https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skupina-1500-nevladnich-organizaci-zada-odlozeni-klimaticke-konference-cop26?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

OSN odmítla žádost 1500 nevládních organizací na odložení klimatické konference Aktualizováno

7.9.2021 15:59 | PRAHA (ČTK)
COP26 bude v Glasgow od 31. října do 12. listopadu. Británie se jako hostitelská země konference pokouší vyjednat posílení závazků dohodnutých v Paříži v roce 2015, jejichž cílem je zmírnit změny klimatu.
COP26 bude v Glasgow od 31. října do 12. listopadu. Británie se jako hostitelská země konference pokouší vyjednat posílení závazků dohodnutých v Paříži v roce 2015, jejichž cílem je zmírnit změny klimatu.
OSN dnes odmítla požadavek skupiny 1500 nevládních organizací ze 130 zemí na odložení klimatické konference OSN, označované jako COP26, plánované na začátek listopadu ve skotském Glasgow. Organizace argumentovaly pandemií covidu-19. V chudých zemích podle nich není dostatečný podíl naočkovaných a setkání by tak podle organizací nebylo "spravedlivé a inkluzivní". Mezi signatáři jsou i Greenpeace nebo Amnesty International.
reklama

 

"Světová konference o klimatu se má konat za pouhé dva měsíce a je zcela evidentní, že je nemožné, aby byla bezpečná, inkluzivní a spravedlivá, vzhledem k tomu, že se nepodařilo zajistit přístup k očkovacím látkám pro tisíce lidí z chudých zemí. (Důvodem jsou i) rostoucí náklady na cestování a na ubytování a nejistota ohledně vývoje pandemie covidu-19," píše v prohlášení Climate Action Network. Politici, aktivisté i novináři mířící do Glasgow totiž pocházejí ze zemí, které jsou na britském červeném seznamu omezujícím vstup do země.

Skupina zdůrazňuje, že rozhodně nechce bojkotovat diskusi o změnách klimatu a odložení samotné konference nemusí znamenat odložení plnění cílů a závazků.

Mluvčí generálního tajemníka OSN uvedl, že organizace obavy ohledně chystané konference chápe a respektuje je, žádné změny - včetně odložení - však nechystá. Zároveň zdůraznil, že světoví vědci dali jasně najevo, že klimatická změna je celosvětově naléhavou záležitostí. Organizátoři však podle něj spolupracují s "britskou vládou na tom, aby bylo COP tak bezpečné a inkluzivní, jak jen to jde".

COP26 bude v Glasgow od 31. října do 12. listopadu. Británie se jako hostitelská země konference pokouší vyjednat posílení závazků dohodnutých v Paříži v roce 2015, jejichž cílem je zmírnit změny klimatu. V červnu britská vláda slíbila, že zajistí očkování pro ty, kteří by chtěli na konferenci přijet a nemají možnost se nechat očkovat jinde. Slíbená vakcinace podle AFP ještě nezačala.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

7.9.2021 16:31
Z čeho jsou všichni v těch nevládkách živi ?
Odpovědět
kk

karel krasensky

7.9.2021 17:15 Reaguje na smějící se bestie
Z našeho
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

7.9.2021 21:42
Ty takzvané nevládní a hlavně údajně nevýdělečné organizace typu Greenpeace nebo Amnesty International mají asi strach, že se jim tam nepodaří dostat dostatek "námezdních" aktivistů . To by byl pro ty nevládky průšvih pokud by ta konference proběhla v klidu.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

10.9.2021 13:20
Sebevražedná konference v Galasgově. Jak se domluvit, jak ještě lépe a ještě rychleji zničit naši společnost.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist