https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovnu-ceka-schvalovani-zmen-stavebniho-prava?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovnu čeká schvalování změn stavebního práva

24.3.2023 01:22 | PRAHA (ČTK)
Především schvalování změn stavebního práva čeká poslance na pátečním pokračování schůze Sněmovny. Na programu je vládní návrh na zrušení plánovaného Nejvyššího stavebního úřadu a jemu podřízených krajských stavebních úřadů, který má současně zachovat stavební úřady při obcích. Sněmovna má schvalovat i zcela nový zákon o Jednotném environmentálním stanovisku (JES), který má při povolování staveb usnadnit získávání razítek od úřadů ochrany životního prostředí. Poslanci by měli hlasovat také o novele zákona o zadávání veřejných zakázek, která kromě jiného ztíží přístup firem odsouzených za některé trestné činy k veřejným zakázkám.
reklama

 

Poslanci budou rozhodovat o změně nového stavebního zákona z roku 2021, který tehdy prosadila bývalá vláda Andreje Babiše (ANO). Prosadila ho před odpor většiny tehdejších opozičních stran, které po volbách utvořily vládní koalici. Ty tehdy varovaly, že změna ohrozí stavební řízení a způsobí kolaps stavebnictví. Jedním z argumentů současné vlády proti vzniku Nejvyššího stavebního úřadu jsou hlavně náklady vyvolané přesunem majetku i tisícovek úředníků do nového státního úřadu.

Koalice nejprve prosadila roční odklad vzniku Nejvyššího stavebního úřadu a nyní přišla s návrhem na jeho celkové zrušení. Zůstat má původně plánovaný Specializovaný a odvolací stavební úřad, který má mít na starosti především strategické stavby, jako jsou například dálnice nebo elektrárny. Tento úřad se má ale změnit na Dopravní a energetický stavební úřad. Podřízený bude ministerstvu dopravy.

Poslanci budou rozhodovat i o úpravách, které by rozšířily účast veřejnosti na stavebním řízení. Další změny by měly ještě usnadnit a zrychlit stavební řízení tak, aby stavebník podal jednu žádost a obdržel jedno razítko.

S novelou stavebního zákona souvisí nový zákon o Jednotném environmentálním stanovisku. Tento dokument má nahradit vyjádření úřadů v ochraně životního prostředí podle celkem devíti platných zákonů.

Na pátečním programu je také vládní novela zákona o zadávání veřejných zakázek. Má kromě jiného znemožnit účast v soutěžích firmám odsouzeným na pojistný podvod. Omezuje také přístup firem odsouzených za korupci. Vybraní dodavatelé podlimitních zakázek budou muset prokazovat čestným prohlášením, že jsou způsobilí a že nebyli odsouzeni za zákonem stanovené trestné činy. Odpovědnosti se nebudou moci vyhnout ani firmy tvořící koncern.

Pátkem by měla nynější řádná schůze Sněmovny skončit. Začala před zhruba měsícem. Na další řádné schůzi se poslanci sejdou v úterý 4. dubna.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist