https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senat-ma-zemanovo-omilostneni-balaka-za-neprijatelne-k-abdikaci-ho-nevyzval?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senát má Zemanovo omilostnění Baláka za nepřijatelné, k abdikaci ho nevyzval

6.4.2022 17:20 | PRAHA (ČTK)
Budova Senátu na Valdštejnském náměstí
Budova Senátu na Valdštejnském náměstí
Foto | Hynek Moravec / Wikimedia Commons
Milost, kterou udělil prezident Miloš Zeman šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, je podle Senátu nepřijatelná. Horní parlamentní komora o tom dnes rozhodla na návrh KDU-ČSL. Senát ale nevyzval Zemana, aby se vzdal funkce hlavy státu, jak to požadovaly ODS a TOP 09. Pouze hlasy 55 ze 70 přítomných senátorů vybídl Zemana k tomu, aby v závěru druhého funkčního období vykonával svůj prezidentský úřad v souladu s ústavním pořádkem.
reklama

 

"Senát považuje rozhodnutí prezidenta republiky o udělení milosti řediteli Lesní správy Lány ze dne 26. března tohoto roku za nepřijatelné obsahem i odůvodněním, politicky i právně," uvádí se v usnesení. Podle něj Zeman milostí porušil své rozhodnutí z roku 2013 o přenesení pravomoci v řízení o udělení milosti, protože rozhodl bez návrhu ministerstva spravedlnosti a bez naplnění zdravotních důvodů.

"Prezident republiky omilostnil svého spolupracovníka, který byl pravomocně odsouzen za trestnou činnost související právě s úředním postavením, čímž vytváří z Hradu prostředí vyňaté z dosahu trestní spravedlnosti, prostředí jsoucí nad zákonem," stojí v usnesení.

Zeman by měl podle přijaté výzvy v posledních měsících svého volebního období vykonávat svůj úřad "v souladu s literou a principy ústavního pořádku, ku prospěchu České republiky a jejích občanů". Podle předsedkyně senátorů KDU-ČSL Šárky Jelínkové by senátní ústavní komise měla s partnerskou sněmovní komisí provést reflexi ústavního postavení prezidenta republiky, a to především z hlediska důvodnosti a možnosti zneužití jednotlivých kompetencí.

Ostřejší byla senátorka ODS a bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, podle níž by výzva k abdikaci byla na místě, i když by jí Zeman podle ní nevyhověl. "Myslím si, že to neudělá," uvedla. Výzva by přesto podle Němcové měla svůj smysl, Senát tím netratí na své váze a důležitosti. Podle předsedy klubu Pirátů a hnutí Senátor 21 Václava Lásky by ale taková výzva smysl neměla. "Myslím, že se nám Hrad vysměje," uvedl Láska. Podle Jelínkové v současné době nemá smysl vyvolávat válku s prezidentem, podle Přemysla Rabase (za Senátor 21) by bylo nejlépe Zemana ignorovat. Pro výzvu k abdikaci, kterou odmítli i lidovci, nakonec hlasovalo 30 z 69 přítomných senátorů.

Němcová patřila mezi ty, kteří by byli ochotni připravit další ústavní žalobu na Zemana. První z nich Sněmovna v roce 2019 odmítla hlasy ANO, ČSSD, KSČM a SPD, další loni. K možnosti ústavní žaloby se připojili i Láska nebo předseda senátního bezpečnostního výboru Pavel Fischer (nezávislý), jehož loňská snaha o odstavení Zemana z prezidentského úřadu kvůli zpochybňování pravděpodobných původců výbuchů ve Vrběticích na Zlínsku k žalobě nevedla.

Zeman se podle Němcové ani za devět let nenaučil být prezidentem, obklopil se lidmi, kteří pro Česko představují bezpečnostní riziko a vyznamenává své podporovatele s pochybnou minulostí. Podle Tomáše Třetiny (TOP 09) je Zeman "svévolným prezidentem", nahradil český parlamentarismus politickou pavlačí a podkopává samotné základy právního státu.

Balák byl 24. března pravomocně odsouzen ke třem letům vězení za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře. Podle Zemana nebyla zřejmě pro Balákovo odsouzení rozhodná povaha činu, ale to, kde pracuje. Milost pro Baláka neodpovídá podmínkám, které si prezident dříve stanovil pro její udělení. Zeman už před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že milosti bude dávat jen ve striktně omezeném okruhu humanitárních případů. Prezidentovo odůvodnění milosti pro Baláka bylo nepřijatelné také podle Unie státních zástupců.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

6.4.2022 20:31
V senátu jsou popletové. Pokud má prezident pravomoc udělit milost, tak ji může udělit komu chce. Pokud senátorům institut milosti vadí, není žádný problém, aby ústavní většina toto zrušila. A že mnohým z nich vadí prezident, který má od voličů mezi politiky nejsilnější mandát, tak to je docela možné, ale to je asi tak všechno, co s tím mohou udělat. Příště mohou zkusit v prezidentské volbě získat rovněž většinu voličů.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.4.2022 20:53 Reaguje na Richard Vacek
Institut milosti (ani žádný jiný) není možno znaužívat a živit tím korupci. A tohle čučkař trvale dělá.
Odpovědět

Viktor Šedivý

6.4.2022 22:08 Reaguje na Richard Vacek
Ono jim spíš vadí, že milostí vcelku neskrývaně uplácí Baláka, aby si náhodou nepustil hubu na špacír ohledně dějů kolem "hlavy státu".
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

7.4.2022 01:16 Reaguje na Viktor Šedivý
ještě se budeme divit co napáchá, patrně již nesvéprávný stařec, do konce svého mandátu ! určitě ještě omilostní Mynáře a spol.!!!
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

7.4.2022 01:18 Reaguje na Richard Vacek
tady jde o to, že ta milost pro Baláka je do nebe volající svinstvo!!!
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

7.4.2022 01:18 Reaguje na Richard Vacek
tady jde o to, že ta milost pro Baláka je do nebe volající svinstvo!!!
Odpovědět
AZ

A Z

7.4.2022 06:42 Reaguje na Richard Vacek
Jak to řekl Zeman?

"To, co nyní řeknu, není projevem univerzitní povýšenosti ani sarkasmu. Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. (...) Těmto lidem - je to tedy polovina národa - uniká ona složitá mnohotvárnost, komplementarita, mnohoznačnost světa,"

Tak je asi jasné, proč má Zeman nejsilnější mandát, když má takovéto voliče.

Ale budu rád až ta seschlá zkorumpovaná karikatura prezidenta navždy zmizí v dějinách.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.4.2022 12:36
Akorát by Senát dal Zemanovi šanci se mu vysmát do xichtu.

Zeman se zachoval jako dobytek, nicméně na to má dle Ústavy plné právo a dokud bude živ, tak abdikovat nebude.
Prostě to ten rok ještě vydržíme.

Ovšem koho po něm, na to se fakt "těším", to zas bude v médiích nablito.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

7.4.2022 12:47
Má prezident právo udělit milost komukoliv bez udání důvodu? Má. Je toto právo vázáno povinností zpovídat se komukoliv? Není. Takže tady není o čem diskutovat. Buď toto právo bude mít-jakýkoliv-prezident, nebo ho mít nebude. Nářky nad tím, jestli je to prasárna nebo ne, jsou k smíchu. Každý prezident si nese svoje kostlivce ve skříni, počínaje Havlem, přes Klause až po Zemana. Jeden se jen musí usmát, jak naši lidé jsou zoufale naivní, ale už se ničemu nedivím, ona stačí ta Ukrajina.
Odpovědět
JO

Jarka O.

7.4.2022 13:01 Reaguje na pavel peregrin
Tak je to:-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.4.2022 14:31 Reaguje na pavel peregrin
To nejsou nářky, to je prostě názor, samozřejmě subjektivní, jak tomu jinak být v podobných případech ani být nemůže, na který má každý právo a stejně má právo jej vyjádřit ... zatím:-).

Michálek to napsal tentokrát velmi dobře ... holt i slepé kuře ... :-)))
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist