https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senatni-vybor-doporucil-schvaleni-zakazu-klecovych-chovu-slepic?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senátní výbor doporučil schválení zákazu klecových chovů slepic

3.11.2020 17:11 | PRAHA (ČTK)
Novelou se bude ve středu ještě zabývat senátní zemědělský výbor.
Novelou se bude ve středu ještě zabývat senátní zemědělský výbor.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Preston Keres / U.S. Department of Agriculture / Flickr.com
Senát by měl schválit zákaz klecových chovů slepic od roku 2027 i zvýšení pokut za týrání zvířat. Doporučil mu to dnes jeho výbor pro životní prostředí. Na dotaz ČTK to uvedl člen výboru Lukáš Wagenknecht (za Piráty), který měl projednávání předlohy na starosti. Výbor podle senátora navrhl novelu o ochraně zvířat proti týrání schválit beze změn tak, jak byla přijata Poslaneckou sněmovnou. Stejné doporučení přijal i zdravotnický výbor, řekla ČTK jeho místopředsedkyně Alena Dernerová z klubu Starostů.
reklama

 

Novelou se bude ve středu ještě zabývat senátní zemědělský výbor. Horní komora jako celek bude předlohu projednávat příští čtvrtek. Senátní komise pro rozvoj venkova také doporučila novelu schválit. Horní komora by podle komise měla v souladu s podobnou žádostí Sněmovny vyzvat vládu k aktivnímu prosazování zákazu klecových chovů na úrovni EU.

Zastánci zákazu argumentují tím, že nosnice v klecových chovech mají nevyhovující podmínky a jsou týrané. Odpůrci namítají, že bez celoevropského zákazu budou do Česka dovážena levná vejce zejména z Polska a Pobaltí a že zákaz tak poškodí české chovatele. Přívrženci zákazu poukazují na to, že lidé už sami dávají přednost vejcím od nosnic v halách nebo z volných chovů a že obchodní řetězce se tomu přizpůsobují.

Novela má také zdvojnásobit až na jeden milion korun pokuty za týrání zvířat v návaznosti na zpřísnění trestů vězení za tyto zločiny. Minimální pokuta za týrání zvířat v tzv. množírnách má být stanovena na 5000 korun a 10.000 korun podle míry provinění.

Podle nových pravidel má být také zakázán prodej nebo předání psa či kočky novému majiteli na veřejném prostranství, například na parkovišti. Norma má také stanovit odškodnění majitelů zakázaných kožešinových farem, který má činit 3000 korun za norka a 3900 korun za lišku.

Součástí novely je rovněž zákaz drezury lidoopů, šelem a dalších druhů volně žijících zvířat v cirkusech a podobných zařízeních. Ve hře je podle Dernerové ale senátorský návrh, který by zákaz drezury zmírnil ve vztahu k filmařům, kteří zvířata využívají pro natáčení.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

4.11.2020 08:15
Jen ukázka toho, že soudruzi senátoři jsou totálně nekompetentní. Klecové chovy chrání slepice před stresem, protože v nich nemusejí (a dokonce ani nemohou) bojovat o postavení v hejnu, což je záležitost, která běžně při vyšších počtech slepic v hejnu, než je nějakých 10 - 15, končí uklováním k smrti slepic, stojících na nižších stupních hierarchie hejna. Což se v praxi projevuje vícenásobnými úhyny v hejnu oproti klecím.

Tohle:
"Přívrženci zákazu poukazují na to, že lidé už sami dávají přednost vejcím od nosnic v halách nebo z volných chovů a že obchodní řetězce se tomu přizpůsobují."
je vyslovená lež: Lidé (alespoň ti normální) dávají přednost klecovým vejcím, protože jsou jednak kvalitnější, jednak levnější.
A pokud nějaký aktivistický odpad v managementu některého řetězce začne zákazníkům vnucovat nekvalitní a předražený šmejd z velkochovů, je třeba přejít jinam a nechat příslušný řetězec jít do ztráty.
Strany, jejichž poslanci a senátoři pro tuto hovadinu budou hlasovat, je třeba důsledně nevolit.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.11.2020 10:13 Reaguje na Jan Šimůnek
Ještě bych doplnil, že při halovém chovu jsou slepice mnohem více stresovány, protože kvůli efektivitě je na jednotce plochy nacpáno hodně jedinců. Tím dochází ke stresu a nižší výnosnosti chovu. Kromě toho jsou stresovaní jedincí více náchylní na choroby. A celkem podstratná informace pro spotřebitele - vejce z halového chovu jsou proti "klecovým" častěji nakažena salmonelou, protože jsou častěji v kontaktu se slepičinci.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

4.11.2020 11:50 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No jistě a pobit v epicentru výbuchu atomové bomby zase pomáhá na vrásky.... takový nesvéprávní pošuci jako vy by se neměli po internetu pohybovat bez dozoru....
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.11.2020 13:58 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Letos někdy na jaře zemřel občan Japonska, který zažil oba jaderné výbuchy. Z traumatu, které utrpěl při bombardování Hirošimy se odjel zotavit do Nagasaki.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

4.11.2020 11:48 Reaguje na Jan Šimůnek
To jsou zase bláboly :D

To je jak kdyby jste napsal, že domácí vězení chrání děti před stresem z her na hřišti :D

Jste psychopat....
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.11.2020 12:09 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Tohle jsou opakovaně prokázaná vědecká fakta. Ostatně kdyby ty klece nebyly pro slepice výhodnější, a ty v nich nedávaly vyšší snůšky a neměly menší nemocnost a úmrtnost, tak by se nezaváděly.
Alespoň víme, co v tom senátu sedí za "odborníky".

Slepice prostě není "malý opeřený človíček", a jako pro hejnového / stádního živočicha pro ni volný prostor není žádná pozitivní hodnota, ale spíš stres a zdroj rizik. Je mi jasné, že protože člověk stádní tvor není, tak si to lidé, kteří jsou omezenější ve svém intelektuálním výkonu, nedokáží představit.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

4.11.2020 13:55 Reaguje na Jan Šimůnek
Jak víte, že pro slepici volný prostor není žádná pozitivní hodnota, ale spíš stres a zdroj rizik?
Odpovědět

Jan Šimůnek

4.11.2020 14:05 Reaguje na Majka Kletečková
Pochopitelně nepřímo, na základě třeba té úmrtnosti v různých chovech. Dají se, pochopitelně, sledovat i stresové glukokortikoidy (dostanou se i do vajec), vyšší kontaminace vajec salmonelami (především S. enteritidis, která se do vejce dostává transovariálně) svědčí o horším stavu imunity (jiné salmonely zase reflektují hodnoty lysozymu), procento křapek zase reflektuje to, že se některé slepice v tom volném výběhu nedostanou k zobu a strádají špatnou výživou.

Našlo by se toho jistě víc, nejsem veterinář, výzkum na toto téma jsem nedělal, takže mám o těchto věcech pouze informace z referátů na odborných fórech, kde se interdisciplinárně řešila např. mikrobiologická kvalita vajec, případně jejich nutriční hodnota.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

4.11.2020 15:05 Reaguje na Jan Šimůnek
Vědci, o které se opírají Vaše názory na slepice, jsou tím druhem vědců, kteří dokáží cokoliv podepřít svými výzkumy, stačí, aby měli zajištěn dostatek financí. Ti dokáží, že voda teče do kopce, když to něco hodí.
Apropó, jedl jste někdy už vejce od slepic, co se potulovaly po travnatém dvorku a občas si té trávy zobly? Já ano a dodnes po takových vejcích toužím, ale bydlím ve městě a paní od které jsem si je vozil, už umřela.
Odpovědět

Jan Šimůnek

5.11.2020 08:16 Reaguje na Jiří Daneš
A víte, že ta vejce mají dvojnásobek cholesterolu oproti vejcím z umělých chovů?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

4.11.2020 14:27 Reaguje na Majka Kletečková
Jsem velmi zvědav, jakou další metu si ochránci zvířat vytýčí. Budou to prasata a chlívek 3+1 se vším komfortem, tedy hlínou k rytí, kalištěm, kmenem na drbání, pestřejší jídelníček, dostatek přirozených parazitů...? Ono ten klecový chov má opravdu převahu pozitiv, ač se to na 1. pohled nezdá.

Vemte si kočku domácí, která je celý život zavřená, a panička se najednou rozhodne, že ji vezme ven. Ta kočka je zaťatá, vystresovaná, po žádné procházce po rušné ulici se spoustou zvuků a pachů netouží. Nosnice jsou po desítky generací na tento systém produkce šlechtěné, přijde jim to normální. Možná tam stres z nedostatku pohybu je, ale jiný stres tam bude i v případě velkého hejna, tím pádem více nechtěných až konfrontačních kontaktů. Takže ono to není tak černobílé, jak se to sluníčkáři prezentuje.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.11.2020 14:53 Reaguje na Majka Kletečková
Nepředstavujte si halový chov jako selanku. Zkuste se podívat na seriál Chalupáři. V díle o tom, jak jim odešel generátor u drůbežárny, jsou záběry z haly. Je to tam doslova slepice na slepici a má to hodně daleko k chovu menšího hejna někde na dvorku. Každý tvor, nejenom člověk, má určitou osobní zónu, která je v halovém chovu neustále narušována. To vyvolává ten stres.
Odpovědět
Hu

Hunter

4.11.2020 14:56 Reaguje na Majka Kletečková
A jak vy víte, že ten volný prostor je pozitivní hodnota? Veškeré výzkumy naznačují a potvrzují pravý opak. Jste snad slepice?
Odpovědět

Jan Šimůnek

5.11.2020 08:17 Reaguje na Hunter
Ochránci zvířat jsou prostě negramotní a tu svou negramotnost a chování z ní plynoucí chtějí vnutit celé společnosti.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist