https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensko-zada-solidaritu-pro-pripad-odpojeni-eu-od-dodavek-energii-z-ruska?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovensko žádá solidaritu pro případ odpojení EU od dodávek energií z Ruska

11.4.2022 14:25 | BRATISLAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Slovenský premiér Eduard Heger vybídl evropské partnery k solidaritě s Bratislavou pro případ společného odstřižení od dodávek zemního plynu a ropy z Ruska kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Řekl to po schůzce se svým belgickým kolegou Alexanderem De Crooem, který pro Hegerův požadavek vyjádřil pochopení. Slovensko je nyní závislé na dodávkách energií z Ruska. Oba politici vyjádřili podporu válkou zasažené Ukrajině.
reklama

 

"Je důležité, abychom dostali záruky od našich partnerů v Evropské unii. Slovensko je zodpovědným partnerem při přepravě plynu do západní Evropy. Něco takového potřebujeme od zemí, které jsou na sever, západ a jih od nás, pokud dojde ke změně zdroje. Dnes jsme na začátku řetězce, poté bychom byli na konci," řekl Heger.

Předseda slovenské vlády opět odmítl požadavek Moskvy ohledně plateb za plyn v rublech. Možnost úhrady v ruské měně dříve připustil slovenský ministr hospodářství Richard Sulík, který za to čelil kritice od některých svých koaličních partnerů.

Belgický premiér na návštěvě Bratislavy slíbil solidaritu při dodávkách plynu pro případ odstřižení evropského bloku od dodávek z Ruska. "Chápu, že my jsme v tomto případu na začátku (řetězce). Pokud přijmeme kroky, musíme se ujistit, že bezpečnost bude zajištěna pro všechny, i pro Slovensko,“ řekl.

Za důležitou označil předseda belgické vlády jednotu EU v otázce protiruských sankcí i pomoci ukrajinským uprchlíkům. Řekl rovněž, že válečné zločiny na Ukrajině během nynějšího konfliktu nemohou zůstat nepotrestané. Podle Hegera, který minulý týden navštívil Kyjev, Ukrajinci chtějí být součástí Evropy, jež je postavena na hodnotách svobody a demokracie.


reklama

Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

11.4.2022 16:14
Vypadá to, že Slovensko hodlá poškodit Ukrajinu. Nyní Ukrajina dostává od Ruska tranzitní poplatky za plyn, což by pak asi skončilo.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.4.2022 16:36 Reaguje na Richard Vacek
No, hodlá ... ono ani tak nehodlá, ale tak nějak musí držet basu. A jak je z článku patrné, velmi dobře si uvědomuje, že by to pro ně nemuselo být úplně easy.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.4.2022 16:34
Slibem nezarmoutíš:-))).
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

15.4.2022 06:41
Slovensko si v těchto dnech připomíná 75. výročí Slovenského národního povstání. Během oslav zmínil předseda slovenského parlamentu Andrej Danko i zásadní organizační úlohu pozdějšího prezidenta Gustáva Husáka. Nad jeho vyzdvihováním se pozastavil i český premiér Andrej Babiš, který jej vnímá především jako symbol normalizace. Málo se však mluví o tom, že se v době povstání Husák zasazoval o připojení Slovenska k Sovětskému svazu.

https://echo24.cz/a/SAzNw/husak-nabizel-stalinovi-aby-se-slovensko-pripojilo-k-sovetskemu-svazu
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.6.2022 11:06
Slováci mohutně protestovali proti Americké armádě, byli proti přijímání imigrantů, když nejvíce Evropa potřebovala pomoci a dnes somrují solidaritu. Silně mi připomínají čecháčky.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist