložení Bundesweheru a odvolání z pozice MO...ne nadarmo se Bruselu jinak říká odpadkový koš recyklovaných politiků
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

5.11.2021 17:55 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tak určitě budu věřit diskuzi na novinkách. Tomu může věřit s prominutím jen debil. :D :D A kdo tomu tak říká? Co se tak dívám tak to říkají ,,inteligentní,, lidé, kteří o fungování EU nemají ani páru. ;)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.11.2021 16:17 Reaguje na Petr Eliáš
Jistě, ruští demagogové jsou skuteční géniové.....začal s tím Lev Trockij a od té doby se stále zlepšují......
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.11.2021 18:47
Kdo je vlastně Ursula v.d. Leyen -- vynechme fráze o lékařce a matce x dětí a podívejme se na její politickou dráhu.
Ta kulminovala jejím ministerstvem pro rodinu v Německu a následně se stala ministryní obrany. Nutno podotknout pouze a jenom pro silné pouto s Angelou Merkel, která ji vždy dokázala vykopnout na vyšší orbit.

Co řekli Němci o jejím působení na špici bundeswehru ?

Von der besten Armee der Welt, zum Treppenwitz der Geschichte.
----------------------
Eine Frau mit einer Hybris so groß wie das Universum und mit dem Verstande einer Eintagsfliege.

Der letzte macht das Licht aus, aber wer zieht den Stecker ?
-----------------------------------------
Welchen Ministerjob hat v.d.L eigentlich noch nicht versemmelt?!?
---------------------------
gestern Familienministerin und heute Verteidigungsministerin! pfui Deibel!! eine Schande was in Deutschland passiert!!!!!
-----------------------------
Jetzt hat sie als EU-Chefin endlich die Chance alle Ressorts auf einmal zu ruinieren. Nicht mehr kleckern, sondern klotzen.
------------
Pro neznalé němčiny , všechno špatně. , zdroj -https://www.youtube.com/watch?v=fU9fImWiBwc

Když Angela Merkelová naposled vyhrála volby, tipovali vojenští odborníci, že ji Angela přesto v kurzu 50:50 ponechá ministryní.
Tehdy Frankfurter Algemeine Zeitung napsal :
"Otázkou zůstává, kdo se po volbách stane ministrem obrany? Dosud se von der Leyen vždy posunula dál a provádění započatých reforem nechávala na jiných. V Bundeswehru je jejich odchod téměř chtěný – alespoň většina důstojníků si to přeje.
Ještě hůř to vypadá pro obranné politiky Unie. To vše je ale pro Angelu Merkelovou irelevantní. Ursulu von der Leyenovou stále považuje za ideální nástupkyni, nerušeně ji podrží a pokud vyhraje volby, dá jí prominentní místo. Bude to ministerstvo obrany?
/autor Sönke Neitzel profesor vojenské historie pro F.A.Z./

I profesoři se někdy pletou, Uršulu zcela nečekaně kancléřka Merkelová protáhla až do čela Evropské komise s jediným zadáním.
Realizovat Green Deal , který je extrémně výhodný pro Německo , ale pro ČR téměř likvidační.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 07:31 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vás musí fakt v tom Kremlu platit, tak usilovný troll se jen tak nevidí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 22:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vaše kouzelná vlastnost je, že věříte až neskutečným pitomostem, pokud vám to podšprajcuje zcela zvrácený pohled na svět.
Odpovědět
va

vaber

6.11.2021 08:59
vždyť je to prosté do politiky se hrnou jen exoti ,kterým jde jen o moc a nikdy jim nejde o nápravu věcí,
ona většinou ta náprava věcí je stejně nemožná, ale v předvolebních slibech je možné vše
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.11.2021 09:01
Ta paní pouze potvrdila to, co myslí vážně a co je pouze ideologie.
Nejvíc se mi líbí, jak zastáncům toho pelášení do minulosti dochází
argumenty. Zatím politici opatrně přešlapují, sondují veřejné mínění,
ale po prvých problémech zrevidují "gryndýl" podobně, jako naše vláda
a čerstvě i senát. Jsme v tom sice stejně osamoceni jako před léty
při varování před neuváženou migrací, ale stejně jako tehdy budou
přibývat následovníci. Snílky a lobbisty nahradí realisté, politici
obrátí kabáty a začnou brzdit, aby ten dojezd nebyl nárazem do zdi.
Nic jiného není možné, pokud si nechtějí pod sebou podřezat větev.
I tady aktivistům dochází a argumenty a pouze se už ztrapňují. Bude
se prostě brzdit navzdory svazáckým nevymahatelným závazkům a je to
pouze praktická reakce na současnou situaci.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 07:35 Reaguje na Břetislav Machaček
Zoufalé je, že tady se každý ohání grýndýlem a nikdy ho nečetl.
Pokud byste nevěděl, že je to on, budete souhlasit prakticky úplně se vším.
Navíc je to jen rámcoví a systémová teorie, kterou do praxi ještě nido nezavádí. Takže jeho údajné destruktivní dopady jsou úplná blbost.
Ostatně jako vaše všechny další ropácké názory, z Kremlu nikdy nic rozumného nepošlo.
Odpovědět
VK

Václav Kain

6.11.2021 09:41
Extrémně výhodný pro Německo není Green Deal,ale euro.Oni budou stačit 1-2 Black Outy a v Německu bude veselo.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

7.11.2021 06:47 Reaguje na Václav Kain
Samozřejmě, že pro Německo to obrovsky výhodné je. No a "1-2 Black Outy " bohužel nebudou. Ono se to již vykompenzuje v rámci Evropy.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist