https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/slovensky-soud-poslal-aktivisty-greenpeace-vcetne-cechu-do-vazby?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Slovenský soud poslal aktivisty Greenpeace včetně Čechů do vazby

2.12.2018 12:15 | BRATISLAVA (ČTK)
Aktivisté během protestu na věži zmiňovaného dolu vyvěsili transparent proti těžbě uhlí a upozornili na znečištění přírody a ohrožení zdraví lidí.
Aktivisté během protestu na věži zmiňovaného dolu vyvěsili transparent proti těžbě uhlí a upozornili na znečištění přírody a ohrožení zdraví lidí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Greenpeace
Slovenský soud dnes uvalil vazbu na aktivisty ekologické organizace Greenpeace, kteří ve středu na protest proti těžbě uhlí vylezli na těžební věž dolu Nováky na středním Slovensku. ČTK to sdělila slovenská pobočka Greenpeace. Policie 12 aktivistů, mezi nimi i dva české občany, po protestu obvinila.
reklama

 

Právní zástupci obviněných podali proti rozhodnutí soudu první instance stížnost. Kvůli pochybnostem ohledně nestranného postupu justičních orgánů také vznesli námitku podjatosti.

"V dosavadním řízení nebylo dostatečně zohledněno, že postupem obviněných aktivistů došlo k nenásilnému výkonu jejich ústavního práva na svobodu projevu, kterým neohrozili život a zdraví jiných lidí," uvedl právník Lukáš Opett.

Greenpeace verdikt soudu kritizoval. "Považujeme rozhodnutí soudu za bezprecedentní. Aktivisté nejsou zločinci, kteří by měli být stíháni vazebně. Klidně a nenásilně se postavili proti těžební firmě HBP, která desetiletí představuje zátěž pro region a Slovensko," uvedla ředitelka slovenské pobočky Greenpeace Ivana Kohutková.

Aktivisté během protestu na věži zmiňovaného dolu vyvěsili transparent proti těžbě uhlí a upozornili na znečištění přírody a ohrožení zdraví lidí. Policie je obvinila z poškozování a ohrožování provozu obecně prospěšného zařízení, za což v případě prokázaní viny hrozí několikaleté vězení.

Důl v Novákách provozuje soukromá společnost Hornonitrianske bane Prievidza (HBP), která hnědé uhlí dodává i do tepelné elektrárny Nováky a která na těžbu uhlí pro energetické účely dostává dotace. Slovenský ministr hospodářství Peter Žiga v listopadu řekl, že Bratislava plánuje v roce 2023 ukončit poskytování zmiňovaných dotací, které platí odběratelé elektrické energie v cenách elektřiny.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Adrian Bobok
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

3.12.2018 09:46
V článku chybí dost podstatná informace, že totiž zastavili těžbu v dole na cca pět hodin. A od výše této škody se musí odvíjet i postih.
Odpovědět
ZU

Zbynek Ulcak

4.12.2018 17:50 Reaguje na Jan Šimůnek
... vazba neni postih...

Slovenská generální prokuratura nařídila propustit všech 12 aktivistů ekologické organizace Greenpeace včetně dvou Čechů z vazby, kterou na ně o uplynulém víkendu uvalil slovenský soud po jejich protestu proti těžbě uhlí na těžební věži dolu Nováky na středním Slovensku. Novinářům to dnes řekl slovenský generální prokurátor Jaromír Čižnár.
"Důvody vazby neexistovaly již při podání návrhu," řekl Čižnár poté, co generální prokuratura spis v daném případu analyzovala. Dodal, že aktivisté jsou ve vazbě neprávem.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist