https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovnu-zrejme-ceka-spor-o-zalohovani-plastovych-obalu-lahvi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sněmovnu zřejmě čeká spor o zálohování plastových obalů lahví

3.2.2020 00:32 | PRAHA (ČTK)
Sněmovnu čeká v rámci novely o obalech, kterou v pátek poslanci v prvním kole projednávání podpořili, spor o možné zálohování PET lahví. / Ilustrační foto
Sněmovnu čeká v rámci novely o obalech, kterou v pátek poslanci v prvním kole projednávání podpořili, spor o možné zálohování PET lahví. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Sněmovnu čeká v rámci novely o obalech, kterou v pátek poslanci v prvním kole projednávání podpořili, spor o možné zálohování PET lahví. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) povinné zálohování odmítl. Podle Pirátů pak ale Česko nesplní unijní limit pro třídění plastů. Novelou se budou před dalším schvalováním zabývat sněmovní výbory. Dolní komora jim na to dala zhruba tři měsíce.
reklama

 

"Nezakazujeme zálohování obalů, jenom ho nechceme povinně přikazovat všem," řekl poslancům Brabec. Současný systém sběru plastových obalů je podle něj funkční a díky němu země evropské cíle plní. MŽP chce ekonomicky zvýhodnit způsoby balení, které jsou šetrnější k životnímu prostředí - budou lépe využitelné nebo budou mít delší životnost. Mezi tyto výrobky by podle ministra mohla patřit průhledná PET lahev.

Pirátský poslanec František Elfmark namítl, že bez zálohování nebude možné splnit do roku 2029 unijní závazek dosáhnout 90procentní míry třídění plastových obalů. Česko se tak vystaví sankcím ze strany EU.

Zálohování PET lahví prosazuje iniciativa Zálohujme. V otevřeném dopise, který nedávno poslala MŽP, upozorňuje na zjištění Eko-komu, že se v roce 2018 o dva procentní body snížila míra třídění plastů. Naopak produkce plastů se podle ní za poslední desetiletí zvýšila o 40.000 tun. Ministerstvo naopak argumentuje tím, že předloni se zpětně vybralo 81 procent PET lahví. Proti zavedení zálohování na PET lahve se již dříve postavil například Svaz pivovarů a sladoven ČR či někteří prodejci.

Elfmark se také pozastavil nad tím, že Brabcovo ministerstvo chce až další úpravou zakázat používání některých druhů jednorázových plastových výrobků. Platit to má pro jednorázové plastové příbory, talíře, úchyty k nafukovacím balónkům, polystyrenové obaly na potraviny a nebo kelímky na nápoje určené k okamžité spotřebě. Podle plánů ministerstva by měl zákaz platit od května 2021.

Aktuální novela rovněž upravuje povinnosti autorizovaných obalových společností, stanovuje minimální hustotu sběrné sítě a další závazky, které vyplývají z evropské směrnice.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

3.2.2020 06:19
Je třeba to opakovat stále dokola: Zálohování, tak, jak je znám z Německa, je ryzí zlodějina, nic víc. Je založeno na důmyslném systému, znemožňujícím poměrně vysoké procento zálohovaných lahví vrátit. Z čehož ten systém fakticky žije. Je to tedy naprosto stejná zlodějina jako provozování OZE a mnoho dalšího, co prosazují zelení. A zlodějinou to zůstává i v situaci, kdy je to posvěceno zákonem, protože naše etické vnímání stojí na antice a dalších předkřesťanských tradicích, nikoli na barbarství Starého Zákona nebo Koránu, které dichotomii mezi zákonem a morálkou neumožňuje.
Odpovědět
DV

Daniel Vondrouš

3.2.2020 09:54
Pět nejúspěšnějších členských zemí se systémem zálohovaných PET lahví – Německo, Dánsko, Finsko, Nizozemsko a Estonsko – dosáhlo už v roce 2014 průměrné návratnosti 94 procent. Dalších pět se pohybuje kolem 90% https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/zalohy-za-pet-lahve-v-evrope-vybira-deset-zemi-40293276. Jen někteří naši politici tvrdí, že Češi prý to nezvládnou.
Odpovědět
ig

3.2.2020 10:30 Reaguje na Daniel Vondrouš
A k čemu je ta 94% návratnost dobrá? Chápu, jestli je to určené na to, aby to lidi otrávilo a přestali PET lahve kupovat. Sám je nekupuju (kromě mléka a výjimečně půllitrovky vody někam na výlet) a nic se neděje, nepotřebuju pít slazenou, chemicky dochucenou a parfémovanou vodu. Ale to "vracení do oběhu" moc nechápu, snad že se to bude líp cpát do kontejnerů až se budou posílat k ekologické likvidaci do Indie.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

3.2.2020 12:40 Reaguje na Daniel Vondrouš
Pane Vondrouši a Vy těm číslům věříte?
Odpovědět
Pa

PavelA

3.2.2020 12:17
Kontrolní otázka-"Pro případné zálohování se použijí stejné typy nejrozřířenějších lahví nebo se vyrobí standartizované?"

A pokud se zálohování má využívat k výrobě nových lahví-proč zálohovat,vždyť už teď je extra třídíme.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

3.2.2020 14:28 Reaguje na PavelA
Prosazovatelé skokového zdražení minerálek cca o 3 Kč/láhev se rádi ptají lidí zda by jim vadilo zálohování plastových lahví, ale zapomenou jim říci jak zálohování probíhá. Dotazovaní z 90 % si myslí, že to bude probíhat jako u skla. Zastánci zálohování plastových lahví se také nikde nechlubí, že by bylo nutné jednorázově investovat cca 5 miliard do výroby výkupních automatů, že celý proces výkupu má celkem vysoké provozní náklady. Také zapomínají říci, že produktivita třídění by byla vyšší jen o 5%. Za tyto výše uvedené náklady.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

3.2.2020 12:36
Unijní závazek dosáhnout 90procentní míry třídění plastových obalů je přesně v intencích socialistických plánovačů, kteří v ČR již byli!!
Plán se plnil ne na sto %, ale zpravidla 110%, no a tak to bude i do budoucna, protože sociální inženýři to dokáží!
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist