https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soucasne-zavazky-na-udrzeni-oteplovani-pod-1-5-stupne-nestaci-mini-experti-osn?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Současné závazky na udržení oteplování pod 1,5 stupně nestačí, míní experti OSN Aktualizováno

5.4.2022 01:23 | ŽENEVA (ČTK)
Komíny uhelné elektrárny Guodianské korporace v Datongu, Severní čínské provincii Shanxi (17. březen 2018).
Komíny uhelné elektrárny Guodianské korporace v Datongu, Severní čínské provincii Shanxi (17. březen 2018).
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Svět míří k oteplení klimatu o více než tři stupně Celsia oproti předindustriálnímu období; pro naplnění cíle udržet oteplení maximálně na 1,5 stupni je třeba výrazně vystupňovat klimatická opatření. Takové jsou mimo jiné závěry nové zprávy Mezivládního panelu OSN pro změny klimatu (IPCC), která se zaměřuje na zmírňování dopadů klimatických změn. Experti upozorňují na neustále rostoucí produkci skleníkových plynů a podle agentury AFP varují, že se tento růst do tří let musí zastavit, pokud má Země zůstat "obyvatelnou".


reklama

 

"Projekce globálních emisí (podle národních závazků ohledně jejich redukce) staví omezení oteplování na 1,5 stupně Celsia mimo dosah a komplikují udržení oteplování pod dvěma stupni po roce 2030," uvedl IPCC, jehož analýzy vytváří více než 200 vědců. Teploty ve světě dosud stouply ve srovnání s předindustriální érou o více než 1,1 stupně a při pokračování současného trendu by oteplení do konce století dosáhlo 3,2 stupně Celsia. Experti se domnívají, že za takové situace by dopady tvrdě pociťovala velká část lidstva.

Podle odborné veřejnosti je třeba pro odvrácení katastrofálních důsledků klimatických změn omezit k roku 2030 produkci skleníkových plynů asi o polovinu a do roku 2050 dosáhnout tzv. uhlíkové neutrality. Mnohé vlády včetně té americké nebo Evropské unie již oznámily plány v tomto duchu, globální emise ale zatím stále sílí. Podle generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese by splnění současných závazků znamenalo 14procentní nárůst emisí oproti stavu z přelomu tisíciletí.

"Nová zpráva Mezivládního panelu pro změnu klimatu je výčtem nedodržených klimatických slibů. Je to spis plný hanby zaznamenávající prázdné sliby, které nás pevně usazují na cestu ke světu, ve kterém se nedá žít," uvedl Guterres. Zpráva podle něj ukazuje "uskutečnitelné a finančně dostupné" cesty k naplnění zmíněného teplotního cíle, který je zakotven v tzv. pařížské dohodě z roku 2015.

"V první řadě musíme ztrojnásobit rychlost přechodu na obnovitelné zdroje energie," vyzývá Guterres. "Je to teď nebo nikdy, pokud chceme omezit globální oteplování na 1,5 stupně Celsia," řekl profesor Královské univerzity v Londýně James Skea, který byl jedním z hlavních autorů nové zprávy.

Ta podle agentury Reuters hovoří o potřebě drasticky omezit využívání fosilních paliv, jako jsou ropa nebo uhlí, zalesňovat krajinu či snížit spotřebu masa. Dále volá po masivní finanční podpoře chudých zemí, které si opatření jako je elektrifikace dopravy nebo zvyšování energetické efektivity nemohou dovolit. Klimatické cíle jsou aktuálně podkopávány pokračujícími investicemi do infrastruktury pro fosilní paliva a kácením lesů pro tvorbu zemědělské půdy, píše IPCC.

Panel odborníků ve zprávě také popisuje, že lidstvo by po prolomení cílů formulovaných v pařížské dohodě teoreticky mohlo oteplení klimatu vrátit na kýženou úroveň. Součástí těchto scénářů jsou pohlcování oxidu uhličitého z atmosféry přírodními i umělými postupy, ale také potenciálně riskantní postupy jako vypouštění aerosolů do oblohy ve snaze odrážet sluneční světlo, napsala agentura AP.

"Velké poselství, s nímž přicházíme, je to, že lidské činnosti nás dostaly do těchto potíží a že aktivita lidí nás z nich zase může dostat," uvedl vědec Skea. On a jeho kolegové podle AP ve své zprávě nepřipisují vinu za aktuální vývoj konkrétním zemím.

Generální tajemník OSN ve svém prohlášení kritizuje "vlády a korporace s vysokými emisemi", které prý zavírají oči nad problémem a "přilévají olej do ohně". "Klimatičtí aktivisté jsou někdy prezentováni jako nebezpeční radikálové. Skutečně nebezpečnými radikály jsou ale země, které zvyšují produkci fosilních paliv," uvedl Guterres.

Není to poprvé, co činitelé a experti OSN přicházejí s podobnými závěry, varování jsou ovšem v posledních letech a měsících stále naléhavější. Loni v srpnu IPCC konstatoval, že oteplování planety způsobují lidé a že s ním spojené změny klimatu budou přinášet čím dál ničivější extrémy počasí. Koncem února pak další zpráva varovala, že v nadcházejících 18 letech bude planeta nemocnějším, hladovějším, chudším a mnohem nebezpečnějším místem. Dnešní publikace zakončila již šestý hodnotící cyklus IPCC, přičemž na další várku zpráv by se podle Reuters mohlo čekat více než pět let.

Nové hodnocení boje proti změnám klimatu zahrnuje i některá pozitivní zjištění a například poukazuje na rostoucí cenovou dostupnost šetrnějších technologií. Výroba elektřiny ze sluneční energie údajně dnes stojí v průměru o 85 procent méně než v roce 2010, zatímco u větrné energie činí pokles 55 procent.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VM

Vladimir Mertan

5.4.2022 11:27
https://www.meteopress.sk/rok-2021-bol-vyhodnoteny-ako-5-najteplejsi-v-historii-pozorovani/
Ja tomu veľmi nerozumiem. Najteplejší rok bol doteraz rok 2015 Globálna teplota už 7 rokov stagnuje. Ak porovnáme údaje za posledných 50 rokov sa globálne oteplilo o 0,6 stupňa +- autobus, pretože metodika merania sa menila. Ako chcete dosiahnuť týmto tempom do konca storočia globálne oteplenie o 3°C? Inak podobne ako vo Francuzsku aj u nás pred 2 dňami veľmi mrzlo. Odkaz je na stranke shmu hned vedľa článku o globálnom oteplení. https://www.meteopress.sk/noc-na-pondelok-bude-pre-ovocinarov-kriticka/ . Je to v poradí 4 rok po sebe čo zase zmrzli kvitnúce marhule aj ďaľšie ovocné stromy. Ak mi poviete že je to iba lokálne počasie a typický prejav globálneho oteplenia tak poprosím aj fyzikálny pricíp pôsobenia nadmernej koncentrácie CO2.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

5.4.2022 12:25
"Dále volá po masivní finanční podpoře chudých zemí, které si opatření jako je elektrifikace dopravy nebo zvyšování energetické efektivity nemohou dovolit."

A nechtěl by nám soudruh generální tajemní sdělit kdo a z čeho by tu masivní finanční podporu měl platit? Já jsem si nějak nevšiml, že by ty tzv. bohaté státy měly na rozdávání, realita je taková, že fungují fest na sekeru a měly by začít konečně šetřit. Protože je nutno si na férovku říci, že veškerá, a už i ta dnešní, podpora rozvojového světa je prostě na dluh. My jim neposíláme peníze, které jsme jako společnost vydělali, pak se uskromnili, našetřili si a rozdělili se s nima. My jim posíláme pomoc na kterou jsme si půjčili.

Tohle je jako kdybych nevycházel s vejplatou a pravidelně si půjčoval abych vyšel. A pak si půjčil ještě víc, abych ty nově vypůjčené peníze rozdal chudým. Možná to vypadá hezky, ale chytrý to teda fakt není.
Odpovědět
JM

Josef Markvart

6.4.2022 09:41 Reaguje na Svatá Prostoto
Ono to s těmi "chudými" zeměmi, převážně na jižní polokouli, je trochu složitější. Jednak bohatý "sever" sice posílá nějakou "podporu" na jih, ale hodnota vývozu z jihu na sever (suroviny, dřevo, .... , ukládání odpadu, ... ) je asi 10 x vyšší. Takže kdo koho dotuje, a to již celá staletí, je celkem evidentní. Za světové emise a ničení klimatu je také odpovědný převážně "vyspělý" sever.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.4.2022 15:34 Reaguje na Josef Markvart
Ehm ... a kdo tomu "chudému jihu" brání třeba v tom, aby na "vyspělý sever" nevyváželi jen ty suroviny a podobně?
Stejně tak kdo může za to, že značná část té pomoci se na tom "chudém jihu" rozkrade a i ten zbytek dopadne kdoví jak?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist