https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovaci-by-mohli-poradit-se-zalohovanim-pet-ministri-jednali-ve-valticich?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slováci by mohli poradit se zálohováním PET, ministři jednali ve Valticích

17.5.2022 01:26 | VALTICE (ČTK)
Na Slovensku zálohování PET funguje od nového roku.
Na Slovensku zálohování PET funguje od nového roku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jak zdárně zavést systém zálohování PET lahví v ČR by mohli českým odborníkům poradit jejich slovenští kolegové. I tohle téma bylo jedním z těch, kterými se odborníci zabývají na zasedání Česko-slovenské komise pro spolupráci v oblasti ochrany životního prostředí ve Valticích na Břeclavsku. Zkušenosti uvítáme, řekla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) před jednáním se slovenským protějškem Jánem Budajem. Na Slovensku zálohování PET funguje od nového roku.
reklama

 

Budaj uvedl, že jsou českému ministerstvu připravení pomoci v čemkoliv, v čem by mohli být užiteční. "Nabízíme i zkušenosti se zálohováním PET lahví. Přišli jsme sem i s odborníky, kteří mohou ukázat, že to skutečně zlepšilo situaci s odpady. Máme jezera, kde jsme byli ještě loni v tomto čase sbírat PET lahve, bylo to obrovské množství, dnes tam není ani jedna. A ti stejní sociálně nepřizpůsobiví občané, kteří je tam před rokem házeli, je dnes velmi usilovně sbírají," uvedl ministr. Doplnil, že zkušenosti slovenské strany se zálohováním PET jsou Česku k dispozici.

Slovensko zavedlo zálohování plastových lahví a plechovek s objemem od 0,1 do tří litrů od ledna. Kus se zálohuje 15 eurocenty (necelé čtyři koruny).

Podle Hubáčkové je to pro českou stranu nyní velmi aktuální téma. "Už jsme k tomu měli dva kulaté stoly, kde jsme se pokusili debatovat vzájemně mezi nápojářskými společnostmi, výrobci PET lahví, také hlavně se Svazem měst a obcí a se zástupci místních samospráv, kterých se zálohování týká, protože v naší legislativě jsou původcem odpadu obce. Velmi vítáme a těšíme se na zkušenosti ze slovenské strany," řekla ministryně.

Uvedla, že se nyní v Poslanecké sněmovně projednává zákon o jednorázových plastech a že se už v průběhu prvního a druhého čtení ozývaly návrhy na pozměnění zákona právě ve smyslu sběru, třídění a zálohování PET lahví. "Nebyla bych ráda, kdyby to patřilo do tohoto zákona, protože to patří do zákona o obalech a ten připravujeme na podzim," uvedla ministryně.

Hubáčková a Budaj se ve Valticích setkali na třetím zasedání Česko-slovenské komise pro spolupráci v oblasti ochrany životního prostředí. Při příležitosti 30. výročí podpisu příslušbé dohody mezi Českou republikou a Slovenskem chtějí prodiskutovat možnosti spolupráce obou zemí na další období. Tématy budou například i nastávající české předsednictví EU, oběhové hospodářství, adaptace na klimatickou změnu, problematika sucha, národní parky nebo ochrana půdy.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

17.5.2022 05:34
Že by se konečně někde poradili ?
To měli dělat hned po " sametu " !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

17.5.2022 07:12 Reaguje na smějící se bestie
mě spíš dojímá, že politici ze zálohování "plastu" dělají raketovou vědu
Odpovědět
ig

17.5.2022 12:31
Kdy ž Slováci, tak by mohl poradit třeba Fico. A vzít si za to deset procent :D
Odpovědět
MV

Miloš Vondruška

23.5.2022 11:02
A s čím by nám jako mohli poradit? Jak tento kontroverzní zákon svchválit narychlo načteným poslaneckým přílepkem, který nikdo neznal? Nebo že by mám Němci konečně řekli, že po zvaedení záloh na PTEky objem celkově vytříděného plastu rapidně klesl.
Třídění PETek je naprostý nesmysl, zvláště v ČR která je v třídění světovým premiantem a vytřídí 80% plastů. Bohužel na zálohování PETek tlačí Mattoni a podobní nenažranci, kteří netějí za recyklát platit tržní hodnotu a chtění se k recyklátu dostat zadarmo za pomocí buzerace prodejců a zákazníků. A je jim úplně jedno kolik obchodníků to poškodí a že to zničí zaběhnutý systém třídění plastů.
https://www.reflex.cz/clanek/komentare/90786/6-duvodu-proc-je-zalohovani-pet-lahvi-nesmysl-zkusenosti-z-nemecka-zhorseni-recyklace-a-zadna-zmena.html
https://www.mojeodpadky.cz/nezalohuj/

navíc tento systém je spojený s podvody, které zase zaplatí koncový spotřebitel
https://www.echo24.cz/a/SC5VT/podvodnici-vydelavaji-na-vratnych-lahvich-statisice-jake-triky-v-supermarketech-pouzivaji
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist