https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/skupina-lidi-v-praze-protestovala-proti-kaceni-stromu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Skupina lidí v Praze protestovala proti kácení stromu na nábřeží Aktualizováno

12.3.2021 13:46 | PRAHA (ČTK)
"Jsem přesvědčen o tom, že projekt, který začne kácením vzrostlého stromu, je špatným projektem," řekl Čižinský. Ilustrační foto
"Jsem přesvědčen o tom, že projekt, který začne kácením vzrostlého stromu, je špatným projektem," řekl Čižinský. Ilustrační foto
Asi 50 lidí dnes v Praze na Smetanově nábřeží demonstrovalo proti plánu radnice Prahy 1 pokácet vzrostlý javor stříbrný. Má ustoupit plánu vydláždit nyní zatravněné prostranství u tramvajové zastávky Karlovy lázně a vybudovat průchod pod silnicí k řece. Prostor dnes začali pracovníci stavební firmy oplocovat. Je možné, že se protestující pokusí poražení letitého stromu zabránit. K otázce se dnes mimořádně sešla rada hlavního města. Kácení Praha 1 prozatím odložila, o řešení se bude dále jednat.
reklama

 

Praha 1 plánuje trojúhelníkové zatravněné prostranství vydláždit, kromě javoru má být pokácen i jeden další strom. Dále by mělo být zpřístupněno tzv. čapadlo, tedy průchod nábřežní zdí k Vltavě. Na řece za průchodem má vzniknout vyhlídkové molo, v budoucnu pak i lávky, které umožní jít "po řece" podél nábřeží.

Zveřejnil(a) Zuzana Čižinská Wienerová dne Pátek 12. března 2021

Lidé se dnes u stromu začali scházet už před 08:00, podle organizátora a opozičního zastupitele Prahy 1 Petra Kučery (Zelení) proto, že není jasné, kdy se má strom pokácet. Podle posledních informací však již začaly práce na přípravě budoucího staveniště. Kučera uvedl, že petici proti kácení k dnešku podpořilo asi 1300 lidí a zřejmě se také podaří sehnat dost podpisů zastupitelů ke svolání mimořádného jednání zastupitelstva Prahy 1.

Poslanec, starosta Prahy 7 a předseda klubu Prahy Sobě v pražském zastupitelstvu Jan Čižinský na shromáždění vyzval starostu Prahy 1 Petra Hejmu (STAN), aby s kácením počkal, než se k projektu vyjádří vedení Prahy. Hlavní město podle něj vlastní čapadlo, a radnice tak potřebuje součinnost magistrátu. "Jsem přesvědčen o tom, že projekt, který začne kácením vzrostlého stromu, je špatným projektem," řekl Čižinský. Dodal, že navrhne projednání otázky na pondělním zasedání rady hlavního města.

Rada se k tomu nicméně podle informací ČTK sešla již dnes, na jednání se vyjádřil starosta Prahy 1 Hejma v tom smyslu, že se kácení pozastaví do 26. března a bude se dále jednat o možnosti alternativního řešení. Platnost povolení ke kácení je do 30. března. "Vnímám vzrušenou debatu, která se v posledních dnech rozběhla na sociálních sítích v souvislosti se zahájením revitalizace a zpřístupnění čapadla u Novotného lávky. Proto jsem rozhodl nyní odložit kácení stromu na Smetanově nábřeží, aby mohl být prostor pro jednání se zástupci hlavního města i s občany," uvedl Hejma.

Jeden z organizátorů protestu Vít Masare (Zelení) uvedl, že lidé mají kontrolovat sociální sítě a další komunikační kanály, aby se dozvěděli o aktuální situaci. Strom podle něj budou monitorovat lidé, kteří na něj mají výhled ze svých oken, takže se o případném zahájení kácení odpůrci hned dozvědí. Je možné, že se budou na místě snažit poražení stromu zabránit.

Starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN) dříve uvedl, že strom je poškozený a že radnice ho nahradí novým. Mluvčí Prahy 1 Petr Bidlo dnes neřekl, kdy by se mělo s kácením javoru začít. "Lidé se mohou těšit na novou a podstatně krásnější podobu tohoto místa, včetně nového vzrostlého stromu a historického čapadla. Vše by mělo být hotovo do konce tohoto roku," napsal pouze ČTK.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist