https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senat-prijeti-zelene-dohody-bez-znalosti-nahrady-zdroju-je-nezodpovedne?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senát: Přijetí Zelené dohody bez znalosti náhrady zdrojů je nezodpovědné

6.11.2021 01:04 | PRAHA (ČTK)
Podle názoru senátního výboru pro EU, se kterým se ztotožnil i Senát, návrhy nezachovávají technologickou neutralitu, neboť preferují rozvoj elektromobilů.
Podle názoru senátního výboru pro EU, se kterým se ztotožnil i Senát, návrhy nezachovávají technologickou neutralitu, neboť preferují rozvoj elektromobilů.
Přijetí tak ambiciózního plánu, jako je Zelená dohoda pro Evropu (European Green Deal), v situaci, kdy není známo, jak se nahradí dosavadní zdroje energie, je nezodpovědné. Shodl se na tom Senát v debatě o dvou unijních nařízeních o zavádění infrastruktury pro alternativní paliva a o zpřísnění norem pro emise oxidu uhličitého. Návrhy jsou součástí klimatického balíčku opatření ke snížení emisí skleníkových plynů a týkají se hlavně dopravy. Stejně se senátoři vyjádřili i k některým dalším návrhům z balíčku Fit For 55.
reklama

 

Část usnesení, v níž se hovoří o nezodpovědném rozhodnutí, však prošla nejtěsnějším rozdílem hlasů. Hlasovalo pro ni 28 senátorů, což byl přesně potřebný počet hlasů. Hlasovali proti ní hlavně senátoři z klubu Starostů a nezávislých, KDU-ČSL a nezávislých a SEN 21 a Pirátů.

Podle názoru senátního výboru pro EU, se kterým se ztotožnil i Senát, návrhy nezachovávají technologickou neutralitu, neboť preferují rozvoj elektromobilů. "Zpřísňování výkonnostních norem pro CO2 bude mít negativní dopad na méně rozvinuté regiony EU a členské státy s nižšími příjmy, na jejichž trhy budou směřovat starší vyřazená vozidla se spalovacími motory a jejichž vozový park bude bez adekvátních protiopatření zastarávat více než v rozvinutějších oblastech EU," konstatoval senátní evropský výbor.

Vicepremiér a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) řekl, že jeho úřad podporuje usnesení výboru. Podle něj představuje racionální pohled.

Podle výboru i celého Senátu je také navrhované nařízení v rozporu s principem subsidiarity, tedy s pravidlem, že problémy se mají řešit na úrovni členských států. Evropská komise podle Senátu nedoložila, že navrhované závazné cíle týkající se infrastruktury pro těžká vozidla jsou reálně dosažitelné za přiměřených nákladů pro jednotlivé členské státy. Neprokázala tak skutečnou přidanou hodnotu zvoleného způsobu jednání na úrovni EU. Senát žádá po Evropské komise vypracování dopadové studie, kde bude popsána konkrétní realizovatelnost navrhovaných opatření a vyčísleny efekty plánovaných změn, především pak náklady a přínosy pro ČR.

Kriticky se senátoři stavěli také k navrhovanému zřízení sociálního fondu pro klimatická opatření. Fond má podle evropských plánů přispět ke zmírnění dopadů rozšíření systému obchodování s emisemi i na budovy a na silniční dopravu. Předseda senátorů ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra uvedl, že nejprve se lidem vezmou peníze, potom k nim možná znovu doputují. Podle Zbyňka Linharta (STAN) je fond spíše alibi.

Klimatický balíček má unii pomoci splnit její cíl, kterým je snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o 55 procent proti roku 1990 a do roku 2050 dosáhnout takzvané uhlíkové neutrality. Balíček obsahuje pět nových legislativních návrhů a osm návrhů změn už existujících předpisů. Komise je schválila v polovině července. Komise chce do roku 2030 zvýšit podíl energie z obnovitelných zdrojů až na 40 procent, protože současný cíl 32 procent podle ní není dostačující.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (43)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

6.11.2021 06:44
Je vidět, jak jsou senátoři neinformovaní. Na spadnutí je převratný objev v bateriích, staví se linky na FV panely pracující i v noci a napřesrok bude k dispozici malý fúzní reaktor. Jen ať se zeptají odborníků z EK, kteří to vědí.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.11.2021 07:14 Reaguje na Richard Vacek
samozřejmě, ale podívejte se na ty kecy v Glasgow....to by normální člověk zešílel, ale není to potřeba, šílených je na té konferenci dost.
Odpovědět
EN

Emil Novák

6.11.2021 09:02 Reaguje na Richard Vacek
A to jste ještě zapomněl na gigavyvíječky vodíku. :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.11.2021 14:05 Reaguje na Emil Novák
Myslíte třeba tento??
"Za podpory EU vybudovaly společně v Rýnské rafinerii společnosti Shell jeden z největších elektrolyzérů na světě – závod, který vyrábí vodík pomocí elektřiny z obnovitelných zdrojů".
https://ec.europa.eu/info/strategy/recovery-plan-europe/recovery-coronavirus-success-stories/environment-and-climate/hydrogen-drive-eus-green-recovery_cs
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

6.11.2021 18:16 Reaguje na Pavel Hanzl
TEn Váš největší elektrolyzér na světě je směšný prcek, protože eliminuje 10 000 Tun CO2 ročně, a sám jste tvrdil, že globálně civilizace vypouští CO2 - 50 miliard tun. Tedy 5 000 000 krát více. Takže ještě 5 000 000 takových elekrolyzérů, a je vystaráno????
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

7.11.2021 08:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Funkční prototyp , hračka na ověření slepé uličky v technologiích.
Odpovědět
EN

Emil Novák

7.11.2021 17:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Ne, já myslel "gigavijíječky". Tento má jen 10 MW, což představuje směšnou produkci pouhých 1300 tun vodíku za rok, ze kterého se dá vyrobit asi 21 GWh elektřiny ročně. To vyrobí Temelín za půl dne. K pokrytí nejdelších výpadků produkce OZE by ale Němci potřebovali vodík v desítkách TWh, tedy tisíce takových elektrolyzérů, jinak budou dál pálit fosilní paliva.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 22:29 Reaguje na Emil Novák
Tento je první. Postaví jich klidně tisíc. Ale myslím, že se vrátí k jádru a pak jim bude stačit tár set.
Ale hlavně budou vyrábět syntetické palivo pro letadla i automobily. To se pak prohnou....
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.11.2021 15:45 Reaguje na Pavel Hanzl
S tím návratem Hunů k jádru jsem na to zvědavej. Jednak to přes Zelené neprojde, jednak by to ani technicky nebyla taková sranda, bo oni jeli ž min údržbu ... což s ohledem na šlus v příštím roce dává smysl.

Myslím, že u vás je přání otcem myšlenky ... i matkou.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

6.11.2021 09:07 Reaguje na Richard Vacek
No až ten velký převratný objev spadne a k dispozici budou dostupné malé fůzní reaktory atd. tak ANO. No zatím nic nespadlo a k dispozici , tedy kromě slibů a pitomích předpovědí toho také zatím moc nemáme. Takže NE. Sliby nikomu "žárovku" zatím nerosvítí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.11.2021 11:51 Reaguje na Jarek Schindler
Pokud si vzpomínáte, žádný objev člověku "nespadl" s hůry.
Vždycky na tom musel pořádně máknout. A ten, kdo mákl, ten na tom vydělal, ten kdo jen kritizoval a nedělal nic, zchudl.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

6.11.2021 12:15 Reaguje na Pavel Hanzl
No tak mákněte, a vydělejte na tom, vy zatím o tom máknutí akorát kdákáte.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

6.11.2021 12:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak nějak nevím na co reagujete, pane Hanzl? Já jsem reagoval na pana Vacka a jeho převratný objev který je údajně na spadnutí. Umíte číst, né? Takže to že nic nepadá z nebe jen tak adresujte prosím právě panu Vackovi. To je totiž typická ergumentace ekotrotlů: "až budeme mít, zachvíli bude, vyvýjejí se nové technologie" a podobně. Takže až budou a budou dávat smysl, tak je budeme používat. Zatím ale nejsou pane Hanzl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.11.2021 13:47 Reaguje na Jarek Schindler
Vy píšete o padání objevů s hůry, proto na vás reaguji. Pan Vacek blábolí jen poloironické kdáky.
Takže pro vás je dobrý postup nedělat nic a čekat, až to někdo vymyslí a vyzkouší.
Jistě, pak nám to dá zadara a ještě se bude klanět.

Když se rozjížděly první polovodičové technologie, nějaký vysoký bafuňář řekl, že my si počkáme až pojedou celovodičové.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

6.11.2021 18:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale pane Hanzle, co tedy podle Vás máme dělat? Máme vyřvávat, že nové technologie jsou na cestě, máme otrhat zateplení z obvodového pláště, abychom na tom byli jako vy, máme okolo sebe tlouci šestou zprávou IPCC jako Ajatolláh koránem, máme každého na potkání nazývat ropáky? Co děláme špatně, a vy dobře???
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

7.11.2021 06:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Nejdříve si přečtěte na co vůbec reagujete a potom si teprve pište ty své bla,bla,bla.

Odpovědět
VK

Václav Kain

6.11.2021 10:52 Reaguje na Richard Vacek
FV pracuje i v noci kdy slunce nesvítí a možná dokonce i v třeskutém mraze.S tím byste mohl vystupovat na Silvestra v televizi.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.11.2021 12:56 Reaguje na Václav Kain
Nějaký šikovný grant by se na to ale z EU dal sehnat, ne?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.11.2021 14:04 Reaguje na Richard Vacek
Pokud byste byl kamaráda od soudruha nejvyššího, jinak máte smolu.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

6.11.2021 16:46 Reaguje na Václav Kain
V odkaze máte dané zařízení v praxi. Vzhledem ke kvalifikaci EU potentátů je vysoká pravděpodobnost, že by se na to nechali nachytat.

http://www.odbornecasopisy.cz/en/post/anti-solar-cells-a-photovoltaic-cell-that-works-at-night--4246
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.11.2021 07:12
asi by se dalo souhlasit, ono nemít žádný plán na náhradu zdrojů a vršit jeden retardovaný plán za druhým jako to dělá Eurosajuz, žádný smysl nemá.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.11.2021 09:46
Celý gryndýl je zoufale nepřipravený a odborně je zcela nepřijatelný.
Přímo z toho trčí nadekretování lepších zítřků, které důvěrně známe z 40tileté vlády komunistů ve východním bloku. A to ještě musím bolševikovi přiznat, že ohledně energetiky se mu řada věcí skutečně povedla.

Aby toho nebylo málo EK hodlá razantně zdanit fosilní paliva a zdanit občany vlastníky domů a dopravních prostředků podle jejich uhlíkové stopy.
Absolutně s tímto hurá systémem, který nás vede k těžké a zbytečné krizi, nesouhlasím.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.11.2021 10:00 Reaguje na Miroslav Vinkler
Celý gryndýl jste nečetl, natož abyste ho pochopil. Je to jen rámcový program.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.11.2021 11:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Ať politici, kteří chtějí, abychom jedli brouky, měli studené sprchy, vlažné domy s tepelným čerpadlem, vyšší účty za energie a daleko dražší dovolenou, obhájí svůj názor ve veřejné diskuzi s občany.

Zelený úděl povede k „trvale“ vyšším účtům za energii, varuje Bank of England
The Daily Telegraph, 5. listopadu 2021
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.11.2021 11:55 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy jste už fakt mimo. Kdo proboha po kom chce, aby "jedl brouky?"
Dejte link, dlouho jsem dobrý fake news nečetl.

Vyšší účty za energie se dají čekat tak, jako tak, v našem uhelistánu se ale můžou vyšplhat fakt dost vysoko.
Má to velkou výhodu, ropáci nemůžou bečet, jak je OZE dotované, protože to bude nejlevnější energie.
Ale oni si vymyslí další pitomosti, vůbec se nebojím.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.11.2021 12:09 Reaguje na Pavel Hanzl
https://www.netzerowatch.com/

Net Zero Watch zkoumá politiky v oblasti klimatu a dekarbonizace, kolik stojí, zda přináší výsledky a jaký je jejich skutečný dopad na životní prostředí a životní náklady.

Konverzace o klimatu a energetické politice se stále více zužují a polarizují. Net Zero Watch je zde, aby vám poskytl jasný pohled na realitu politik v oblasti klimatu a energetiky a na to, co pro vás znamenají.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.11.2021 14:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
"Politika plynu a jaderné energie je jediným způsobem, jak lze dosáhnout skutečného a udržitelného snížení emisí bez ekonomické a ekologické devastace a odporu veřejnosti.“

To je přece kolosální pitomost, protože plyn je uhlíkové palivo ne až tak moc lepší, než uhlí.

Drax se omílá pořád všude a já to považuji za pitomost a nechápu, proč ji už dávno nezrušili. Třeba v tom bude byznys, jak u nás.
Náš biopalivový tunel je 10x horší, než celý Drax a všichni jsou v klidu...
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

6.11.2021 18:14 Reaguje na Pavel Hanzl
Pane Hanzle, ale to vy ekoteroristé tvrdíte až poslední rok, že ten plyn je tfuj, a je to z toho důvodu, že Vám došlo, že jej nemůžete mít k dispozici v nekonečném množství.
Odpovědět
ig

6.11.2021 21:44
Dnes byla na seznam.cz fotka jak celý ten deal dopadne:
https://d39-a.sdn.cz/d_39/c_img_QQ_i/gXRKs/fo00024405.jpeg?fl=cro,0,0,2500,2469%7Cres,722,,1%7Cwebp,75
(v originále jde o odstřel Stalinova pomníku)
Odpovědět
ms

7.11.2021 00:51
Green Deal je v pozice "lékaře" EU, který matce říká, že nemusí nosit dítě devět, ale stačí jen pět měsíců. Všechno jsou to v drtivé většině technologie buď v samém počátku vývoje, nebo u jiných se popírají přírodní vědy. Přesto se všemi ideologie Green a její realizace v podobě Fito for 55 počítá jako by s tím, že všechno funguje. Takže zkusíme něco vyzkoušek na 450 milionech obyvatel EU a pak to třeba opravíme. Mezitím si zničíme fungující průmysl, zaměstnanost, zdroje stabilní energie a budeme do světa vykřikovat, že už netrpíme enviromentálním žalem? Němci v prosinci odstaví tři reaktory, za rok další a můžeme se jednak těšit na další explozi cen elektřiny, kdy také pro Čechy jí určuje Lipská burza. Takže ještě větší německé ceny energie pro ještě více chudších Čechů, to je ten recept na štěstí? Jo EU nám pro dva miliony Čechů za Green Deal a jeho skousnutí pošle na příštích 7 let pomoc, je to 1,7 miliardy eur. Na jednoho z těch českých chudáků je to 257 korun měsíčně. To si tedy dramaticky přilepší, co?Asi se všichni zbláznili a senátoři aspoň korigovali něco málo. Ovšem v EU nebude dostatek států pro tuto kritiku, takže nás čeká chudoba. Ano, pro ekoteroristy se tak dramaticky rozpadne ekonomika, že opravdu nebudeme produkovat emise. Tedy ráj Zelenorudých Khmerů v ČR i jinde v EU.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

7.11.2021 06:30
Některé věci lidstvo pro své pohodlí nikdy neudělá. Třeba odklon od fosilních paliv. A proto je třeba si podříznout větev. Padajíce (s covidem i bez), budeme efektivnější při změnách našich zvyklostí.
Všechny potřebné znalosti k odklonu od fosilních paliv už máme, jenže "Je prostě třeba vydělat i těch posledních pár miliard, které ve fosiu ještě zbývají."
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 07:22 Reaguje na Katka Pazderů
Právě, vydělat ty poslední miliardy z fosilu musí naši ropáci, proto pořád napadají EU a Green deal.
Jenže to jede jen v nablblých státech, jako jsme třeba my nebo totalitní Maďarónsko.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.11.2021 15:47 Reaguje na Pavel Hanzl
Ještěže třeba Němci dali už fosilu vale, takže příští rok nekončí s jádrem, ale uhlem a ta roura z Ruska bude využívána pro potrubní poštu:-))).
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

7.11.2021 08:45 Reaguje na Katka Pazderů
Opravdu jste přesvědčena že "všechny znalosti" pro odklon od fosilních paliv známe a máme? Jaké vaše vlastní zvyklosti jste ochotna změnit?
Ona se nabízí otázka čím sama topíte? Ropák Hanzl například přes všechno jeho horování za FV topí plynem.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

7.11.2021 10:13 Reaguje na Jarek Schindler
Tahle nanynka sice má pasivní důmn, ale postavený z materiálů, který vznikl pouze za pomoci fosilních zdrojů. A paraziutuje ve veřejném sektoru, který v této podobě může fuingovat jenom díky fosilu.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

7.11.2021 10:33 Reaguje na Jarek Schindler
Beru zpět, tohle na pasivní dům nevypadá. Dokonce ani žádné panely na střeše nevidí, pokud tedy tahle soudružka není tak hloupá, a nemá ty panely namířené na severoseverozápad.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.11.2021 15:49 Reaguje na Jarek Schindler
Paní Pazderová je ze vsi, taková díra po granátu u Kralup, takže ta asi plynem fakt ne.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

7.11.2021 10:12 Reaguje na Katka Pazderů

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

7.11.2021 10:25 Reaguje na Katka Pazderů
Sudružko, mne by jenom zajímalo, jak VY se bez použití fosilních zdrojů dostáváte z toho vašeho prdelákova do zaměstnání. Že by tak, že jste tam jenom černá duše?
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

7.11.2021 10:30 Reaguje na Katka Pazderů
Aleale, soudružko, co to vidím???? Vy máte na domečku KOMÍN!!!!!!!!!!! No, tím ale vypouštíte ten tfujtfujjtfuj CO2 do ovzduší, zvyšujete globální teplotu, a trávíte celé široké daleké okolí? No, tak takto ne, zelená soudružko, tu by Vás Gréta nepochválila.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

7.11.2021 10:32 Reaguje na Katka Pazderů
.....a jaktiže máte u domečku antoníčka, a jste tím pádem napojená na tu tfujtfujtfuj ropáckou a uhláckou elektřinu, a podílíte se na vydělávání těch ropáckých a uhláckých miliard?
Odpovědět
ig

7.11.2021 15:10 Reaguje na Katka Pazderů
Naštěstí máme (zatím ještě) relativní svobodu. Každý má právo si zbourat svůj dům a přesídlit do slaměné chýše, kde ho bude svým teplem zahřívat kravka a oslík. Poté, co kravku utratí s ohledem na produkci metanu se může stále ještě zahřát v kazajce z rostlinných vláken, vycpané senem a listím. No a my co si větev nepodřízneme budeme jen kroutit hlavou a zdvořile mlčet :D
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

7.11.2021 17:28 Reaguje na

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist