https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sokoli-samice-snesla-na-komine-teplarny-v-mlade-boleslavi-tri-vejce?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sokolí samice snesla na komíně teplárny v Mladé Boleslavi tři vejce

18.3.2023 00:50 | MLADÁ BOLESLAV (ČTK)
Do budky na dvousetmetrovém komíně teplárny společnosti Ško-Energo v Mladé Boleslavi se po dvou letech vrátil pár ohroženého sokola stěhovavého. Na začátku března v ní samice vyvedla tři vejce. Letos šlo o první vejce v Česku na místech, která monitoruje společnost Alka Wildlife. Sokolí budku nechala společnost Ško-Energo na komín instalovat v roce 2013, první sokoli v ní zahnízdili v roce 2015. Budka ve výšce zhruba 168 metrů je druhou nejvýše položenou na českých průmyslových komínech. Dosud v ní sokoli odchovali 21 mláďat, řekla ČTK Martina Vulcová z externí komunikace Ško-Energo.
reklama

 

Teplárenský komín se poslední dva roky opravoval, budka proto byla podle Vulcové přemístěna na nižší komín lakovny v areálu automobilky. "Tam sokoli odchovali ještě dalších sedm mláďat. V naší budce se tak narodilo celkem 28 malých sokolů. Budku na lakovně jsme pak ponechali, a pokud se zadaří, mohli by být sokolí páry v areálu Škoda Auto dva. Ještě ale nevíme, zda druhý pár na lakovně zahnízdil," řekla Vulcová.

Podle ornitologa Václava Berana, který sokoly kroužkuje a čistí jejich budky, začíná hnízdění na stavbách obvykle v březnu. "Snášení vajec se postupně posouvá víc do zimy, mladoboleslavská vejce z 2. března jsou první v Česku a vůbec jedna z nejčasnějších," řekl Beran. Mláďata by měl sokol vyvést za 30 až 32 týdnů. "Když už se sokol někde zahnízdí, má k místu pevnou vazbu, mladoboleslavský teplárenský komín je pro pár díky výšce velmi atraktivní, takže po opravě a navrácení budky byl okamžitě zpět," doplnil Beran.

Budky pro zahnízdění vzácného sokola stěhovavého instalují ornitologové na komíny elektráren a tepláren po celém Česku. Společnost Alka Wildlife, která se ochranou ohroženého ptáka zabývá, mapuje jejich hnízdění na objektech na svém webu. Loni na nich zaznamenali 36 párů, z toho 34 hnízdilo.

Lidé budou moci mladoboleslavská sokolí mláďata sledovat s pomocí on-line kamery, společnost aktuálně pracuje na jejím zprovoznění.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist