https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sesuv-ledovce-se-nedal-predvidat-v-alpach-se-bude-dit-casteji-tvrdi-odbornici?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sesuv ledovce se nedal předvídat, v Alpách se bude dít častěji, tvrdí odborníci

6.7.2022 01:52 | ŘÍM (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sesuv části ledovce na hoře Marmolada v italských Dolomitech, při kterém zahynulo nejméně sedm lidí, se nedal předvídat. Kvůli změnám klimatických podmínek je pravděpodobné, že se takové události budou v Alpách dít častěji, shodují se odborníci. Alpské ledovce ležící pod hranicí 3500 metrů nad mořem velice trpí vyššími teplotami a také menší sněhovou pokrývkou. V budoucnu by se ale problémy mohly dotknout i ledovců ve vyšších polohách, například Mont Blanku, uvedla agentura AFP.
reklama

 

"Bylo nemožné předpovědět, kdy se ten blok ledu uvolní," řekl italské televizi RAI expert na ledovce z tridentského muzea přírodních věd MUSE Christian Casarotto. Podle něj nelze využít pro předvídání podobných událostí ani systémy, které monitorují lavinové nebezpečí.

"Kvůli klimatickým změnám nejsou ledovce, a to hlavně ty pod výškou 3500 metrů nad mořem, v rovnováze," řekl deníku Corriere della Sera další odborník na ledovce z italské národní vědecké rady (CNR) Renato Colucci. Marmoladu, která dosahuje výšky 3343 metrů nad mořem, podle něj negativně ovlivnily vysoké teploty v horách, které trvají od května a vyvrcholily na severu Itálie o víkendu. "V zimě navíc málo sněžilo, takže tam nebyla ani ochrana, kterou v létě sněhová pokrývka poskytuje ledovcům," uvedl Colucci.

Odborníci se domnívají, že k sesuvu přispělo ledovcové tříštění, díky kterému v kdysi pevném ledovci vznikly velké pukliny. Kvůli vysokým teplotám zřejmě odtálo velké množství vody, která tekla mezi podložím hory a ledovcem, jehož část se uvolnila. Tento pohyb vody mohl podle Tridentské alpinistické společnosti (Sat) přispět ke zřícení.

Francouzský odborník Bernard Francou tvrdí, že nebezpečí sesuvu se v příštích letech může týkat i alpských ledovců v polohách nad 3500 metrů nad mořem, a to včetně Mont Blanku. "Riziko tohoto druhu nehody bude ve výškách čím dál častější," řekl agentuře AFP Francou. Podle něj se tak letní turistika na alpských ledovcích stává čím dál obtížnější a vyžaduje si od turistů a horolezců vyšší opatrnost i zkušenost.

Podle odborníků Marmolada patří k ledovcům, kteří v Alpách nejvíce pociťují změny klimatických podmínek. "Kdyby to byl pacient, tak bych řekl, že je jeho stav velmi vážný," uvedl Colucci. Poukazuje při tom na několik let starý výzkum, podle kterého ledovec v letech 2004 až 2015 ztratil až 30 procent svého objemu. "Tehdy jsme došli k závěru, že zhruba do roku 2050 ledovec zmizí," uvedl badatel, podle kterého se tak kvůli zhoršujícím se podmínkám může stát i o deset let dříve.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

6.7.2022 09:57
Smutná událost, ale zároveň varování, že podceňovat přírodu se nevyplácí.
Ledovec je nejstabilnější v zimě a bohužel v létě je tomu naopak. Není to
prvý sesuv a ani poslední a jde pouze o rozhodnutí každého z návštěvníků
hor zda chce takto riskovat život. Pud sebezáchovy máme nastavený každý
jinak a za hrdinství považujeme taky každý něco jiného. Hory si tak zase
vybraly svoji daň za to, co nám nabízejí a o co je okrádáme. Horalé měli
kdysi k horám respekt, kterou vyjadřovali tím, že vše je vůlí "vládce"
hor. Varovali tak sebe navzájem před jeho mocí a narušení jeho svatyně.
My bohužel dnes na "vládce" hor nevěříme a chceme dobývat jeho svatyni. Horalé měli zkušenosti, kam nechodit (svatyně) a co v horách nedělat,
ale návštěvníci hor to nerespektovali v minulosti a ani nyní. Vládce
hor nás trestá za nerespektování rizika letní nestability ledovců
a vybírá si svoji daň na těch, kteří takto riskují.
Odpovědět
LB

Lukas B.

7.7.2022 07:58
ledovce tohle holt dělají a vždycky dělaly. stékají (nebo se sunou) dolů po svahu, pukají, odtávají, promrzají a když se dostanou do nerovnováhy, tak kus ledovce odpadne. prakticky v jakékoli výšce. každý si může třeba vygůglit, kolik obětí má ledopád (= visuté ukončení ledovce, které postupně odpadává) ledovce Khumbu na jižní "normálce" na Everest.

na alpské ledovce se za horkého počasí plného silných srážek (počasí posledních týdnů) a bez nočních mrazů neleze, protože co má upadnout, upadne za takových podmínek. můžeme se ohnivě bavit o nějaké klimatické změně, ale v případě tohoto neštěstí to není meritum věci.

a nutno dodat - na ledovci na severních svazích Marmolady vede z Punta Rocca uratrakovaná sjezdovka. po ní v létě proudí davy turistů a za slunečných víkendů to tam vypadá jako na Chilcootském průsmyku za zlaté horečky (mnoho stovek lidí denně). na výstup tímto ledovcem není potřeba žádná alpinistická erudice a je to schůdné "v teniskách s igelitkou v ruce".
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

7.7.2022 09:18 Reaguje na Lukas B.
Neznam to tam, nemluvite prave o tom "ilustracnim" snimku? Na zobrazenem ledovem poli se samozrejme nikdy nic neodtrhlo a neodtrhne - ale spravnych snimku toho skutecne utrzeneho ledovce bylo v mediich taky dost. No a mluvit o klimaticke zmene (ucinil tak i R. Messner, on je temer tamni rodak z jiznich Tyrol) je dnes to same, jako se v davnych dobach v jakemkoliv clanku na spolecenske tema "sluselo" pripomenout vedouci roli delnicke tridy a jejiho revolucniho predvoje - strany

Prijde mi, ze zkoumat riceni ledovcu nebo skal je podobnou ulohou jako sledovat padani lavin. Teorie na to moc zadna neni, zadne rovnice ktere by to (byt slozie) popisovaly jde o nashromazdenou empirii. Ktere je u snehovych lavin prece jen vic nebot snehove laviny padaji mnohem casteji nez se konaji ledovcova ci skalni riceni. Jiste ale existuji nejake symptomy (podezrele pocasi, pripadne zvysena pritomnost tajici vody atd.) ktere by na moznost takoveho riceni predem mohly upozornovat
Odpovědět
LB

Lukas B.

7.7.2022 14:56 Reaguje na Miloš Zahradník
tohle je ta ratrakovaná sjezdovka a odtud je patrně to video shora:
https://mapy.cz/turisticka?planovani-trasy&x=11.8647557&y=46.4465497&z=14&rc=9aqNixG6M8bHJa0B&rs=osm&rs=osm&ri=1095885991&ri=1048159328&mrp=%7B%22c%22%3A132%7D&xc=%5B%5D&rwp=1%3B9aqZZxGNPaefKfa1gNyeJZfR5IYf8z3uxeOCe5Q

a tohle je výstup na nejvyšší bod, punta penia, a tam to vlétlo na cestu:
https://mapy.cz/turisticka?planovani-trasy&x=11.8588763&y=46.4400883&z=15&rc=9am2ZxGLYugP-3u1eFQeXV&rs=coor&rs=coor&rs=coor&ri=&ri=&ri=&mrp=%7B%22c%22%3A132%7D&xc=%5B%5D

teorie kdy se ledovce "telí" je úplně jednoduchá:
ty seraky tam visí a čekají, a jak se ledovec sune, tak jsou čím dál víc labilnější a čekají na poslední kapku. a ta pravděpodobnost poslední kapky je dramaticky vyšší při periodě horkého počasí se silnými srážkami a bez nočního mrazu. skalní řícení vlivem tání permafrostu (před pár lety sever Bergelu) je na tom podobně.

to Vaše přirovnání k lavinám je velmi trefné - nevíme kdy přesně to spadne, kde přesně to spadne, ale víme, kdy a kde je pravděpodobnost laviny vyšší.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist