https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sezona-nemilosrdneho-honu-na-sardinky-v-indickem-oceanu-vrcholi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sezona nemilosrdného honu na sardinky v Indickém oceánu vrcholí

26.7.2021 01:35 | PRETORIA (ČTK)
Delfíni pronásledující z hladiny, žraloci z hloubky a ptáci ze vzduchu. Tak to vypadá z pohledu ohromných hejn sardinek, která se v této roční době tvoří v Indickém oceánu. Nikoho z predátorů nenechají lhostejným. Vody východně od Jihoafrické republiky se v zimním období, které teď panuje na jižní polokouli, stávají dějištěm migrace milionů ryb a honu na sardinky, který vrcholí v červenci.
reklama

 

Pod hladinou se odehrává horečný balet a příprava na hostinu. Všechny druhy ryb mají v tomto lovu svou úlohu, v černém mračnu jejich kořisti se rybky tisknou jedna k druhé ve snaze zabránit velkým ztrátám, píše agentura AFP.

"Viděli jste? Tisíce a tisíce delfínů, které je možné pozorovat vždy při honu na sardinky," říká americká bioložka Michelle Carpenterová. Zrovna je na palubě jednoho z člunů, které následují hejna delfínů.

Na každoroční podívanou přijíždějí lidé z celého světa, i když teď je jich kvůli pandemii o něco méně. Jedna skupina spolu s osmahlým kapitánem lodě hledá na hladině známky aktivity. "Něco je vpředu napravo, asi kilometr odsud. Je opravdu potřeba dívat se do dálky, ale když to člověk zpozoruje, pokochá se," říká po několikahodinovém pozorování kapitán Kent Taylor.

Hlavní práci pro ostatní druhy ryb obstarají delfíni. Od velkého, několikakilometrového hejna sardinek oddělí menší skupinu a vytlačí ji z hloubky na hladinu. Stane se z ní návnada, kterou později spořádají lovci.

"Sardinky se vždy snaží vrátit se do hloubky a tam se zachránit. Jenomže tam zasáhnou žraloci, jsou pod nimi a zablokují jim cestu. Takže dole žraloci a všude kolem delfíni vyskakující z vody. Sardinkám tak zabrání uprchnout," říká profesionální potápěč Gary Shodgras. Terejové schopní pronásledovat kořist i do hloubky, mohou začít hodovat.

Jako poslední pozvaný k hostině nastupuje žralok velrybář. Vrhá se do zmatku a v hejnu sardinek nastává panika. Všechny pokusy o útěk jsou beznadějné, lovci je pozřou do několika minut.

"Neuvěřitelné. Pozorovat žraloka, to byla třešnička na dortě. Nic nám neudělal," říká nadšeně francouzský potápěč Laurent. Jeho kamarád Jérémie přiznává, že měl "trochu strach", ale Laurent ho opravuje: "Velký strach."

Takový lov se opakuje po celou sezonu tahu sardinek, který trvá několik měsíců migrace, jež podle vědců souvisí s reprodukčním cyklem ryb. Když je po všem a pod hladinu se vrátí klid, ještě dlouho se vodou pomalu snášejí pohupující se šupiny.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist