https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sloni-letos-podle-vlady-zabili-v-zimbabwe-60-lidi-stada-se-premnozila?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sloni letos podle vlády zabili v Zimbabwe 60 lidí, stáda se přemnožila

16.5.2022 01:08 | HARARE (ČTK)
Podle agentury AFP žije v této zemi na jihovýchodě afrického kontinentu 100 000 slonů, což je zhruba čtvrtina všech těchto zvířat v Africe.
Podle agentury AFP žije v této zemi na jihovýchodě afrického kontinentu 100 000 slonů, což je zhruba čtvrtina všech těchto zvířat v Africe.
Sloni v Zimbabwe od začátku roku zabili šest desítek lidí. Zimbabwe má po Botswaně druhou největší sloní populaci, která se rozrůstá tempem pěti procent ročně.
reklama

 

Podle agentury AFP žije v této zemi na jihovýchodě afrického kontinentu 100 000 slonů, což je zhruba čtvrtina všech těchto zvířat v Africe. V ostatních státech stav stád decimují pytlácké útoky, v Zimbabwe se stavy stále zvyšují.

"V některých oblastech se sloni přesunují ve velkých skupinách. Zkonzumují veškerou vegetaci a teď se vydávají i na pozemky lidí. Občané se brání, někdy slony zraní," uvedl vládní mluvčí Nick Mangwana.

"Zranění sloni jsou agresivní a nekontrolovatelní. Konflikt mezi slony a lidmi je zřejmý. Jenom letos sloni zabili 60 Zimbabwanů a padesát jich zranili," uvedl mluvčí.

Loni podle Mangwany sloni zabili 72 lidí. Mluvčí se domnívá, že "hrozí katastrofa", nebude-li stav stád snížen. "V době sucha se to ještě zhorší, stáda se budou přemísťovat k vodě a za potravou," sdělil mluvčí.

Zimbabwská vláda už vyslala strážce, kteří mají nejnebezpečnější zvířata zabít.

Odborníci soudí, že v Zimbabwe je dostatek potravy a prostoru pro 45 000 slonů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

16.5.2022 09:23
V okamžiku, kdy se vláda Zimbabwe rozhodne pro redukci stavu slonů ve své zemi, bude muset počítat s odporem určitých vrstev lidí. Vláda bude prezentována jako ničitel přírody, který chce ubližovat těm hodným sloníkům, kteří přece nic zlého nedělají.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist