https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-cesko-muze-splnit-klimaticke-zavazky-jen-pri-vyuzivani-jadra?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovna: Česko může splnit klimatické závazky jen při využívání jádra

15.12.2021 01:57 | PRAHA (ČTK)
O označení jádra za ekologicky čistý zdroj mající nárok na podporu z unijních fondů se vede mezi členskými státy spor. Záměr podporuje více než desítka zemí včetně například Francie, nelíbí se naopak Německu, Rakousku a několika dalším státům.
O označení jádra za ekologicky čistý zdroj mající nárok na podporu z unijních fondů se vede mezi členskými státy spor. Záměr podporuje více než desítka zemí včetně například Francie, nelíbí se naopak Německu, Rakousku a několika dalším státům.
Česko je schopné splnit své klimatické závazky vzhledem k zeměpisným podmínkám jen při dalším využívání a rozvoji jaderné energetiky, uvedla Sněmovna na návrh nastupující vládní většiny pětice stran. Plyn by měl být podle schváleného usnesení přechodným zdrojem energie. Sněmovna v něm vyzvala Evropskou unii, aby označila plyn jako přechodný zdroj a jadernou energetiku jako "umožňující" zdroj ještě do konce letošního roku. Stejné usnesení by měl schválit podle nastupujícího ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) na středeční schůzi Senát.
reklama

 

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) označil usnesení za vlamování se do otevřených dveří. "Usnesení, které navrhujete, je splněno," uvedl. Příslušný evropský dokument by měl být podle Babiše vydán 22. prosince.

Pro návrh usnesení hlasovali i poslanci ANO. Nepodpořili jej zákonodárci SPD kvůli pasáži, v níž se konstatuje, že se Česko přihlásilo ke klimatickým závazkům Pařížské dohody a Zelené dohody pro Evropu.

"Jaderná energetika musí být plnohodnotně uznána jako součást řešení při dekarbonizaci ekonomiky. Nelze ji posuzovat jen jako 'přechodovou' kategorii, ale jako nástroj, který nízkouhlíkovou transformaci hospodaření 'umožňuje' a činí ji dlouhodobě a sociálně udržitelnou," stojí v usnesení Sněmovny. Dolní komora v těm také konstatovala, že Česko hodlá využívat zemní plyn jako přechodný zdroj.

Rozhodnutí Evropské unie o jádru jako ekologicky čistém zdroji energie majícím nárok na podporu z unijních fondů a o plynu jako přechodném zdroji by podle poslanců vytvořilo příznivější prostředí pro úspěšné vyjednávání legislativního balíčku Fit for 55. Jde o soubor opatření ke snížení emisí o 55 procent do roku 2030 oproti roku 1990.

Stanovisko dolní komory souzní s postojem Babišovy dosluhující vlády ANO a ČSSD. Kabinet argumentuje tím, že bez jádra nebude v případě Česka možné splnit klimatické cíle, neboť možnosti využití alternativních zdrojů jsou v zemi omezené. Postoj Sněmovny má Babiš podle poslanců přednést na čtvrtečním jednání Evropské rady. Premiér v demisi uvedl, že téma na programu zasedání není.

O označení jádra za ekologicky čistý zdroj mající nárok na podporu z unijních fondů se vede mezi členskými státy spor. Záměr podporuje více než desítka zemí včetně například Francie, nelíbí se naopak Německu, Rakousku a několika dalším státům. Rakousko se chce v případě unijní podpory jádra obrátit na soud. Činitelé Evropské komise v posledních týdnech naznačovali, že jaderná energie by se mohla v zelené kategorii objevit. Rozhodnutí by mohlo padnout do Vánoc.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (164)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

15.12.2021 05:44
Nejlepší by bylo pozvat ruské ledoborce do Prahy. Ty mají na palubě modulární reaktory, které by mohly vyrábět elektřinu hned. Jenže bychom museli splavnit Labe pod Děčínem a počkat na velkou vodu.
Pokud uvažujeme výstavbu normální jaderné elektrárny, tak to se tady fakt zřejmě upečeme na slunci v zimě, než oteplování planety vystřídá doba ledová.
Ale co když nepřijde? Co když už směřujeme k mrtvé planetě typu Venuše?
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 07:54 Reaguje na Katka Pazderů
Francie dokázala přejít z uhlí na jádro za jedno desetiletí. I takové relativně zaostalé zemi bez jaderného zázemí jako je Bělorusko bude pokrytí poloviny spotřeby elektřiny jádrem trvat rovněž deset let. Ale my tu radši budeme fňukat že to nejde...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 08:13 Reaguje na Emil Novák
Přesně tak, vypisovat tndr asi 11 let je přímo ostudné zvláště, když vypsaný ještě ani není.
Ale mezitím jsme měli mohutně budovat OZE, což taky nenastalo.
Tohle je politické rozhodnutí, jenže my si zvolili nepolitiky, takže se nemáme čemu divit.
Ani tomu, že nás drtí emisní povolenky, to bylo taky jasné dávno.
Doufejme, že s novou vládou se to výrazně zlepší.
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 08:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Nikdo tu žádný tendr 11 let nevypisuje, přestaňte opakovat tento naprostý nesmysl, vy "experte".
To "mohutné budování OZE" se nestalo proto, že si zároveň nemůžeme dovolit další mohutné dotace do tohoto odvětví nad rámec těch téměř 50 miliard Kč, které ročně platíme už teď. Navíc podílu OZE, kterého jsme se po dohodě s EU zavázali do roku 2020 dosáhnout, jsme také dosáhli, dokonce jsme jej ještě překročili, což se rozhodně nedá říct o jiných státech, které vy považujete za mnohem úspěšnější:
https://ec.europa.eu/eurostat/cache/infographs/energy/bloc-4c.html
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 08:44 Reaguje na Emil Novák
"V říjnu 2011 předal ČEZ zájemcům kvalifikovaným do zadávacího řízení veřejné zakázky Dostavba Jaderné elektrárny Temelín výzvu k podání nabídek včetně zadávací dokumentace.[57]" Wiki.
Bohužel, naše výkony v OZE jsou především v biopalivech 1. generace, což žádné OZE ve skutečnosti není, na 1 litr řepkového metylesteru spotřebujete něco kolem litru nafty minerální (údaje z různých zdrojů se silně liší).

Velmi jednoduchý výpočet nám říká, že jen plocha vytěženého hnědouhelného velkolomu Bílina (asi 18,5 km2) pokrytá fv panely, by dala ročně větší výkon, jak plně vytížená uhelna 450 MW.
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 09:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Jste vůbec schopný pochopit rozdíl mezi Temelínem a Dukovany, vy "experte"? A to, že po zrušení tendru na Temelín se více než pět let žádný tendr nepřipravoval?
Hanzlova alternativní klasifikace obnovitelných zdrojů mě absolutně nezajímá, fakta hovoří jasně, můžete je okecávat jak chcete.
Např. nová obří německá solární elektrárna Weesow-Willmersdorf má instalovaný výkon 187 MW a plochu 1,64 km2. Na plochu 18,5 km2 by se tedy vešlo asi 11 takových s instalovaným výkonem 2,1 GW, a tedy s roční výrobou něco málo přes 2 TWh. Plně vytížená uhelná elektrárna s instalovaným výkonem by mohla ročně vyrábět skoro dvojnásobek, tj. téměř 4 TWh. To je ale nepodstatné. Podstatné je, že výkon takové fotovoltaické elektrárny by se v létě v poledne blížil ke 2 GW, ale v době kdy je elektřina nejvíc potřeba, tedy v zimě večer, by naopak byl rovný nule. Takže podobná statistická cvičení, jaké tu předvádíte, jsou známkou totálního ignorantství a nepochopení problematiky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 09:05 Reaguje na Emil Novák
Samozřejmě se tam počítá s velkými elektrolyzéry, které by spotřebovávaly letní přetoky a vyráběly elektřinu ze zeleného vodíku, když nesvítí.
Možná by bylo výhodnější vyrábět z něho syntetické plalivo, ale to je už fuk.
Stálo by to bambilión, ale EU by nám to z velké části zaplatila.
Odpovědět
VS

Vaclav Sobr

15.12.2021 12:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Počítá se s něčím co se momentálně udvádí v jednom exempláři do těžce dotovaného zkušebního provozu s tím že je to minimálně 1-2 desetiletí od jakékoliv velké průmyslové aplikace :D :D :D

tolik k elekrolyzérům.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 13:30 Reaguje na Vaclav Sobr
"Za podpory EU vybudovaly společně v Rýnské rafinerii společnosti Shell jeden z největších elektrolyzérů na světě – závod, který vyrábí vodík pomocí elektřiny z obnovitelných zdrojů".
https://ec.europa.eu/info/strategy/recovery-plan-europe/recovery-coronavirus-success-stories/environment-and-climate/hydrogen-drive-eus-green-recovery_cs
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 13:32 Reaguje na Vaclav Sobr
Naše firma Solek bude stavět už příští rok obrovské elektrolyzéry (asi 300 - 400MW?) na FVE v Chile.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.12.2021 14:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Před pár dny jsme o tom diskutovali, to už jste zase zapomněl?
Budou stavět jeden elektrolyzér o výkonu 96 MWp.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.12.2021 14:57 Reaguje na Jaroslav Studnička
To máte marný ... u Hanzla je to prostě už mentální nemohoucnost. Pochopit text a udržet myšlenku:-).
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.12.2021 16:37 Reaguje na Svatá Prostoto
Snad to nemá i fyzicky s tím udržením :-)
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.12.2021 16:37 Reaguje na Svatá Prostoto
Snad to nemá i fyzicky s tím udržením :-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 09:07 Reaguje na Emil Novák
Na to vám přece stačí velmi jednoduchý odhad, že instalovaný 1kWp (5m2 plochy panelů), vám dá za běžný náš rok asi 1MWh elektřiny.
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 09:16 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Až na to, že ty velké elektrolyzéry v celém vodíkovém cyklu mají dost tragickou účinnost, takže z 1 MWh elektřiny z fotovoltaiky po prohnání elektrolyzérem a uskladnění toho vodíku na zimu vyrobíte tak 200-300 kWh elektřiny. Tyhle ztráty nám EU také z velké části zaplatí? Takovými podružnostmi vy se vůbec nezabýváte, co?
2) Druhý příspěvek ukazuje, že jste ten můj výpočet vůbec nepochopil.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 09:57 Reaguje na Emil Novák
Samozřejmě ztráty tam jsou, proto by bylo lepší vyrábět a prodávat syntetické palivo a zimu pokrývat z jiných zdrojů (jádro, plyn).
Podobně, jak to už začíná stavět v Chile naše firma Solek.
Proč jsme už zaostalejší, jak Chile?
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 10:13 Reaguje na Pavel Hanzl
Ztráty tam jsou, proto by bylo lepší vyrábět a prodávat syntetické palivo, u kterého jsou ztráty ještě větší.
Sám jste zaostalejší než Chile. Chile není zvolené náhodou, ale proto že má hodnoty průměrné solární iradiace na světě. Podívejte se na mapu, jak na vypadá Chile a jak ČR. To je stejné jako chtít udělat z ČR světovou velmoc v jachtingu.
https://globalsolaratlas.info/map?c=42.423457,-56.953125,2&s=49.61071,15.820313&m=site
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 11:19 Reaguje na Emil Novák
A kde ztráty nemáte? Vždyť jádro i uhlí (parní stroje) mají jen v Carnotově oběhu ztráty přes 60%!!
A dýzlové motory to samý!!
Ale slunce a vítrjsou zadarmo, i když ta technologie nikoliv. Jaké jsou jiné možnosti? Tokamak?
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 11:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, tady je řeč o ztrátách ve vyrobené elektřině a nikoliv o ztrátách tepelných. Nesporně má ta ztracená elektřina mnohem větší hodnotu než nízkopotenciálové teplo. Kdybych chtěl být takový demagog jako vy, tak bych napsal, že fotovoltaické panely mají účinnost sotva 20 %, tedy přes 80 % jsou ztráty, takže vlastně 200-300 kWh nezískáte z jedné MWh ale z pěti MWh.
Slunce a vítr jsou "zadarmo", ale vyrobit z nich elektřinu už zadarmo není, a o to tu jde. Takže to jejich "zadarmo" je úplně k ničemu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 13:26 Reaguje na Emil Novák
Větrné a fv elektrárny mají k dispozici palivo v neomezeném množství přímo na místě a ještě zadarmo.
Pokud platíte těžbu a ještě si krutě ničíte krajinu, spotřebováváte zase ropu atd. tak jsme zase někde jinde.
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 13:58 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Obojí jsou tzv. nepalivové zdroje, takže opět plácáte naprosté nesmysly.
2) Bez těžby se nedají postavit ani ty větrné a fv elektrárny. A vytěžit je toho potřeba víc než si vůbec dokážete představit.
3) Hned jak budeme mít něco lepšího než uhlí nebo ropu, můžeme se obojího klidně zbavit. Zatím nic lepšího ale nemáme a dlouho mít nebudeme. To co vy tu neustále do zblbnutí propagujete umí částečně uspořit tyto zdroje za dobrého počasí, nic víc to neumí a ještě dlouho umět nebude.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 11:21 Reaguje na Emil Novák
V Chile je ročně si 2x více slunečního svitu než u nás, ale je to zase přes půl Zeměkoule.
Nejlepší podmínky pro pěstování vína jsou třeba v Jižní Franci a Alžíru, takže u nás to nemá cenu vůbec pěstovat.
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 11:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Další naprostá Hanzlova demagogie. Nikde jsem nepsal že se tu nevyplatí vyrábět elektřinu ze slunečního svitu, ale má to zkrátka svá omezení daná přírodními podmínkami, a to je hlavní důvod, proč jsou snahy ten vodík vyrábět v Chile a ne v ČR, kde by to dávalo smysl jen malou část roku, kdežto v Chile prakticky celoročně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 13:23 Reaguje na Emil Novák
Dobře, ale z Chile by se musel přepravovat pro evropský trh přes víc, jak půl Zeměkoule (ten přístav leží na břehu Tichého oceánu).
Navíc domácí zdroj je daleko bezpečnější a tudíž cennější.
Proč už to nestavíme, když jiná možnost prakticky není?
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 14:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Protože to je naprostý ekonomický nesmysl. Ropa nebo plyn se taky převáží přes půl zeměkoule. Náklady na přepravu nerozhodují, rozhodují náklady na vyrobenou zelenou elektřinu, které jsou v Chile úplně někde jinde než kdy mohou být v ČR.
Vy byste si kupoval zemní plyn z Břeclavi za trojnásobek jenom proto, že je domácí a tím pádem "daleko bezpečnější a tudíž cennější"?
Jiná možnost samozřejmě je. V první řadě je naprostý nesmysl zase do něčeho po hlavě naskočit bez ohledu na náklady, podobně jako se soláry před 15 lety. Takhle se jen mrhají prostředky, které se dají později využít daleko efektivněji, až ta technologie trochu zlevní. Když už tak se vyplatí počkat na provozní zkušenosti, nějaké reálné údaje o ceně výsledného produktu. No a samozřejmě jiné možnosti jak vyrábět elektřinu bez emisí a kdy je potřeba existují. Stačí je využít.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

15.12.2021 15:00 Reaguje na Emil Novák
Pane Novák, na jedné straně díky, protože jsem se zase něco dozvěděl. Na druhé ale ... víte, že to je marný, že jo:-)))?
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 16:24 Reaguje na Svatá Prostoto
Samozřejmě vím že je to marné, nepíšu to abych přesvědčil Hanzla, ale aby těm jeho nesmyslům snad někdo nevěřil.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 13:28 Reaguje na Emil Novák
Syntetika bude velmi ceněná jako palivo do pístových i leteckých motorů i pro veškeré palivové články, pro výrobu elektřiny do sítě se možná ani nevyplatí.
Odpovědět
li

15.12.2021 21:55 Reaguje na Pavel Hanzl
Panečku to by byl tepelný černý rozpálený ostrov bez života,tam vlétnout třeba sup,využívající stoupající teplé proudy tak ho to vystřelí do stratosféry.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.12.2021 08:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Kolovrátek Hanzl se opět roztočil...
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.12.2021 10:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Srdečně vás zdravím a chtěl bych váa jako vynikajícího znalce energetiky upozornit na článek,který jsem četl v minulých dnech.Uvádí se v něm ceny ruskěho plynu pro jednotlivé země.Madarsko-250 dolaru.Srbsko-270 dolaru ČR-700 dolaru.Konečně se nám povedlo zasadit Rusku tvrdý uder a srazit jim hřebínek
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 13:18 Reaguje na karel krasensky
Obávám se, že my z Ruska plyn vůbec nekupujeme....
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.12.2021 14:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak to jste opět na omylu.

https://ekonomickydenik.cz/zavislost-na-rusku-nejsnadneji-lze-zmenit-dodavatele-jaderneho-paliva-problem-je-se-zemnim-plynem/
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.12.2021 09:01 Reaguje na Katka Pazderů
Nezlobte se, ale ta poslední věta je opravdu zavádějící. Nedají se srovnávat 2 planety s chemicky naprosto rozdílným složením sfér a také rozdílnými druhy sfér, oběhem kolem Slunce, možná i stáří. Stav Venuše tady nikdy nenastane. Krom toho zatím ty 2 poslední roky na změnu klimatu k oteplení ve střední Evropě nevypadají, změny se dějí postupně a stihnem se přizpusobit. Napřiklad budem potřebovat méně otopu, muže byt rannější úroda, investice pujdou do zavlažování, ... atp. Všechno bude záviset na více faktorech.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 09:59 Reaguje na Jarka O.
"Zatímco na Zemi se vyvinuly nespočetné formy života, je Venuše doslova pekelnou planetou. Pod jejími oranžově-žlutými mraky z kyseliny sírové dosáhl skleníkový efekt apokalyptických rozměrů".

Nám na totální vyhubení vyšších forem života bude stačit desetinová teplota, jak panuje na Venuši.
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.12.2021 10:20 Reaguje na Pavel Hanzl
Furt dokola... chybí tady aerosolová vrstva sírovky a plynný obal CO2 a tam chybí jak biosféra tak atmosféra. Zbytek jsou nepodložené výsmysly.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 11:25 Reaguje na Jarka O.
U nás by stačil nárůst teploty odhaduji o těch +5°C, jak vychází prognózy z IPCC a jsme jasní.
Náš současný ekosystém je stavěn na nižší teploty, už dnes se pohybujeme na maximu. Zatím vymřelo snad jen 20% druhů?
Už těch plus dva stupně bude nářez.....
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.12.2021 19:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Chci se zeptat, odkud ten citát o Venuši kopírujete a proč je to tak oblíbené dogma. Jak známo, planety byly při vzniku horké a při ochlazování se na každé z nich začaly tvořit poměry podle chemického složení. Takže na Venuši vznikla vzniknout plynna vrstva CO2 z vody a uhliku při dejme tomu nad 1000°C, sírovka nad 600°C a následovaly další reakce. Ta planeta se stejně jako další planety od doby svého vzniku spíš ochlazuje nebo možná planety dosáhly nějaké stabilní teploty.
Nebo máte odkaz na časovou radu měření zvyšujícího se obsahu CO2 na Venuši a zaroven zvyšující se teploty, abyste podpořil svůj názor?
Nám k vyhubeni zivota nepřispěje žádná teplota, ale politici ovlivnění maltuzianskymi cvoky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.12.2021 17:37 Reaguje na Jarka O.
Hlavní informace o Venuši najdete přece na Wikipedii. Nevím, jak vyhubení života budou provádět politici (jedině, že by rozpoutali jadernou válku).
Ale teplota přes +5°C proti předindustriální době bude pro ekosystém země zcela likvidační.
V historii takové hromadné vymírání probíhalo častěji a z daleko menších příčin.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

15.12.2021 15:57 Reaguje na Katka Pazderů
To je ale hezký komentář, ten se vám povedl! Inspiroval mne k následující úvaze.

Pokud budou v ČR častěji roky s výskytem nadprůměrně vysokých letních teplot s tropickými nocemi a ty teploty některý den přesáhnou dosavadní maxima, tak budou ve zvýšené míře umírat staří a nemocní lidé. Přežívat budou spíše mladší a zdravější, protože ti budou odolnější. To povede k demografickému omlazení a ozdravění populace. Vyšší podíl ekonomicky aktivních by tak mohl na čas vyřešit problém s důchodovým systémem.

Úbytek naší populace způsobený tím, že méně odolní v našich končinách nebudou schopni přežít pár tropických nocí s rekordně vysokou teplotou (bude to spousta bledých tváří), bude pravděppodobně kompenzován nově příchozími tmavší barvy pleti, kteří budou utíkat před ještě vyššími teplotami v jejich domovině. Těmhle přičmoudlíkům bude naše středoevropské podnebí vyhovovat, jsou na něj geneticky přizpůsobení. Trend směřování k další době ledové nebo k mrtvé planetě Venuši pak budou muset řešit jejich potomci.
Odpovědět
ms

16.12.2021 02:28 Reaguje na Majka Kletečková
To je opravdu sarkastická úvaha, když statisíce českých domácností s pohledem na své účty neví, jestli si mohou dovolit TOPIT, aby chudší lidé nezmrzli. A to se setsakra týká hlavně důchodců! Celý souboj lidské civilizace v našich zeměpisných pásmech, neřku-li ve Skandinávii či na severu Ameriky,byl motivován přežitím v době chladu, tedy získání energie. Jestli si někdo vážně myslí, že opravdu pár tropických dní u nás je hrozbou celé genertaci seniorů 65+, tak to je nebetyčná hloupost. Ostatně právě v létě by mohly pomoci soláry s pohonem klimatizací, kdežto v mrazivé zimní noci to mohou být kamna nebo elektrické topení.
Odpovědět
li

15.12.2021 21:51 Reaguje na Katka Pazderů
Katko,doporučuju nedívat se tolik na béčkové katastrofické filmy.Letos bylo snad jen 6 tropických dní,tak s tim pečením a strašení Venuší bych to nepřeháněl.Co když je právě tato teplota pro planetu to nejlepší,kdo vymyslel tu mantru-před průmyslovou revolucí?
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

15.12.2021 22:49 Reaguje na
Planetě určitě nebude vadit ani mnohem vyšší nebo nižší teplota. Vždyť např. před nějakýma čtyřma miliardama let zažila permanentní horka řádově vyšší než jsou ta dnešní a její existenci to neohrozilo.

Pokud se v tomto století roky s výskytem extrémních tropických teplot v létě v naší kotlině začnou vyskytovat dvakrát častěji než v minulém století a pár dní v roce bude maximální teplota o pár stupňů vyšší než je současné maximum, tak tipuji, že ani pro většinu lidí v ČR to nebude optimální. Pro mnohé živé organismy včetně lidí, kteří jsou adaptováni na určité teplotní rozmezí, to může v případě rychlých změn v dané oblasti nebo i na většině planety vést k vymírání a postupnému nahrazování jinými druhy. Nebude to ani první, ani poslední a nejspíš ani největší vymírání v historii Země.
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.12.2021 10:58 Reaguje na Majka Kletečková
Vzhledem k tomu, že lidé žijí na Sibiři a na rovníku, je teplotní rozmezí, kterému se člověk dovede přizpůsobit, dostatečné. Depopulaci Evropy způsobuje lidská činnost jako: Počínající nedostupnost lékařské péče(neočkovaní nemají jistotu, zda smí k doktorovi), určitě stoupnou platby u doktora(péče bude jen pro bohatší), neléčení virózy, pokusy na lidech, počínající nedostupnost energie, farm to fork - počínající nedostupnost potravin, podpora menšin, které o děti moc nestojí, vyvolávání strachu o budoucnost u mladých, mezigenerační neláska. Tato asociálni umělá opatření nemají nic společného s technickou vyspělostí nebo podnebím té které země, a povedou k depopulaci mnohem rychleji než měnící se teploty.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.12.2021 06:19
Bez jádra, stejně jako bez soli v kuchyni, to prostě nejde!

Sice jim to trvalo než prohlédli , nemuseli také oslavovat gryndýl ,ale zaplať pánbůh aspoň za to .
Snad by z nich mohla spadnout vlčí mlha i podruhé a seznali by, že nejlepším dodavatel JE je Rosatom. Ale to bych chtěl už asi hodně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 08:16 Reaguje na Miroslav Vinkler
A v čem je proboha Rosatom nejlepší?
V tom, že nás považuje za nepřítele a podle toho se k nám chová (Vrbětice, hybridní válka)??
PROČ dávat klíč k naší energetice nepříteli? To je přece zcela šílený nápad.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

15.12.2021 08:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Ve spolehlivé technologii a schopnosti dostavět JE na první dobrou. To ostatně nezpochybnila ani Dana Drábová.Ostatní je pouze politika, to souhlasím. V tom případě ale nemá cenu používat plyn ani ropu, vše je z Ruska..... a tam klíč k energetice není?
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.12.2021 08:44 Reaguje na pavel peregrin
p. Hanzl je takový kolaborant. Sedí doma u PC a užívá si pohodlí ruského zemního plynu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 08:52 Reaguje na pavel peregrin
Pokud paní Drábová mluví o Rosatomu v Evropě, jasně říká, že se to Maďarům i Finům "silně nevyplatilo".

Jaderná elektrárna je VŽDYCKY politická záležitost, k tomu pan Míl dole.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 08:59 Reaguje na pavel peregrin
Plyn a ropu můžeme kupovat z Norska nebo ze Středního východu, něma problema.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

15.12.2021 09:08 Reaguje na Pavel Hanzl
To nemůžeme, protože státní kasu by to položilo docela.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 10:00 Reaguje na pavel peregrin
Plyn neplatí státní kasa, člověče nešťastná. Navíc dražší není, zvláště dnes.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

15.12.2021 10:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Přesně jsem vás odhadl, že si nevidíte na špičku nosu a souvislosti vám unikají. Vám nedochází, že tu státní kasu by položilo nepřímo to, co by následovalo? A nedělejte si iluze, že norský plyn či ropa jsou levnější, to ani omylem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 13:17 Reaguje na pavel peregrin
Státní kasu skoro položilo loupeživé parahospodaření našich nepolitiků, neschopnost se vyrovnat s ne úplně běžným nárůstem cen energií je důslekem babišistánu, ničeho jiného.
Odpovědět
JM

Jan Marján

15.12.2021 08:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Např. v tom, že v Bělorusku to dokázal postavit za 7 roků. My je nepovažujeme za nepřítele? Nevedeme proti nim hybridní válku? Vrbětice?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 08:58 Reaguje na Jan Marján
Za nepřítele nás považuje Putin, jasně přece řekl, že nám "vyrazí zuby". A k tomu by se mu dostavba jaderného bloku velmi hodila.
Od státu, který u nás spáchá teroristický útok a zatluče to, držím se co nejdál. Nehledě na hybridní válku, kterou proti nám vede.
Odpovědět
va

vaber

15.12.2021 09:33 Reaguje na Pavel Hanzl
naši hrdinové z Iráku by měli ukázat opravdové hrdinství a vyrazit na Moskvu jako praví hrdinové ,pod heslem,, pomstíme Vrbětice nařežeme Putinovi,, a ne dostávat metály třeba za rychlý útěk z Iráku když loutkovodiči odešli
a naše slavná BIS která má odhalovat takové akce předem, přijde s odhalením po šesti letech a to prý špiony sledovali a asi jim tleskali když se jim to povedlo, místo toho aby je zatkli ještě před výbuchem,
vy jste Hanzl opravdový zapálený politruk dnešní doby ,přesně takoví politruci bývali i v minulém režimu v 50.letech
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 10:14 Reaguje na vaber
Miluji hlupáčky, kteří rozumí práci BIS, o které neví ani ťok a chtěli by zatýkat agenty ještě před teror činem.
Fakt si nepřipadáte blbě??
Odpovědět
pp

pavel peregrin

15.12.2021 10:32 Reaguje na Pavel Hanzl
Vrbětice byly zástěrka pro neskutečný bordel v dotčených skladech. A to není žádný hoax.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 11:27 Reaguje na pavel peregrin
A tu "zástěrku" si objednali u Putina, jo?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

15.12.2021 11:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Kauza Vrbětice vyšuměla do prázdna a ani jinak nemohla. Platí ta věta o čučkařích.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 13:14 Reaguje na pavel peregrin
Nic nevyšumělo, jenom viník je mimo dosahu naší jurisdikce.
Ale výsledek je nad očekávaně dobrý. Vypráskali jsme dost velkou část ruských agentů a zablokovali přístup Rosatomu k tendru na Dukovany.
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 08:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Bezkonkurenčně v počtu nasmlouvaných, v počtu rozestavěných i v počtu úspěšně dokončených jaderných bloků typu který poptáváme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 09:00 Reaguje na Emil Novák
Ovšem v zemích, které mají zcela jiná bezpečnostní kritéria.
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 09:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Například jaké bezpečnostní kritérium mají zcela jiné? Opět jen plácáte nesmysly bez nejmenšího tušení skutečného stavu věcí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 10:05 Reaguje na Emil Novák
Třeba předloni? Cosi velmi silně radioaktivního bouchlo někde na Dálném východě. Rusko to zatlouklo, zjistiliy to jen satelity.
Proč máme jednat s partnerem, který stále lže, zatlouká, nedodržuje smlouvy a hlavně neuznává mezinárodní právo?
Dovedete si představit nějakou arbitráž, když něco na stavbě nedopadne?
Já ANO.

Proč musíte stále urážet, to jste sám tak nejistý? Podle vašich příspěvků mám pocit, že tomu skutečně rozumíte, tak proč?
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 10:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, to co bouchlo vůbec nesouviselo s jadernou energetikou, byl to vojenský projekt. Vy vůbec nevíte o čem mluvíte. A proč do toho zase taháte nějaké arbitráže? Psal jste "zasvěceně" o bezpečnostních kritériích, ale na žádné nemůžete přijít, tak začnete plácat zase úplně jiné nesmysly.
Nikde vás neurážím, konstatuji fakta. To ale nemůžete nikdy pochopit, protože vůbec netušíte co to fakta jsou. Neustále tu totiž trousíte nějaké svoje dojmy, které absolutně nejste schopný si ověřit nebo doložit jejich pravdivost.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 11:29 Reaguje na Emil Novák
A jaký rozdíl je zpizděný vojenský projekt a civilní?
Vám nedochází vůbec to nejdůležitější. Nemá cenu uzavírat smlouvu s někým, kdo neuznává mezinárodní právo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 11:30 Reaguje na Emil Novák
Už jsem si zvykl, že jste uzavřený ve své jaderně - ruské bublině a cokoliv mimo ni je pro vás španělská vesnice.
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 11:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, já jsem nikde nepsal, s kým máme co uzavírat, tak mi přestaňte neustále něco podsouvat. Napsal jsem pouze fakta, která nemáte jak zpochybnit, tak tu blábolíte něco o bublinách.
Že nechápete rozdíl mezi vojenskou raketou a jadernou elektrárnou mě už ani nepřekvapuje. Vysvětlovat vám ho nebudu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 13:11 Reaguje na Emil Novák
Soudruh Vladimir vladimirovič se nedávno nechal slyšet, že dnes jen i energetika zbraň. A taky nás zařadil mezi nepřátele a slíbil, že nám vyrazí zuby.
Já vím, že prakticky pořád lže, ale tomuhle by se, obávám, dalo i věřit.
Také když řekl, že napadení Ukrajiny měl naplánované dávno před Majdanem. A dnes se chystá k anexi celé Ukrajiny, což spustí velmi krutý konflikt, který může lehce přejít do globálního.
Pořád vám to nezapaluje??
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 14:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Nezapaluje to vám, opět vám opakuji, že "jsem nikde nepsal, s kým máme co uzavírat", tak mi to přestaňte podsouvat. Ptal jste se, "v čem je proboha Rosatom nejlepší", tak jsem vám na to odpověděl. Jsou to fakta. Ty bych ale podle vás měl asi zamlčovat a vytahovat jen jiná fakta, která vy uznáte za vhodná...
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.12.2021 14:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, vy jste blekota.

Jenom vám připomenu, že tím pádem již Rusko obsadilo Turecko, našeho spojence v NATO díky obchodnímu modelu build-own-operate v Akkuyu
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 14:58 Reaguje na Jaroslav Studnička
Jak jste zase ta takovou pitomost přišel?
Turek Rusovi klidně sestřelí stíhačku a klidně ho pošle do...., ti mají vztahy vyjasněné. U nás nikoliv.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

15.12.2021 16:45 Reaguje na Pavel Hanzl
Jééé, vy zase nevíte :-).

Takže speciálně pro vás. V Turecku staví Rosatom skrze svoji dceřinou společnost JE o výkonu 4x1200 MWe. Ten model je takový, že Rosatom elektrárnu staví, bude jí sám provozovat a nakonec i vyřazovat z provozu.
Tedy vaším příměrem. Rosatom se na několik desítek let usadil natrvalo v Turecku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 21:36 Reaguje na Jaroslav Studnička
Aj tak sa može.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 10:11 Reaguje na Emil Novák
Představte si, že za 1. republiky bychom nechali stavět nejdůležitější energetický komplex nacistickému Německu, protože mají nejlepší turbíny.
Víte, co se chystá na hranicích Ukrajiny? A těmhle máme dát takovou zakázku?
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 10:21 Reaguje na Pavel Hanzl
1) Přirovnávat současné Rusko k nacistickému Německu je už trochu silné kafe.
2) Proč bych si to měl představovat? Já vám je odpovídám na otázku, v "v čem je proboha Rosatom nejlepší". Vás ale odpověď zjevně nezajímá, protože vy máte svůj názor a k němu si hledáte jen tu "vhodnou pravdu", tu nevhodnou ignorujete.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 11:32 Reaguje na Emil Novák
Jaký rozdíl je mezi nacistickým Německem a Putinovským Ruskem?
Jaký rozdíl byl mezi anexí našich Sudet a Krymu a Donbasu?
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 11:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy už jste se snad dočista zbláznil.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 13:05 Reaguje na Emil Novák
Přestaňte urážet a zkuste vytvořit názor, jaký rozdíl byl mezi anexí našich Sudet a Krymu a Donbasu.
Já ho vidím celkem jasně.
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 14:17 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzle, jestli si vážně myslíte, že to nejhorší na nacistickém Německu bylo zabrání Sudet, tak byste měl vyhledat odbornou pomoc.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 14:44 Reaguje na Emil Novák
Vůbec netvrdím, že zabrání Sudet byl Hitlerův nejhorší čin. Zase si vymýšlíte nesmysly. Já se jen ptal, jaký rozdíl je v enexi Ukrajiny a ČSR.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 14:49 Reaguje na Emil Novák
Velmi zajímavá publikace je Viktor Suvorov - "Všechno bylo jinak".
Tam jsem konečně pochopil, ptoč měl Stalin tak rád Adolfa Hitlera a proč ho stále, (až do anexe v roce 41) tak silně podporoval.
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 15:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Napsal jste: "Jaký rozdíl je mezi nacistickým Německem a Putinovským Ruskem?
Jaký rozdíl byl mezi anexí našich Sudet a Krymu a Donbasu?"
Tak se přestaňte vykrucovat jako malý kluk přistižený před rozbitým oknem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 21:35 Reaguje na Emil Novák
Neuvedl jste jediný rozdíl. Jen se kroutíte a obviňujete a urážíte, prostě jak dycky.
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 21:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Bez komentáře. Na tuhle mentální úroveň už nejsem ochotný klesnout.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

15.12.2021 10:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Zrovna od vás to přirovnání sedí.
Odpovědět
DA

DAG

15.12.2021 08:43 Reaguje na Miroslav Vinkler
Proč nejlepší? Ostatní jsou snad nějací amatéří. Navíc jakákoliv koruna navíc poslaná do Ruska, může znamenat další vyrobený samopal, kterým nám můžou vyhrožovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 08:55 Reaguje na DAG
Přesně tak, pí Drábové se líbí nejvíce Jihokorejci, Rusi jsou drazí i zadrmo.
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.12.2021 09:02 Reaguje na Pavel Hanzl
Ale nespolupracují Jihokorejci na atomových technologiích s Rusy?
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 09:21 Reaguje na Jarka O.
Pokud vím, spíš s Američany.
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.12.2021 09:33 Reaguje na Emil Novák
Děkuji, já to nevěděla. A s kterými, s Westinghouse?
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 09:37 Reaguje na Jarka O.
Těch firem bude víc, např. zde jeden příklad:
https://oenergetice.cz/rychle-zpravy/jihokorejska-khnp-bude-usa-spolupracovat-vyvoji-inovativnich-reseni-jaderne-elektrarny
Od Westinghouse využívají řadu jeho patentů.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

15.12.2021 10:24 Reaguje na Emil Novák
S tím Westinghouse je vlastnicky nejisté. za 5,10 let ho může vlastnit kdokoli i Čína měla zájem.
https://atominfo.cz/2021/02/brookfield-je-zvazuje-prodej-westinghouse/
Odpovědět
MD

Milan Dostál

15.12.2021 10:30 Reaguje na Jarka O.
V Temelíně je ruská technologie a americký řídící systém, funguje to bezvadně. Proč by nemohlo fungovat i u nových bloků. Navíc by jsme tvořili ten kýžený most mezi východem a západem. ...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 11:34 Reaguje na Milan Dostál
Žádný most jsme netvořili, byli jsme čistě léno Cara sovětského a stvěli tu Rusi JE, protože to bylo tu jejich, takže to dělali pro sebe.
Dnes jsme pro ně nepřítel a to zásadně mění situaci.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

15.12.2021 13:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Nepřátele jste z nás udělal vy a vám podobní a z onen most, když se jedná o mezinárodní jednání je všude jinde jen ne u nás, profitují z toho jiní. JE u nás jsou z naprosté většiny postaveny českými firmami, tak neblábolte o ruské stavbě, něco si o tom nastudujte informací na netu je dost, nojo, vy musíte vlastně kontrolovat tisíce ruských dezinformačních webů, ty jsou, ale tam co Sadámovi chemické zbraně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 14:20 Reaguje na Milan Dostál
Putin opakovaně říká, že chce obnovit Ruské koloniální panství v Evropě, především u nás.
A my se bráníme, proto jsme nepřítel. Pomocí JE by nás mohl zlomit.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

15.12.2021 16:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Prosím zdroj.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 21:32 Reaguje na Milan Dostál
Denní tisk, denně sledovaný.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

16.12.2021 07:33 Reaguje na Pavel Hanzl
To si děláte srandu? Konkrétní odkaz, Kde to prohlásil, jinak jste lhář.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.12.2021 17:43 Reaguje na Milan Dostál
Každou pitomost si skutečně neukládám, to po mě chtít nemůžete. V médiích se to probíralo dostatečně, že vy o tom nevíte, není můj problém.
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 09:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak jistě budete schopen zodpovědět i otázku, proč ti nejlepší Korejci získali jen jednu zahraniční zakázku, zatímco ti "zadarmo drazí Rusové" neví kam dřív skočit a podepisují jeden kontrakt za druhým. Asi zase nějaké tajné putinovské spiknutí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 09:09 Reaguje na Emil Novák
O obchodních vztazích těchto firem nic nevím a silně pochybuji, že vy ano.
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 09:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Nevíte nic vůbec o ničem, o čem tu neustále plácáte nesmysly, takže logicky ani o obchodních vztazích.
Odpovědět
DA

DAG

15.12.2021 09:45 Reaguje na Emil Novák
No kam dřív skočit. Ano jsou relativně úspěšní, ale hlavně v zemích jako Turecko, Bělorusko a podobně.
Doma toho staví hodně, ale jinak všeobecně nezažívá.
Rusko má poměrně vhodné produkty pro ČR, ale to i Jižní Korea. Jinak za mě bych dával peníze jenom spojencům. Tedy pokud nabídnou výhodnou technologii, tak Francouzům.
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 09:56 Reaguje na DAG
Já nehodnotím, komu tu zakázku máme dát. Jen upozorňuji na fakt, že KHNP žádné další zahraniční zakázky nemá, ani není vůbec nikde na světě v očekávání takové zakázky. Na rozdíl od Rosatomu. A to určitě není náhoda. Jižní Korea si bude muset nejdřív vyjasnit, jak je to s jejím postojem k jádru. Příští rok jsou tam prezidentské volby, které mnohé napoví.
Odpovědět
DA

DAG

15.12.2021 10:22 Reaguje na Emil Novák
Všiml jsem si, že jsem nedopsal myšlenku. Ona je i tak trochu odpověď na Vaši připomínku.
Jaderná energetika nezažívá zrovna dobré období. Staví se hlavně v zemích, které nepožadují tak vysokou míru bezpečnosti. Proto je dle mého i ROSATOM tak úspěšný. Uvidíme ve Finsku a v Maďarsku jak mu to půjde.
Ono každá firma která staví JE má své problémy.
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 10:27 Reaguje na DAG
Netvrdím že nemá, ale nejde ani tak o míru bezpečnosti jako spíš míru byrokracie. Ta je v EU zkrátka neúnosná a je problém pro všechny velké stavby.
Odpovědět
DA

DAG

15.12.2021 10:40 Reaguje na Emil Novák
A teď je otázka, jestli je to byrokracie nebo nutná míra, kvůli bezpečnosti. Ono Evropa je na tu bezpečnost hodně přecitlivělá.
Přitom v kdejakém mongoloidním státu to funguje bez problémů.
Ano nehody byly, ale buď někdo něco testoval(Černobyl) nebo kvůli přírodním živlům (Fukušima) Zbytek havárií jen díky lidským nebo technickým chybám neměl zatím nějaké zásadní dopady.
Odpovědět
EN

Emil Novák

15.12.2021 10:52 Reaguje na DAG
Známý příklad - berlínské letiště. Podívejte se jak dlouho ho trvalo postavit a příčiny také nebyly bezpečnostní.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.12.2021 10:22 Reaguje na DAG
Mohu se zeptat jaký plyn by jste nakupoval,
když budete mít na výběr? Ruský a nebo x krát
dražší z břidlic z USA? Pokud mi odpovíte, že
z USA, tak jste pouhý Rusofob a navíc vám položka v rozpočtu za energie asi nic neříká. Pokud jsou v čele státu ekonomové, tak je cena JE zajímá stejně jako cena plynu. Pokud jsou ale v čele Rusofobové, tak je cena nezajímá, protože v osobních rozpočtech jsou jejich
náklady na energie marginální položkou a
o rozpočet domácností jim vůbec nejde. U
plynu máme příklad v Polsku, které nechce
z politických důvodů ruský plyn a na plyn
z USA nemají lidé peníze. Topí dál uhlím
a uhelnými kaly a o plynofikaci tam lidé
ani neuvažují. Třídění odpadů končí večer
v kotlích a na vesnicích je k zadušení.
Mi stačí kouknout kilometr přes hranici
a vidím ty čoudící komíny díky politice,
nebýt závislí na Rusku a nemít přijatelnou
alternativu. Tady je na místě se zamyslet,
kam až může ideologie dojít.
Odpovědět
DA

DAG

15.12.2021 10:33 Reaguje na Břetislav Machaček
Já nejsem rusofob. Ať si dělají co chtějí doma. Jestli si tam chtějí žít jak v předindustriální době je to jejich věc. Nyní ovšem mají nějaký post imperiální syndrom a musí rozdrbávat půlku sousedních zemí. Ne nadarmo, kde seválčí od Afriku přes Asii, tam jsou Rusové se svoji válečnou agresí už předstihují i USA. S tím rozdílem, že Američani se to bezúspěšně někam dovézt, zatím co Rusoví, ti to jen roz...
Cena plynu je tragická a za chvíli cena z břidlic nebude dražší. Takže by to v uvozovkách bylo jedno. Plyn z břidlic má, ale další nevýhody technické a pro Evropu není řešení.
Nyní jsme bohužel na diktátorském ruském režimu závislí. Ovšem oni na našich penězích.
Být ve vládě ČR, tak preferuji smíšené lesy se zastoupením listnatých dřevin na topení a přechod z co největšího procenta na biomasu. Také by to nešlo hned, ale společně s úsporami zateplením a zvyšující se efektivitou topenišť by se dalo pokrýt obrovské procento. Navíc peníze zůstanou doma v ČR.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

15.12.2021 10:54 Reaguje na DAG
Asi si nedovedete představit to množsví biomasy, které by nahradilo uhlí a plyn, ne jen jednu sezónu, ale rok co rok. Už jsme si jednou vyjasnily ,že Rusko plní smluvní závazky dodávek plynu i ropy spolehlivě.
Odpovědět
DA

DAG

15.12.2021 11:05 Reaguje na Milan Dostál
Však neříkám, že neplní. A to že nepošle nic navíc, i když může, je naše chyba, protože díky Green Daelu, potřebujeme plynu prostě najednou víc.
To je velké selhání EK a podání biče do rukou Putina. Ten jako správný aparátčík ví co s ním má dělat.
Já si dokážu představit ledacos. Nicméně nás stejně donutí opustit uhlí i plyn. Otázka je jen kdy, tak proč nemít co největší procento výroby tepla ve vlastních rukou, za peníze které nám zůstanou, pro podporu čistě českého odvětví a navíc to, že lesníci budou mít dobrý odbyt na listnaté dřevo, který dneska není, tak to pomůže i přírodě.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.12.2021 11:16 Reaguje na DAG
Gazprom navrhoval 20ti letý kontrakt EU za pevnou cenu.

EK smeteno ze stolu a teď všichni brečí jak je plyn z burzy drahý.
Bodejť by nebyl, když EK vedou jelita typu Leyenové a Timmermanse.
Odpovědět
DA

DAG

15.12.2021 11:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
Je to tak
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 11:36 Reaguje na Miroslav Vinkler
EU není obchodník s plynem a Rusi smlouvy nedodržují, pokud se jim nechce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 11:37 Reaguje na Milan Dostál
Zvláště se mu to dařilo v roce 2009, kdy zastavil dodávky úplně s výmluvou na Urajinu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.12.2021 11:10 Reaguje na DAG
Uvědomte si proboha jedno, že to
není pouze energie pro domácnosti.
Hlavní jsou energie pro průmysl.
Ten chcete pokrýt biomasou z lesů?
To už tu při zlomku manufaktur
bylo a téměř se vykácely všechny
původní lesy a nahradily smrkem,
který rostl rychle a byl takřka
100% využitelný. Smíšený les na
biomasu nevyroste za deset let
a my potřebuje tu energii už teď
a na to řešení nemáte. Vy taky
pouze odsouváte řešení do budoucna
a to řešení není. To je amaterismus
lidí, kteří vědí o energetice prd.
Končí životnost uhláků i zdroje.
Životnost JE se natahuje, OZE jsou
náladové a tak jaké řešení nabízíte?
Tu biomasu? Nebýt nalezení ložisek uhlí, tak tu máme bezlesí, protože
výhřevnost uhlí je vůči biomase
nebe a dudy. A co teprve zpracování
a doprava. Ono je rozdíl navézt
do teplárny vlak uhlí na týden
a nebo vlak štěpky denně, ale ono
to budou spíše náklaďáky z různých
míst, kde se vyprodukuje. Máte
o tom vůbec představu? A víte jak
se štěpka skladuje, aby se sama
zapařením nevznítila? Ono většinou
se naváží kulatina a ta se těsně
před spálením teprve štěpkuje a
zásoby štěpky dělá málokdo. Musí
mít k tomu zastřešené sklady, neboť
mokré dřevo je stejný sajrajt jako
cokoliv jiného a energie ke štěpkování je potřeba značná. To není zahradní drtič na kolečka
štěpky z několika větví, ale tuny.
S tavovými vizionáři už chápu ten
samovýsev, bezzásah a následné
štěpkování jinak nevyužitelného
dříví.
Odpovědět
DA

DAG

15.12.2021 11:34 Reaguje na Břetislav Machaček
Chápu, že se mnou máte problém, protože nepřitakávám Rusku a nesouhlasím s Vámi. O současné situaci jsem napsal, že není jiná možnost než kupovat plyn z Ruska. Nepsal jsem kolik procent by se biomasou mělo vytápět.
Prosím zkuste se přes ten červený hadr trochu zamyslet a neurážejte mě. Jinak s Vámi nebudu diskutovat. To skutečně nemám zapotřebí.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

15.12.2021 12:01 Reaguje na DAG
Víte, je třeba se na celou věc dívat střízlivě.Rusko se po dlouhé době díky Putinovi zvedlo z míst, kde si USA a jejich spojenci mysleli, že bude již navěky a samozřejmě to je přivádí k šílenství. Jenže doba se změnila, USA jsou bez zdrojů a jejich jedinou nadějí je opět změna režimu, jako se jim to povedlo díky zrádné vnitřní politice v SSSR již od dob Chruščova.Nikdo rozumný netvrdí, že v Rusku je vše OK, ale nikdo rozumný jedním dechem také nemůže tvrdit, že politika EU a USA je ta jediná správná. V nejbližší době ty zdroje začnou rozhodovat a ať se to komu líbí nebo ne, Rusko v osobě Putina získalo lídra, který o řád převyšuje protihráče.
Velmoci přátele nikdy nemají, svoje zájmy si prosazují bezohledně a je tomu tak v případě Ruska, USA, Číny. To, že EU vedou diletanti, je náš problém, spíše bych řekl náš úděl, který jako země třetiřadého významu budeme snášet, ať se nám to líbí či nelíbí.
Odpovědět
DA

DAG

15.12.2021 12:26 Reaguje na pavel peregrin
Tak to tedy koukám na Váš názor. OK nebudu Vám ho brát.
Dle mého se SSSR rozpadla, protože byla ekonomicky tak v pr..., že další roky by jen kopírovaly dnešní Severní Koreu. Pro nás ČR je to dobře, protože jsme šli neskutečně nahoru. Pro Rusko je to možná škoda, protože, kdyby tam museli chytat krysy a veverky, tak by asi na socializmus nevzpomínali tolik v dobrém. Mimochodem, rusové si dodnes myslí, že nás všechny museli živit. Já si to teda zase vždycky myslel o Českoslogensku :)
Taky nesouhlasím, že se Rusko někam posunulo. Za třicet let neproběhly strukturální změny a dodneška umí jen prodávat suroviny a vyrábět zbraně. To je taky jediné díky čemu Putin dělá velmocenskou politiku. Za peníze, které obdrží za plyn a ropu si vydržuje armádu, se kterou rozdrbe nějaké země a pak je udržuje v chaosu, protože nemá peníze na to, aby je pozvedl.
Američani rodrbali Irák a Afganistán a snažili se je zvednou jako Německo, Japonsko nebo Jižní Koreu.
Jenže to nedokázali. Dle mého je prostě rozdíl mezi evropanem, asiatem a mohamedánem. No každopádně to podělali.
A teď: Rusko má neskutečné nerostné bohatství, blahobyt přináší technologie a výroba sofistikovaných výrobků, které Rusko neumí a už se ani nikdy nenaučí. Rusko má obrovské národnostní problémy a lidé ve svazových zemích rusy přestávají mít rádi. Proto se Putin bojí barevných revolucí. Stoupá tam obrovsky chudoba, inflace, zdravotnictví je v troskách. A nejhorší je, že se strukturálníma změnama ještě ani nezačali. USA jsou sice svině, ale v případě Ruska nemuseli hnout prstem za to všechno si můžou rusáci sami.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

15.12.2021 12:40 Reaguje na DAG
Míněno upřímně, avšak mylně.
Chtělo by to vidět statistiky životní úrovně Ruska a porovnat je s ostatními.
Konkrétně oproti Ukrajině o level výše.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 12:56 Reaguje na Miroslav Vinkler
"Rusko je ve spotřebě heroinu na prvním místě na světě, spotřebuje 21% celkové světové produkce (www.rg.ru/2009/10/22/geroin-anons.html). Bývalý ministr pro místní rozvoj Ruska V. Jakovlev řekl: „Tady nebude už brzy nikdo pracovat. Asi 60% Rusů – je starších, dětí a zdravotně postižených, 24% tvoří důchodci. Z 20 milionů lidí v produktivním věku okolo 1 milionu vykonává tresty za různé zločiny. Dalších 4,500.000 (registrovaní 3 miliony) jsou chroničtí alkoholici a přes 2 miliony narkomanů. Teď jsou ztráty mužů skoro podobné jako ztráty SSSR za Velké vlastenecké války“.
https://www.ivcrn.cz/islam-a-rusko/
Odpovědět
MD

Milan Dostál

15.12.2021 19:12 Reaguje na Pavel Hanzl
No a teď sem hoďte podobnou statistiku z usa.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 21:29 Reaguje na Milan Dostál
USA je nejsilnější a nejprograsivní stát světa a s Ruskem se nedá srovnávat vůbec. Má možná 10x větší výkon ekonomiky a 100x mimo těžbu a vývoz surovin.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

16.12.2021 07:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Prosil bych tu statistiku. Jste jak obchodní cestující vychvalující svou firmu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 12:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nemyslím, že by Ukrajina by byla na tom nějak super, ale vysiluje ji zamrzlá válka a trvalý šikan od Rusů.
Ukrajinci jsou velmi pracovitý národ a pokud by se jich zbavili, půjdou velmi rychle nahoru. Tak, jak my po plyšákovi.
Odpovědět
DA

DAG

15.12.2021 13:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
Mylně? Proč vůdčí sílu celého východního bloku přirovnáváte k Ukrajině?
Ke státu, který se Rusko snaží desetiletí utápět, aby se nepřiklonilo k západu. Rusko se svými nerostnými zdroji má být na životní úrovni výš jak my. A ne se plácat podle toho jak stoupá či klesá cena nerostných surovin.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 13:42 Reaguje na DAG
Zajímavé je, že i muslimské země, které mají ropné zdroje, (bahrajn, Kuvajt, SA, Omán, Emiráty atd.) jsou velmi bohaté a úspěšné, pokud nejsou kamarády s Ruskem.
Zato země, které mají taky ropy přebytek a jsou kamarády s Ruskem (Venezuela, Libye, Sýrie) jsou propadlé a někdy v trvalé válce. I samotné Rusko je na tom dost bídně.
Čím to je? Ropou asi ne.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

15.12.2021 14:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Myslím , s tím srovnáním jste zase mimo. Ty země asi těžko můžete srovnávat už jen z historických důvodů, nebo složení obyvatelstva, co potom některé země třeba v Africe. A zeptejte se nějakého staršího Syřana, nebo Libijce jak se mu žilo do rozbití jejich zemí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 14:24 Reaguje na Milan Dostál
A proč si ty svoje úžasné země teda rozbili?
Proč zbankrotovalo a rozpadlo se celé sovětské impérium, proč proběhlo Pažské jaro (podle toho se jmenovalo to Arabské), proč proběhla naše sametovka, když se všude měli lidé tak báječně??
Odpovědět
MD

Milan Dostál

15.12.2021 14:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Arabské jaro "Chlebová revoluce" https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/3242226-pred-deseti-lety-se-prohnalo-blizkym-vychodem-arabske-jaro-ohne-revoluce-v-nekterych
Každá civilizace je ohraničená v čase.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 16:19 Reaguje na Milan Dostál
Jenže nikdo neví, kdy ten čas nastane.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 13:46 Reaguje na DAG
A země, které nemají z nerostného bohatství ani ťok, ale jsou kamarádi s Američany (Jižní Korea, Japonsko, celá Západní Evropa) jsou taky bohaté.
A Ruští kamarádi jsou na tom bídně všichni (Severní Korea, Kuba, Bělorusko, Srbsko, Gruzie, Arménie atd.)
Odpovědět
MD

Milan Dostál

15.12.2021 14:24 Reaguje na Pavel Hanzl
Jistě si dovedete vyhledat na netu i nejchudší země světa s kým jsou kamarádi.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 14:52 Reaguje na Milan Dostál
To vím i bez Netu. Neřeším samozřejmě země bídné už historicky, především Africké.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

15.12.2021 14:00 Reaguje na DAG
Snažím se na to dívat objektivně. Jsou k přečtení práce Vnitřního prediktoru SSSR, existují práce o řízení sociálních supersystémů.Upřímně, k pochopení nemám dostatek příslušného vzdělání, takže jsem se čtením skončil. Ale jsou to nesmírně zajímavé věci, leč těžké k pochopení.SSSR se nerozpadl z ekonomických důvodů, stokrát podsouvaná mantra se proto nestane pravdou, ale jen a díky podpindosnickým elitám, které to umožnily. Ale je to samozřejmě věc názoru, musel byste si tyto materiály zkusit prostudovat také a třeba dojdete k jinému závěru.Nicméně shodneme se asi na tom, že velmoci si vždy budou nekompromisně razit svoji politiku, ať už je to jakákoliv země.
Odpovědět
DA

DAG

15.12.2021 14:47 Reaguje na pavel peregrin
Ano velmoci si chtějí prosazovat své zájmy a klidně obětují jiné země. To jako češi známe.
Je jasné, že kdyby rusáci chtěli, tak postřílí půl Evropy a komunismus udrží, ale k tomu, že to neudělali je muselo něco přinutit. A to nejdůležitější faktor byl, že prostě mleli ekonomicky z posledního. Pochybuju, že to byla mírumilovnost Gorbačova.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 14:53 Reaguje na DAG
Už na to neměli ani morálně.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

15.12.2021 16:25 Reaguje na DAG
Samozřejmě ne, Gorbačov byl jen poslední kapkou zrádné politiky vnitřního vedení SSSR. Ekonomicky z posledního nemleli, to ani omylem. Ten Vnitřní prediktor v tomto smyslu dává jasnou odpověď a já se s ní ztotožňuji.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 17:31 Reaguje na pavel peregrin
Muhehehehe vy jste skutečný komik - eskamotér!!
Ty "zrádné politiky vnitřního vedení SSSR" si tam nasadila Strana jako nejzaslouželejší soudruhy, naposled tam vládl Černěnko, Andropov nebo Brežněv.
Typičtí zrádci lidu, cha cha cha nešťastníče.....
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

15.12.2021 17:01 Reaguje na DAG
Tady se člověk dočte solidní bludy a těžkou propagandu. :D Prý že se SSSR rozpadl kvůli ,,zrádné politice vnitřního vedení,, a ještě se ohánět Vnitřním prediktorem. :D :D Tady už to je fakt jak na Sputniku nebo Aeronetu. :D
Odpovědět
pp

pavel peregrin

15.12.2021 17:14 Reaguje na Petr Eliáš
Já za to nemůžu, že na takové čtení nemáte patřičnou inteligenci.Holt si čtěte ČTK, Forum 24 a podobné výbliky, to vašemu intelektu stačí. Mimochodem, Sputnik ani Aeronet nejsou v mém okruhu zájmů, víte?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

15.12.2021 17:51 Reaguje na pavel peregrin
Je mi to jasné. Na takové čtení musí mít člověk otevřené ,,třetí oko,, a musí mít alespoň šest semestrů na vysoké kolchoznické, jinak to nepochopí. :D Možná byste neměl ignorovat realitu a nastudovat si něco o ekonomických, sociálních a národnostních problémech SSSR ať se tu neustále nezesměšňujete. ;-)
Odpovědět
DA

DAG

15.12.2021 19:15 Reaguje na pavel peregrin
No kdyby jste to aspoň nenapsal řečí komunistů z padesátých let :) stačilo napsat, že to prostě jedno křídlo komoušů položilo ;)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 17:33 Reaguje na Petr Eliáš
Pane Eliáši, tihle trubové čtou pořád nějaké ruské weby a věří zcela evidentním pitomostem a lžím. Vždycky jsem překvapen, jaké blbosti se tam objevují, ti Rusi jsou už asi úplně out.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.12.2021 16:23 Reaguje na DAG
To, že jsem nazval vaše návrhy
jít cestou biomasy amaterismem
není pane urážka. Je to pouhé
konstatování, že o tom asi moc
nevíte. Zkuste se zamyslet nad
tím, co jsem napsal o historii
spalování lesů u nás a toto
vše aplikovat do dnešní doby.
Potom pochopíte, že váš názor
nelze nazvat jinak, než tím
amaterismem. Pokud nestačíte
na diskusi se mnou, tak vás
k ní nenutím, protože nikdo
nemusí diskutovat o tom, čemu
nerozumí.
Odpovědět
DA

DAG

15.12.2021 17:43 Reaguje na Břetislav Machaček
Tak sebedůvěru asi máte, ale co je procento asi nechápete.
Odpovědět
ms

16.12.2021 02:35 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, tendr, stavba a provoz JE je spolupráce na 100 let, kdy zde bude mít dodavatel stále své lidi atd. Nemůžete podat ruku ke spolupráci při nejlepší vůle lidem, kteří vám druhou rukou zabíjejí naše spoluobčany. Rosatom není nějaká firma fungující ve vzduchohoprázdnu. Ve skutečnosti je součástí ruského vojensko-průmyslového komplexu a vyrábí mj. jaderné ponorky,což je zbraň prvního úderu. Ovšem Putin se kůvli své pozici vůči svým vlastním občanům musí chovat pořád, jako by vládl supervelmoci, která se neomlouvá. Kdyby se za Vrbětioce omluvil, zaplatili škodu rodinám i obcím, pak by se dalo o spolupráci debatovat. Ale Česko je pro Moskvu ne-přátelská země. Takže měli bychom jim přesto dát zakázku na 4-8-10 reaktorů na 100 let za nějaké dva biliony korun? Já myslím, že největší šanci má EDF už pro váhu Francie v EU. Bez ní bychom od Evropské komise 22. prosince zařazení jádra do taxonomie neprosadili.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

16.12.2021 07:11 Reaguje na
Oni jsou v Temelíně a Dukovanech Rusové? Kde je alespoň náznak důkazu z Vrbětic.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 08:53
Jaroslav Míl, babišistánem odvolaný vládní zmocněnec pro jadernou energetiku:
"Nejde o technickou kvalitu nabídky a projektu, ale o celkové souvislosti spojené s tímto rozhodnutím. Země tím dává najevo, s kým chce rozvíjet svou kritickou infrastrukturu na příštích 80 let. Sděluje tím, kdo je jejím nejbližším partnerem a s kým chce být politicky, hospodářsky a v rozvoji energetiky do budoucna provázána. Je to o tom, jaké hodnoty máme a s kým je chceme sdílet. Chceme rozvíjet jadernou energetiku v Evropě s evropským dodavatelem, chceme ji rozvíjet se sousedními zeměmi, v rámci širokého evropského projektu? Chceme se hospodářsky propojit s jednou nejvýkonnějších ekonomik světa – Jižní Koreou? Tak zní výzva, která je před námi".

https://www.e15.cz/rozhovory/chybi-odvaha-rusum-rict-ze-nemame-zajem-rika-odvolany-zmocnenec-pro-jadro-mil-1379203

Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.12.2021 09:03
A teď jsem zvědav na reakce odpůrců jádra, kteří své naděje viděli v opozici. A ejhle, ona koná stejně, pouze s malým rozdílem, že do toho zatahuje ještě místo ekonomiky politiku. Tak se chovaly vlády před plyšákem, ale to ony musely a možná, že z vděčnosti musí i ta vláda budoucí. Koho chleba (finanční dary) jíš, toho píseň (úkoly) zpíváš.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 13:01 Reaguje na Břetislav Machaček
Nevím, který odpírač jádra doufal v novou vládu, to je jen vaše fantasmagorie a jaderná energie je velmi silně politická už ze s vé podstaty.
Především v tom že sám Putin prohlásil, že i energetika je dnes zbraní a my jsme nepřítel.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.12.2021 16:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Při vašem překotném psaní komentářů se nedivím, že nečtete
ty ostatní. Já nemíním vyhledávat právě takovéto komentáře
a tak máte možnost mne zkritizovat, že je to fantasmagorie.
Některé strany z Koaly o jádru mlčely, aby získaly i ty
odpůrce jádra a nyní mlčet přestaly.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 17:27 Reaguje na Břetislav Machaček
Nevím, kdo o čem mlčel, ale odsáci i ostatní jasně říkali, že jádro chceme.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

15.12.2021 21:55 Reaguje na Břetislav Machaček
Z opozičních stran byla a je proti jádru jen jediná, a to SZ. Té se v posledních parlamentních volbách nepodařilo získat ani jedno celé procento hlasů. Budoucí vláda je složena ze stran, které byly i v minulosti příznivě nakloněny jaderné energii.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.12.2021 09:02 Reaguje na Majka Kletečková
Milá paní, tak to se nechám překvapit, jak v tom popojdou
dopředu. Ano, něco jiného to říci natvrdo a něco jiného
je to podmínit nesplnitelnými požadavky. Rusko a Čína ne
a u těch ostatních bude cena taková, že ta energie bude
nekonkurenceschopná. Resumé bude takové, že my bychom i
chtěli, ale ono se to nevyplatí a tudíž to nechceme. Je
třeba myslet a ne pouze skočit na špek předvolebním
slibům, ale to tu od mnohých ani nečekám.
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.12.2021 09:32
Dohadujete se tady kdo má a nemá stavět JE v čr.Spíš je k zamyšlení to,že Jižní Korea po korejské válce patřila k nejchudším statum světa jak uvadí wiki a kde jsou po zhruba sedmi desetíletích.Patří mezi nemnohé státy na světě,které zvladnou výstavbu JE a třeba i v čr mají automobilku Hyundai.Budoucnost světa asi patří asijským národum.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 16:05 Reaguje na karel krasensky
Německo totálně rozbité ve válce se taky rychle vzchopilo, my po plyšáku taky.
Odpovědět
MS

Milan Smrž

2.1.2022 18:55
Jak může jádro splnit cíle Fit for 55, když nové Dukovany budou připojeny ne dříve než v roce 2038, a to nahradí jenom starou elektrárnu a navíc zbrzdí investice do obnovitelných zdrojů?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist