https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/socialni-antropolog-broz-dostal-prestizni-grant-50-milionu-kc?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sociální antropolog Brož dostal prestižní grant 50 milionů Kč

11.1.2020 00:16 (ČTK)
Sociální antropolog Luděk Brož (na snímku) letos jako jediný český vědec získal grant Evropské výzkumné rady (ERC).
Sociální antropolog Luděk Brož (na snímku) letos jako jediný český vědec získal grant Evropské výzkumné rady (ERC).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sociální antropolog Luděk Brož letos jako jediný český vědec získal grant Evropské výzkumné rady (ERC). Podpora ve výši dvou milionů eur (více než 51 milionů korun) jeho týmu umožní zkoumat dopady epidemie afrického moru prasat, přemnožení divočáků i pozici a motivace lovců prasat v několika zemích Evropy. V tiskové zprávě o tom v prosinci informovala mluvčí Akademie věd (AV) Markéta Růžičková.
reklama

 

Africký mor prasat patří k nejzávažnějším chorobám zvířat. Nemoc je rozšířená od Číny po Polsko, vakcína proti ní neexistuje. Dánsko kvůli ní staví na hranicích s Německem plot, který má zabránit migraci nakažených divočáků. O podobném opatření dříve uvažovalo i Polsko na hranicích s Běloruskem a Ukrajinou. Nákaza ohrožuje i domestikovaná prasata.

Divoké prase je podle Brože vnímáno jako "trójský kůň", který šíří nákazu, a kvůli přemnožení žije i v místech, kam se dříve nedostalo. Brož a jeho kolegové se rozhodli "použít" prase jako nástroj pro výzkum vztahů mezi lovci a veterináři. Hodlají zkoumat i komunity lovců a jejich motivace pro lov v několika zemích, konkrétně Česku, Francii, Španělsku, Polsku, Velké Británii a Německu.

Brož upozornil, že ačkoliv se lovecké komunity ztenčují a stárnou, sociální vědci o nich vědí málo. Míní, že v jejich budoucnosti sehrají roli i divočáci, africký mor, nebo veterinární expertíza. "Soutěž člověka a divokého prasete o území a zdroje se stala válkou o divoké prase, ve které je ve hře masové vybíjení, uzavřené zóny či hraniční ploty," uvedl. Vědci budou pracovat i v Bruselu. Brož řekl, že bude zajímavé sledovat, jak jsou zásady biobezpečnosti překládány do politik unijních států. "Výhoda ERC grantů je, že nemusíte předvídat výsledky a je tam místo pro překvapení," dodal. Výzkum hodlá začít v půli příštího roku.

Čtyřiačtyřicetiletý vědec získal doktorát na Univerzitě v Cambridgi, jako postdoktorand působil na Max-Planckově Institutu pro sociální antropologii v Halle. Nyní pracuje v Etnologickém ústavu AV. Dlouhodobě se zabývá například výzkumem života obyvatel Altajské republiky na Sibiři. Současný projekt rozpracoval s francouzskou antropoložkou Virginií Vaté a postdoktorandy Aníbalem Arregui, Mariannou Szczygielskou, Giovannou Capponi a Paulem Keilem. Současný tým tvoří devět lidí.

Konsolidační granty slouží k podpoře kariéry vynikajících vědců, kteří již mají své výzkumné týmy a programy. Během pěti let je možné čerpat až dva miliony eur. I loni tento grant získal jediný český vědec - historik Michal Frankl. Věnuje se tématu uprchlíků ve střední Evropě a Jugoslávii ve 20. století.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

11.1.2020 10:47
ROTFL
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.1.2020 14:42
Nesmysl.
Zajímavější by byl vztah milovníků přírody (zcela jistě netotožných s ekology), kteří reflektují její devastaci divočáky, a pro něž mrtvý divočák je dobrý divočák.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist