https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sikela-vlada-ve-stredu-projedna-varianty-statniho-obchodnika-s-energiemi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Síkela: Vláda ve středu projedná varianty státního obchodníka s energiemi

5.9.2022 01:24 | PRAHA (ČTK)
Peníze na energii
Peníze na energii
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) chce ve středu vládě představit varianty konceptu pro vznik státního obchodníka s energiemi, který by měl zajišťovat energie pro veřejný sektor. Vláda by měla vybrat nejvhodnější řešení. Síkela preferuje vznik agentury, která by mohla pověřit zkušené obchodníky na trhu. Ministr to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.
reklama

 

Státní obchodník s energiemi by podle Síkely měl být připraven v nejbližší době, aby mohl zajišťovat energie pro veřejné instituce na příští rok. V řádů dnů, maximálně týdnů chce dokončit administrativní proces pro jeho vznik. Zdůraznil, že nutná bude rovněž změna energetického zákona.

Síkela bude o podobě konceptu jednat v pondělí s odborníky, následně ho představí koalici a vládě. Ta by měla vybírat z více variant. Sám preferuje vznik agentury, což je podle něj nejrychlejší řešení. Agentura by nejspíš vznikla pod jiným ministerstvem, protože resort průmyslu a obchodu má už pod správou společnost ČEPS, která je zodpovědná za distribuční soustavu a byla by tak ve střetu zájmů s obchodníkem. Agentura by podle ministra umožňovala státu například oslovení zkušeného obchodníka na trhu, aby pomohl státu zajistit energie. Další variantou kromě agentury by mohla být samostatná společnost, což ovšem ministr označil za komplikované, kvůli nutnosti vytvoření nové organizační struktury firmy.

Prvním úkolem státního obchodníka bude zajištění energií pro veřejné instituce na příští rok. "Paralelně s jeho přípravou budeme připravovat nákupy energií, které by následně za výhodnější ceny tento obchodník přeprodal veřejné správě," řekl už v týdnu Síkela.

Vznik státního obchodníka žádají i kraje. Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) upozornil, že jde o důležitý krok, musí ho však doplnit další opatření. Zmínil například možnou regulaci cen. Připomněl, že kraje dosud většinou nemají zajištěnou elektřinu například pro nemocnice nebo školy na příští rok. "Měli jsme opakované soutěže, ale nikdo se nepřihlásil," dodal.

Podle energetického experta a poradce investiční skupiny J&T Michala Šnobra vláda při řešení energetické krize zaspala, přičemž připomněl, že vytvoření státního obchodníka energií bylo na stole už dříve. "V okamžiku, kdy je potřeba, aby byly vidět okamžité kroky vlády, je znovu na stole," podotkl. Šnobr zároveň vidí jako lepší řešení získání plné kontroly státu v dosud polostátním ČEZu. "Jinak státní obchodník má přenést na svá bedra zátěž vysokých tržní energií a prodat ji určeným skupinám zákazníkům levněji," dodal.

Možné stanovení horní hranice cen energie bude v pátek projednávat mimořádná evropská rada pro energetiku. Síkela v této souvislosti zdůraznil, že je klíčové, aby evropští ministři dosáhli shody. V opačném případě totiž podle ministra trh s energiemi zareaguje dalším zvyšováním cen. Rada se podle Síkely bude zabývat několika způsoby řešení, například plošným zastropováním cen energií, oddělením cen elektřiny a plynu na burze nebo novým návrhem Evropské komise na regulaci cen energie z jaderných nebo uhelných elektráren.

Síkela v této souvislosti řekl, že věří v dosažení celoevropské shody, protože řada dříve konzervativních států nyní mění na možné regulace názor. V případě, že by se ministři nedohodli, je Síkela připraven vypracovat národní řešení situace s energiemi. To by však podle něj bylo komplikovanější.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (57)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.9.2022 06:17
Z celého postupu české vlády čiší doslova bezradnost a neumětelství.
Zatímco Slovensko, Maďarsko a včera již Rakousko ( daleko od nás Portugalsko a Španělsko) přijaly razantní opatření na národní úrovni, naše vláda je němá a tupá. Čeká na 9. září, kdy se sejdou ministři odpovědní za energetiku a ... co ?

Nejlépe to podle mě udělalo zavčas Slovensko - dohoda na tři roky s ENEL/Slovenské elektrárny - o fixaci na předválečné hladině.

Také rakouský model je solidní - fixace ceny pro daný objem energie=průměrná roční spotřeba 3členné domácnosti, co bude nad to , tržní cena.

Parta kolem Petra Fialy se prostě nepovedla, není s to překročit svůj stín.
Proto by mělo dojít nejméně k výměny bodrého strejce Síkely za někoho, kdo je v energetice doma a vládě poskytne optimální plán dalšího postupu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

5.9.2022 06:45 Reaguje na Miroslav Vinkler
1*
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.9.2022 07:21 Reaguje na Miroslav Vinkler
Chytrý jak Radio, že najdete do politiky? Podle mě má tří členná domácnost spotřebu 1,2 MWh a teď se v tom smažte
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.9.2022 07:55 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Pane Řezáči , nenechte cloumat prchlivost vaší figurou.
Průměrná spotřeba je v Rakousku 4.4 MWh/rok .
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.9.2022 10:36 Reaguje na Miroslav Vinkler
Od začátku “ Ukrajiny” mi bylo jasný, že cena energií a potravin bude vzrůstající. Proč v Září se tu promenadujete se svými jestli si pamatuju 3,5MWh? Dnes můžete udělat pouze jedno. Zaplatit. Snižovat energetickou závislost bylo nutné snižovat minimálně od Února. Proč věříte politikům? Nikdo z Rakouska na Václavaku asi nebyl nicméně mluvčí na podiu odpovídalo složením zájmů svolavatelů, kterým v podstatě nešlo o nic jiného než hloupým způsobem na sebe upozornit před volbami vesměs mentální ubohosti. Nikdy žádné řešení nevzešlo z náměstí
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.9.2022 10:43 Reaguje na Jaroslav Řezáč
O politicích nemám vysoké mínění ale nakonec něco udělají, to, že to není podle mých představ? A co, točí se svět podle vašich představ? Asi ne. Nakonec platí to staré “ co si kdo uvařil, to sní” stát možná někdy zjisti, že nemůže dělat pojišťovnu se zajišťovanou na vše ale měli by to také hlavně uznat lidi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 11:39 Reaguje na Jaroslav Řezáč
No, dnes samozřejmě nic nevzešlo, ale když na náměstí hovořil Václav Havel, byla z toho naše nejlepší revoluce 20. století.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

5.9.2022 12:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Jste mě docela pobavil, vzhledem k tomu, že svolavatelé byli SPD, rudy noci, namachrovaná Trukolora:-D to si opravdu myslíte, že z téhle duševních nedochůdčat něco nesobeckého a nehloupého může vzejít 😁 srovnávat s Havlem takový chudáky nemůžete myslet snad ani vážně
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 18:22 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Není to ajfach. Když vidím hlupství naší většinové populace, která je totálně doblblá ruskou propagandou, tak mám určité obavy. Jenom na téhle diskusi jí věří odhadem 80% diskutujících, na jiných serverech je to ještě horší.
Otázka ale zní: Jestli chodí třeba diskutovat hlavně hlupáci a lidé rozumní dělají něco smysluplného a na Václavák se sešli jen lidé vůbec politikou nepolíbení. A kdyby došlo na volby, volili by rozumně. To se dá odhadovat těžko, když se podíváte na kreatury ve vedení našeho státu z minulého vol. období, tak moc optimismu nemám.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 10:28 Reaguje na Miroslav Vinkler

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

s v

5.9.2022 20:47 Reaguje na Miroslav Vinkler

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
va

vaber

5.9.2022 09:26
Prvním úkolem státního obchodníka bude zajištění energií pro veřejné instituce na příští rok. "Paralelně s jeho přípravou budeme připravovat nákupy energií, které by následně za výhodnější ceny tento obchodník přeprodal veřejné správě,"
rozumí někdo takové informaci?
jak a kde bude obchodník zajištovat energie?
a paralelně - stát nějak nakoupí enrgie, dostane je obchodník ,ten nějak upraví cenu a nasledně je zase prodá veřejné správě ?
co je veřejná správa? to je zase stát, nebo co ještě?
je to asi jak v pohádce ,,Jak Honza měnil až vyměnil,, a to řeší naše vláda
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 10:33 Reaguje na vaber
Proboha!!! Stát zřídí státního obchodníka s energiemi, který bude kupovat od elektráren a prodávat to krajům, špitálům, hasičům a prostě státní správě.
Tím se odbourá šmelina a různé divoké nákupy za státní kačáky.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

5.9.2022 11:02 Reaguje na Pavel Hanzl
No vidíte, zase hanzlova otočka o 180° ...:-))).

Když na jaře SEV.EN nabízel státu 3 TWh el. energie, tak ještě před pár dny tu Hanzl zarytě tvrdil, že to je nesmysl.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 11:35 Reaguje na Jaroslav Studnička
Tenkrát to byl nesmysl, protože žádný státní obchodník nebyl a kvůli Tykačovým krásným očím to nikdo zřizovat nebude. Teď je načase, aby soudruh splnil, co sliboval.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

5.9.2022 12:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Nazývat Tykače soudruhem, tak to jste se úplně zbláznil...:-)))

Hanzle, nebylo nic složitého, aby to vláda na jaře řešila a nikoliv na začátku září.
Tedy vláda zaspala minimálně 4 - 5 měsíců.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 14:35 Reaguje na Jaroslav Studnička
Zato ty nespíš vůbec a prudíš a prudíš...
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

5.9.2022 14:48 Reaguje na Pavel Hanzl
Tykej si s těmi z Kremlu.
Odpovědět
va

vaber

6.9.2022 08:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzl ,jim když tato vláda nakálí na prázdnou kebuli,budou ji oslavovat ,že se jim tím hov+em zahřál mozek a jak jim dobře maká i když žádný mozek nemaj
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.9.2022 09:48 Reaguje na vaber
Odkud bere trubo náš průmysl dnes plyn?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.9.2022 10:15
Státem(vládou) vybraná firma bude za tučnou provizi kupovat pro státní
správu plyn. Nikoliv tedy stát, ale "vybraná" firma. Jsem zvědav, kdo v ní
bude mít zaťaté pařáty a mít tu tučnou provizi z obchodu. Kde mimo burzy
bude nakupovat? Z Ruska je to fuj a odjinud nemá cena plynu strop, ale pouze kopíruje ceny na burze. Takže on ten plyn asi bude, ale kolikpak
bude stát i s tou provizí? Nebude to plyn za "všechny prachy"? Ono to
může být jako s plynem v zásobnicích, který byl nakoupen za doslova
nekřesťanské peníze, aby vůbec nějaký byl. Nákup v nouzi bez dlouhodobých
smluv a kontraktů je vždy méně výhodný, než ten z kontraktů přímo od nejlevnějšího dodavatele. Bohužel obchod už neřídí ekonomové, ale pouze politici, co plní příkazy diktátora, aby byla cena co nejvyšší a produkce aby byla pro nekonkurenceschopného producenta konečně taky zisková. To se
mu taky od ledna daří a tak mu stoupá produkce i vývoz. Dosáhl svého cíle
a nyní potřebuje tuto situaci udržet co nejdéle s udržováním napětí na
trhu i prodlužováním války. Ty miliardy za zbrojní skladový šrot za to
stojí, když se náklady oklikou vracejí ve formě zisku z plynu. Opravdu
majstrštych, který je nic nestojí a ještě jim pomůže vytvořit dlužníka
za zbraně a peníze na provoz státu, který bude na věky věků ten dluh
splácet i s úroky. Jsem zvědav na tu "vybranou" obchodní firmu a na tu
"výhodnost" pro stát. To jako stát nedisponuje vlastními odborníky na
obchodování s plynem? Jací pak sedí na ministerstvech vůbec odborníci?
To oni budou kontrolovat výhodnost obchodů přes privátního obchodníka?
No tě prd, tak to bude zase tunel na státní pokladnu, když to budou
dozorovat ti, kteří to nejsou schopni pro stát výhodně nakupovat sami!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 10:30 Reaguje na Břetislav Machaček

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
MD

Milan Dostál

5.9.2022 11:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak Síkela je opravdu ten pravý odborník na vysvětlování.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 11:36 Reaguje na Milan Dostál
Viděl jste ten rozhovor? Pokud ano a nepochopil jste to, tak máte smůlu, bylo to zcela jasné a srozumitelné.
Odpovědět
sv

s v

5.9.2022 20:57 Reaguje na Milan Dostál
Dlouhé vedení je v tomto případě na straně příjemce. Pro lopaty řečeno u tebe v obýváku mezi gaučem a obrazovkou.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

6.9.2022 11:53 Reaguje na s v
Anonym jako nohsled PH. Síkela na energetiku a průmysl, odborník určitě není, ale hlavní je ta ideologická linie, že? Blábolit a ostatní napadat bez argumentů to ti jde.
Odpovědět
sv

s v

5.9.2022 20:56 Reaguje na Břetislav Machaček
JInými slovy, machačkovo věštění z lógru. Nebo, že by byl za bureše natěšený na to, až zatne pařát bureš, jak je jeho zvykem. Pro info, covidový strašpytel puťka prokázal, že pokud nemá něco cenový strop, tak je to právě plyn z vyděračského rusácka. Naopak plyn odjinud cenu sráží dolů. Pro info, vyžraná fuchtle šilerová opravdu ale opravdu žádný ekonom není. A zřejmě máš na mysli ty tisíce pobitých rusáků, kteří šli nepřipraveni nevycvičeni nevědíc kam. Teď už jsou na frontu posílání staří, zločinci nebo blázni. CO to připomíná no německo v pětačtyřicátem. Podle machačka, který se domnívá, že masivní slevy pro indii a čínu za zlomek objemu plynu co pro Evropu jsou "majtsrštyk", zřejmě si to myslí i o tom co dělal hitler v tom roce 1945.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.9.2022 08:22 Reaguje na s v
Nevážený anonyme! Ideologické výblitky nijak nevyvrátí
obavy občanů, že ten soukromý obchodník nakupující pro
stát je to pravé ořechové. Jo a ty slevy pro Indii a
Čínu jsou něco podobného jaké byly kdysi při partnerství
s Ruskem i pro nás. Přátelům se prostě prodává levněji
a výpadek se kompenzuje navýšením ceny nepříteli. Ono
to už tak bývá, že přátelům se pomáhá a nepřátelům se
házejí klacky pod nohy. Sleva z tržní ceny se dává i při
dlouhodobém kontraktu na rozdíl od nákupu krizového, kdy navíc odběratel tvrdí, že už zboží dál odebírat nebude.
To ale na politologických a novinářských fakultách neučí
a tak se vám nedivím, že to nejste schopen pochopit.
Odpovědět
DB

Darth Bane

6.9.2022 18:50 Reaguje na Břetislav Machaček
Jaké obavy občanů? Žádný občan obavy nemá, a vy nejste občan, ale obyvatel.
Odpovědět
DB

Darth Bane

6.9.2022 18:45 Reaguje na Břetislav Machaček
Tupý Macháčku, kdo je podle Vás ten pan stát??? To jsou ti tupí neschopní úředníci?
Odpovědět
DB

Darth Bane

6.9.2022 18:49 Reaguje na Břetislav Machaček
SAMOZŘEJMĚ, že stát nedisponuje odborníky na obchodování s plynem. Kdo by to podle Vás měl dělat? Úředníci z finančáku nebo pracáku? Výběrčí poplatků za psí hovna, který se stal premiérem pro roky 2013-2017? Hasiči? Policajti? Učitelé? Nebo kuchařky ve školních jídelnách?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 12:35
Už se to začíná ubírat správným směrem, vláda dělá to nejdůležitější: snaží se sehnat maximum plynu, co jde. Veškeré stropování a podobné vopice nemají smyslu, když plyn prostě není.
https://oenergetice.cz/komoditni-trhy/cr-bude-mit-od-8-zari-k-dispozici-terminal-na-zkapalneny-zemni-plyn
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

5.9.2022 12:56 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, že vás každou chvíli ovládá někdo jiný...:-)))?

V těch vašich včerejších Otázkách VM to hejtman Netolický jasně řekl: "je nejprve nutné porozumět trhu".
Ve vašem případě to platí dvojnásob.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 18:26 Reaguje na Jaroslav Studnička
Cluster B31, odpověď typu "výstřel do tmy".
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

5.9.2022 20:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Mýlíte se klystýre...

V jiných příspěvcích ucvrkáváte z včerejší diskuze se Síkelou, kde obhajuje zastropování a v dalším příspěvku stropování kritizujete.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 22:22 Reaguje na Jaroslav Studnička
Vy máte zcela kouzelnou schopnost nepochopit nic složitějšího, než 1+1=2.
Samozřejmě zastropvání v krizové situaci potřebné je. Pokud ale nemáte dost stropované suroviny, je to problém, protože to musí někdo kuevsky dotovat a dodavatel si začne ještě cenu šroubovat.
proto je nejlepší zajistit dost suroviny a stropováním vykrývat různé kšeftaře a šmejdy.
proto cením na naší vládě to, že primárně shání plyn a stropování chce dělat až na evropské úrovni. Bez ní jsme totálně v dupě.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

5.9.2022 22:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Vždyť vy nevíte o čem placaté...😀.

Jinak měl jste se včera ještě podívat na 168, tam byl váš idol pěkně chválen😀
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.9.2022 13:52
Pan Hanzl a spol. mohou kejhat jako rozčílené husy a jako vždy jsou opět vedle.

Dnes bylo zveřejněno :

Fialův poradce o drahých energiích: Máme tu megakrizi, chce to tvrdé řešení.
"To, co se stalo s růstem cen energií v srpnu,"utrhlo tu kritickou masu", dostali jsme se z krize do megakrize. Je potřeba přijmout nová, tvrdší opatření, aby ty dopady krize nebyly fatální pro firmy i domácnosti."
-------------
Z burzy energie se stal průšvih. Je třeba ji rozhýbat, říká Křetínského stratég
Energetickou krizi nemá na svědomí jen válka na Ukrajině. Podepsala se na ní i snaha o příliš rychlé plnění cílů v ochraně životního prostředí.
„Evropa se musí zamyslet, zda rychlost snižování emisí je správná, jestli při ní neopomíjíme bezpečnost a kvalitu dodávek energií,“ říká Jiří Feist – energetický matador, který prošel vedením společností ČEZ i ČEPS .
--------------------
Rakousko zastropuje domácnostem cenu elektřiny do 80 procent loňské průměrné spotřeby. Za spotřebu nad tento limit budou lidé platit tržní cenu. Vláda tím chce motivovat spotřebitele k úspornému chování, uvedla agentura Bloomberg.
--------------
Neobnovíme dodávky plynu do Evropy, dokud nezrušíte sankce, vzkázala Moskva.
----------------------------------------------

Můžete sami porovnat to, co jsem dříve uváděl v Diskuzi s realitou. Téměř 100% shoda.
Prostě gryndýl nás zatáhl do "sraček" a EU/vláda neví, co má dělat.

Za druhé - tak dlouho se dráždil chřestýš bosou nohou až uštknul. Teď se tomu divílek Hanzl s neméně přitroublou Leyenovou diví a teprve teď jim dochází, kam to dotáhli. A to vlastně nezačal ani podzim natož zima.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

5.9.2022 13:56 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ale podle vás rusáků sankce rusko posilují ne? Tak proč chcete zrušit sankce? :D
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.9.2022 16:44 Reaguje na Petr Eliáš
Co máte v hlavě a nejen vy? Koho zajímají Rusové a jejich (váš) oblíbený rubl? Sankce jdou proti lidem zde, také proti koruně a proti euru.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

5.9.2022 16:49 Reaguje na Jarka O.
??? Řeč tvého kmene neovládám...
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.9.2022 18:01 Reaguje na Petr Eliáš
?? Najednou, to je zajímavé. Já netuším, koho nazýváte rusáky a proč furt zmiňujete Rusko. Jestli to rudý synu nevíš, tak Rusové žijí jinde. Proto nikoho (krom vás a dalších zdejších bojovníků proti Rusku) nezajímá, co dělají evropské sankce s Ruskem, rublem (téma, které jste tu omílal do omrzení celé jaro), zato zajímá, co dělají tyto sankce s kursem koruny a eura a s naší ekonomikou.
Už je to jasné rudý náčelníku?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

5.9.2022 18:32 Reaguje na Jarka O.
Máš to asi Jarine v hlavě trochu pomotané. Můj oblíbený rubl? To si to trochu pleteš - to Vinkler tu pořád básnil o tom jak je rubl silný. ;)
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.9.2022 18:40 Reaguje na Petr Eliáš
Né Peťulo moc dobře si pamatuji na opakované příspěvky o kursu rublu a taky jsme se o tom spolu bavili. S p. Vinklerem jsem se o tom nikdy nebavila, i když o kursu rublu taky psal. Takže vám ta hlava slouží dost selektivně. Mmch. na tom rubl není špatně, zato euro ...
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

5.9.2022 18:59 Reaguje na Jarka O.
Jojo, přesně tak to bylo. Jen s tím rozdílem, že o pevném rublu jsi tu básnil ty s vinklerem. Já se vám dvěma odborníkům z VŠŽ snažil vysvětlit, že rubl je jen toaleťák. Ale vidím, že temno stále přetrvává. ;-)

Ale zatím jste mi vy odborníci nevysvětlili, proč chce russák zrušit sankce, když ho tak posilují. :D
Odpovědět
JO

Jarka O.

5.9.2022 19:31 Reaguje na Petr Eliáš
Velmi selektivní paměť! Nikdy jsem nebásnila o pevném rublu, protože mě to nikdy nezajímalo. V jedné diskuzi jsem psala o něčem jiném a vy jste svou fixací stočil diskuzi na rubl. A vidím, že je to tu zas - stáčite diskuzi na rubl a Rusa, přičemž by měla být o cenách v EU.
Já tedy zkusím vysvětlit vševědo, proč Rus chce zrušit sankce: Aby mohl obchodovat s EU. Myslím, že s vyššími zisky skrz sankce dopředu nepočítal. A nejsem si jistá, jestli to je tak jasné, že zisky jsou vyšší.
A protože neoriginální chuděro papouskuješ kecy psychopata sv, končím.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

5.9.2022 19:55 Reaguje na Jarka O.
Jo utíkej. Papa chudinko. :D
Odpovědět
DB

Darth Bane

6.9.2022 18:54 Reaguje na Jarka O.
Opravdu Vás nebude zajímat, až Vás horda mužiků naplní ejakulátem, rozstřílí Vám barák, a spratečka připíchne bajonetem na dveře? Ne, že bych Vám to nepřál, ono se Vám totiž poté rozsvítí v kečcce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 19:51 Reaguje na Jarka O.
Zkuste nějak přiblížit, jak sankce proti Rusku jsou proti našim lidem. To fakt nechápu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 18:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nikdo se nediví a hlavně nevím kdo dráždil jakého hada. Rusko zcela mormálně Západu vyhrožuje totální válkou a jaderným napdením, Západ nikoliv.
Já, (a také vedení EU i naší vláda) na rozdíl od vás vím, proč ta krize nastala, tak se nedivím.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.9.2022 14:28
Další protest na Václavském náměstí. Do ulic vyjdou v říjnu odbory.
Českomoravská konfederace odborových svazů oznámila, že plánuje v sobotu 8. října demonstraci v centru Prahy. Nejsme extremisté, jsme lidi, co se bojí o budoucnost, řekl šéfodborář Josef Středula.
------------
Společně s generální stávkou , předběžně 28.9. , bude tento podzim doslova horký.

Vůbec k tomu nemuselo dojít, kdyby vláda dělala politiku pro lidi a ne pro Brusel.
Jak jsem již uvedl, věci se daly do pohybu a teď už budeme jenom užasle přihlížet.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 19:58 Reaguje na Miroslav Vinkler
Lidé se bojí, protože neví, co se děje. Vohnouti jim nakecávají zcela nesmyslné důvody jeko je EU, grýndýl nebo Německo, jenže to je zcea evidentně cypovina a lidi to cítí. Ale uvěřit pravdě, že nás napadl bratr Slovan Putin, se taky zdráhají. Tož mudrujte.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.9.2022 18:28
bez komentáře:

Běžná domácnost v Česku zaplatí počátkem příštího roku za energie zhruba 12 300 korun měsíčně. Plyne to z nové prognózy americké banky Goldman Sachs.
Mezi jednotlivými členskými státy EU jsou citelné rozdíly v ekonomické výkonnosti a kupní síle obyvatelstva.
Přesto ceny elektřiny v České republice patří v rámci EU k těm citelně nadprůměrným i absolutně, tj. bez zohlednění parity kupní síly měny. Při srovnání s uplatněním parity kupní síly měny mají české domácnosti jednu z vůbec nejvyšších cen elektřiny v EU.
======================================================================
Hanzl , aby jim nezaskočilo při jídle.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 20:03 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy nevíte, proč to nastalo.
Pokud vám to vysvětlím, nestane se nic.
Ale zkusím to:
ještě v zimě jsme byli stoprocentně závislí na ruském plynu.
A Puťka nám dávno slíbil, že nám vyrazí zuby. Tak nám ho stopnul, veškerý plyn k nám jde přes NS1, který vyškrtil i Němcům..
Navíc nemáme přístup k moři, takže nemůžeme využít terminály LNG. Která země EU je na tom hůř?
Takže Síkela dokázal sehnat dodavatele z EU, která má plynu taky málo, jenže zcela logicky zadraho.
Navrhněte řešení cha cha cha dopadne to jak dcky.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

5.9.2022 20:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Evropa pálí více plynu k výrobě elektřiny než vloni. Navzdory slibům o úsporách.
To je zase realita , pane Hanzle.

A váš duševní guru ,U.L. nabízí toto :

Zastropování ceny ruského plynu přenášeného plynovody, omezení poptávky po elektřině, pomoc zranitelným spotřebitelům i firmám a umožnění podpory výrobců elektřiny, kteří čelí finančním problémům. Takové budou cíle návrhu Evropské komise na zmírnění současné energetické krize, oznámila dnes šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová.

Jinými slovy, v okamžiku,kdy EU zastropuje ruský plyn sem už nepoteče vůbec nic.
Už pletete svetry ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 22:29 Reaguje na Miroslav Vinkler
Evropa pálí více plynu k výrobě elektřiny než vloni. To je podivná informace. Nemáte link?

A dnes snad nějaký teče? Ani ťok. A Peskov jasně řekl, že nic nepošle, pokud nezrušíme sankce (které ho cha cha posilují).
To je ideální příležitost Gazprom vyhodit totálně i z burzy, čímž nastane uklidnění a výkon nových terminálů povede ke snižování cen.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.9.2022 22:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
Samozřejmě jste nenapsal vlastní řešení, jen citace cizích názorů.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist