https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sloni-hyeny-i-gorily-si-v-prazske-zoo-pohrali-s-vanocnimi-stromky?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sloni, hyeny i gorily si v pražské zoo pohráli s vánočními stromky

29.12.2021 01:19 | PRAHA (ČTK)
Pochutnávají si na nich také bizoni, zubři či medojedi.
Pochutnávají si na nich také bizoni, zubři či medojedi.
Zdroj | Zoo Praha
Sloni, hyeny a gorily si včera odpoledne v pražské zoo nejdříve pohráli s částí z 60 neprodaných vánočních stromků, které zoologická zahrada obdržela od prodejců, a poté jich většinu zkonzumovali. Jehličnatou nadílku přitom v zoo dostává i řada dalších druhů. Zvířata si v těchto dnech užívají také dárků od návštěvníků, kteří do zoologické zahrady na Štědrý den donesli stovky kilogramů ovoce a zeleniny.
reklama

 

Sváteční krmení slonů indických začalo kolem jedné odpoledne a přihlíželo mu několik desítek lidí, převážně rodin s dětmi. Sloni stromky využili jako hračky i pochoutku. Slůňata se o ně dokonce poprala. Podle ředitele zoologické zahrady Miroslava Bobka jsou pro většinu zvířat stromky především rozptýlení. Zoo však přijímá jen stromky, které zbyly prodejcům. Na stromcích z domácností by podle něj totiž mohly zůstat zbytky drátků či ozdob, což by zvířatům mohlo ublížit.

Bobek uvedl, že vánoční menu zvířata během komentovaných krmení dostala už v pondělí a podávat se bude do středy. V lednu si však zvířata ještě pochutnají na větvích z vánočního stromu ze Staroměstského náměstí. Dodal, že stromky pravidelně dostává zhruba 15 druhů zvířat. Po slonech odpoledne stromky potěšily i hyeny čabrakové, které sídlí poblíž pavilonu slonů, a gorily nížinné. Pochutnávají si na nich však také třeba nestoři kea, vlci, bizoni, zubři či medojedi. Například žirafy pak podle zástupců zoo využily stromky jako drbátka.

Ředitel připomněl i bohatou nadílku, kterou zvířata dostala od návštěvníků. Ti do trojské zahrady minulý týden donesli téměř 700 kilogramů jablek, 560 kilogramů mrkve, přes půl tuny suchého pečiva a desítky kilogramů dalších pochutin. "Opravdu to byl značný objem krmení," dodal Bobek.

K plánům na příští rok pak ředitel poznamenal, že už počátkem roku zoo představí první mládě vombata obecného. "Přivezli jsme ho už v prosinci, ale byl v karanténě, je to nesmírně atraktivní zvíře a významné obohacení Darwinova kráteru," podotkl. Dodal, že na jaře zoo očekává příchod luskounů z Tchaj-peje. Jako vrchol pak ředitel označil zářijové otevření nového pavilonu goril. Pavilon podle dříve zveřejněných informací vyjde zhruba na 267 milionů korun. Bude domovem sedmičlenné skupin goril v čele se samcem Richardem, ale i gueréz pláštíkových, kočkodanů, křečkomyší nebo kalonů egyptských.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist