https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/smrt-stovek-slonu-v-botswane-mohly-zpusobit-prirodni-toxiny?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Smrt stovek slonů v Botswaně mohly způsobit přírodní toxiny

31.7.2020 11:57 | GABORONE (ČTK)
V Botswaně žije téměř třetina všech afrických sloních jedinců a stáda se tam stále zvětšují - zatímco na konci 90. let v zemi žilo 80 000 slonů, nyní je jich 130 000.
V Botswaně žije téměř třetina všech afrických sloních jedinců a stáda se tam stále zvětšují - zatímco na konci 90. let v zemi žilo 80 000 slonů, nyní je jich 130 000.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pravděpodobnou příčinou záhadného úhynu několika stovek slonů v Botswaně by mohly být podle předběžných testů toxiny přírodního původu, sdělil agentuře Reuters Cyril Taolo, ředitel oddělení pro divokou přírodu národních parků Botswany. Taolo také uvedl, že nyní se odborníci zaměří na možné environmentální příčiny, jako jsou toxiny produkované bakteriemi ve vodních plochách.
reklama

 

Mrtví sloni byli nalezeni v oblasti delty řeky Okavango na severozápadě Botswany. Úřady nejprve hovořily o 154 zvířatech, později se jejich počet zvýšil o dalších více než sto. Jejich těla byla netknutá, což svědčí o tom, že se nestala terčem pytláků, kteří slony loví kvůli klům.

Vzorky tkání mrtvých zvířat byly zaslány k rozboru do několika zemí včetně USA. Z analýz podle Taoly zatím vyplývá, že příčinou úhynu nejspíše nebyla infekční choroba: "Dostali jsme výsledky několika testů ze zahraničí včetně USA. Podle nich je velice nepravděpodobné, že by smrt zapříčinil infekční patogen," uvedl. Vyšetřování již dříve vyloučilo jako možný důvod smrti antrax, tedy sněť slezinnou, která v části Botswany občas postihuje divoká zvířata.

V Botswaně žije téměř třetina všech afrických sloních jedinců a stáda se tam stále zvětšují - zatímco na konci 90. let v zemi žilo 80 000 slonů, nyní je jich 130 000. Podle agentura Reuters se o tento příznivý trend zasloužila i dobrá správa rezervací.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist