https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-dnes-pri-projednavani-otravy-becvy-prehral-video-z-pokusu-znalce-klicpery?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud dnes při projednávání otravy Bečvy přehrál video z pokusu znalce Klicpery

15.2.2023 16:05 | VSETÍN (ČTK)
Lávka a jez u obce Juřinka, listopad 2020.
Lávka a jez u obce Juřinka, listopad 2020.
Zdroj | Česká inspekce životního prostředí
Okresní soud ve Vsetíně dnes při projednávání případu otravy řeky Bečvy přehrál videozáznam z pokusu, který několik měsíců po havárii dělala policie spolu se znalcem Jiřím Klicperou. Znalec do vody u výpusti společnosti Energoaqua nalil barvivo a sledoval, kdy se smíchá s vodou v řece. Ve videu Klicpera uvedl, že po hodině od začátku pokusu a 1200 metrů od výpusti je vidět, jak se barvivo míchá do celého toku. Jde o místo pod jezem Juřinka 2. Chvíli předtím v záznamu řekl policejní technik, že je zelené zabarvení v šířce celé řeky.
reklama

 

Rybáři však dnes u soudu uvedli, že první uhynulé ryby pozorovali až u Choryňského mostu, tedy asi 3,5 kilometru po proudu od výpusti firmy Energoaqua, která je z ekologické havárie ze 20. září 2020 spolu s ředitelem podniku Oldřichem Havelkou obžalovaná. "Já to považuju za velmi důležitý důkaz, který od prvopočátku ukazoval, že šetření nešlo správným směrem," řekl k videozáznamu Havelka, který vinu stejně jako zmocněnec firmy Vladimír Kurka odmítl.

Podle Havelkova obhájce Jiřího Obluka je video v brutálním rozporu s tím, co Klicpera uvedl v písemném vyhotovení znaleckého posudku. Znalec podle něj napsal, že k úplnému promísení barviva s vodou došlo až 3,4 kilometru od výpusti firmy Energoaqua. Státní zástupce Jiří Sachr nepovažuje výroky technika a znalce ve videu vzhledem k jejich postavení za rozhodující. Poukázal na fotografie z dronů, které podle něj dokazují, že těsně před jezem Juřinka 2 se odpadní a povrchové voda nepromísila a zabarvení se i pod jezem drželo při pravém břehu řeky.

Ryby podle rybářů při otravě vyskakovaly z vody, jiné se točily kolem vlastní osy nebo plavaly leklé břichem vzhůru. Někteří z rybářů z vody cítili i zápach chlóru, jiní nikoliv. "Ryby jako sebevrazi vystřelovaly do kamenů na břeh. Na všechny strany. Utíkaly před tím, co tam teklo. Cítili jsme zápach jako Savo," řekl rybář Jiří Kašpar. Uvedl, že spolu se synem a dobrovolným hasičem odebral do tří propláchnutých PET lahví vzorky vody, které pak předal Elišce Trčkové z oddělení životního prostředí Městského úřadu v Hranicích na Přerovsku.

Také Trčkovou dnes soud předvolal k svědecké výpovědi. Potvrdila, že od rybářů převzala dvě PET lahve se vzorky vody. "Se zástupcem České inspekce životního prostředí jsme naznali, že jsou neprůkazné, nevěděli jsme, odkud to je, nabrali jsme nové, kvalitní," řekla Trčková. Vodu od rybářů podle ní vylili.

Mnoho živých ryb pozorovali rybáři po otravě u lávky pro pěší ve Lhotce nad Bečvou na Vsetínsku. Nachází se asi 1,5 kilometru po proudu pod výpustí společnosti Energoaqua, kudy se podle obžaloby jedovaté látky do vody dostaly, a zhruba dva kilometry nad mostem u Choryně na Vsetínsku.

Svědek Lukáš Gerla vypověděl, že první uhynulé ryby v den otravy viděl asi 100 metrů pod poslední výustí ve Lhotce nad Bečvou, která se nachází na pravém břehu Bečvy poblíž bývalého vepřína. Domnívá se, že jedovaté látky se do řeky dostaly právě tudy, což prý řekl i zasahujícím hasičům a policii. "Nejel tam nikdo, neřešil to nikdo. Jiný kanál to být nemohl. Ten kanál byl vybělený, spálený. Kam vede, neví nikdo," řekl Gerla. Na ostatních výše položených výpustích podle něj rostl mech a řasy.

Stejně jako další rybáři před soudem tvrdil, že některé leklé ryby byly poleptané. Jiní rybáři na nich však nic zvláštního nepozorovali. Část rybářů si také stěžovala, že je po ponoření do vody pálily ruce. Řeka měla podle rybářů v době otravy kvůli suchu nízký průtok, voda v ní ale byla čistá. Hlavní líčení by mělo pokračovat ve středu 22. února.

Za poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami hrozí Havelkovi až pětileté vězení, společnosti zákaz činnosti a peněžitý trest. Energoaqua spravuje tovární areál bývalé Tesly v Rožnově pod Radhoštěm. Zajišťuje v něm i čištění odpadních vod. Z areálu odcházejí kanálem, který ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku ústí do Bečvy.

Firma podle státního zástupce Jiřího Sachra způsobila znečištění Bečvy jedovatými kyanidy a šestimocným chromem minimálně na 37 kilometrech. Obžaloba uvádí, že to mělo za důsledek masivní úhyn více než 39 tun ryb. Otrava zasáhla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov, podle odborníků tam jedovaté látky poškodily biotop a podmínky pro všechny na vodu vázané organismy.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

os

orb slavík

15.2.2023 16:25
Pořád vyvstávají otázky,
proč nikdo zodpovědný nekonal
proč zodpovědné orgány nevzaly vzorky
proč vzorky od rybářů vylily
proč první ryby začaly hynout až po třech kilometrech a dvou jezech od kanálu čističky
proč státní orgány nevyslechly okamžitě rybáře, kteří byli u toho jako první
proč byl jmenován pouze jeden znalec
jak to, že již první den geuss a vrabec věděli, že to deza nebyla

Babiš i agrofert je mi šumafuk, ale jen on a jeho poskoci měli tu sílu vše zamaskovat a myslím, že se jim to povedlo dokonale.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.2.2023 20:00 Reaguje na orb slavík
Není to fakt sožitý, stačí na to jedno slovo: KORUPCE
Odpovědět
SH

Stanislav Hrouzek

15.2.2023 17:26
Upozorňuji na to,

že roztok s barvivem lze v zásadě upravit i tak, aby byl omezeně mísitelný s vodou a pomaleji se šířící laterálně ve zúženém rozptylovém kuželu.

Barvivo se může navázat na nějaký koloid ala vaječný bílek, který omezí jeho migraci ve vodním toku...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.2.2023 17:57 Reaguje na Stanislav Hrouzek
Přesně tak, ale takto se mohou chovat i ty jedy. Mohou se mísit s
vodou pomaleji a rovněž tak nemusí na ryby okamžitě působit. Ty
se mohou snažit unikat ke druhému břehu a plavat po proudu, kde
už bude jed smísen po celé šíři a odkud už není úniku. Takže
ona ta průkaznost jednotlivých pokusů může být různá a průkazný
by byl 100% asi pouze pokus s daným jedem, což je ale nemožné.
Odpovědět
JH

Jakub Hruška

15.2.2023 18:10 Reaguje na Břetislav Machaček
Jsou tam tři velké jezy, které by ryby musely přeskákat po proudu. Kromě toho, že by to neudělaly, tak i kdyby se na to chystaly, tak by si toho asi někdo všimnul...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.2.2023 18:52 Reaguje na Jakub Hruška
U vás ryby nepřekonávají jezy po proudu? To je mi
novina! Proti proudu budiž, ale po proudu putují
za hlubší vodou a potravou i velké ryby! Navíc
některé jedy ryby zprvu omámí a ty unáší proud
do míst, kde teprve uhynou. Já se ale hlavně divím,
že po havárii z Tesly unikly jedy ještě dvakrát
a kdoví kolik jich v "NORMĚ" vypouštěli a vypouštějí
i nyní. Při nízkém stavu vody musí být ale "NORMA"
daleko přísnější, protože koncentrace narůstá
a v klidné vodě se mohou hromadit. No a to může
být i několik kilometrů od výpustě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.2.2023 20:07 Reaguje na Břetislav Machaček
Jenže to z Tesly nemoho být ani teoreticky, našli tam limitní koncentrace, což může být miliónkrát méně, než při havárii.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.2.2023 20:03 Reaguje na Stanislav Hrouzek
To se sice může, ale je to úplně fuk. Totální rozmíchání bylo už na na prvním jezu totální a k prvním scíplinám to bylo ještě asi 2 km a další jez (nebo dva?), takže je to naprosto jasný a Klicpera by měl bručet.
Odpovědět
JH

Jakub Hruška

15.2.2023 17:58
Jen doplňji, že ten jez Juřinka II je od rožnovského kanálu jen 800 metrů, ne 1200. I tady se znalec spletl...
Odpovědět
JO

Jarka O.

16.2.2023 09:54 Reaguje na Jakub Hruška
Dobrý den pane Hruško, zajímalo by mne vzhledem k mnoha vašim aktivitám zaměřených na hospodaření a biologii, zda jste vystudovaný chemik. Děkuji.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.2.2023 20:30
"...Na ostatních výše položených výpustích podle něj rostl mech a řasy".

Sledoval jsem denně po události zpravodajství a toto byla pro mě nejpravděpodobnější stopa. Jak pan svědek uvádí, nikdo k tomu nešel, atd.atp. Prostě Švejkostán jak vyšitý, nikdo nic neví, nikdo za nic nemůže. Jestli to někoho překvapuje, tak mě teda vůbec. A ten příklad s fekálem vyvezeným někam do pryč (tady do kanálu), tomu vcelku odpovídá.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.2.2023 21:05 Reaguje na Karel Zvářal
P. S. A je dobře, že k tomu pozval kameru. To byl tak do očí bijící rozdíl, že ignorovat to mohl jen a) *** b) ještě větší ***
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.2.2023 07:37
Pokud bude soud objektivní a nestranný, tak žalobce vyhodí oknem.

Daleko více mě ovšem vadí, že i po kauze Bečva je ochrana vodních toků v rizikových územích na stejné úrovni jako před havárií na Bečvě.

Ochrana ŽP pouze hubou , to by vládě a parlamentu šlo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.2.2023 08:24 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pokud nebudou viníci potrestáni, nic s nezmění a pokud ANO, tak jen k horšímu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.2.2023 09:15 Reaguje na Miroslav Vinkler
O to tu jde v prvé řadě. Otrava by měla být poučením a bohužel není.
Vše zůstává po starém i po 2,5 letech. Prostě politické kecy, ale
žádné konkrétní zlepšení nikde nevidím. Vypouštějí se jedy v "normě"
a to, že se někde hromadí "nad normu" se pozná až při otravě. Soud
možná stanoví viníka, ale hlavním viníkem je stát, který takové
chování toleruje. Jsem zvědav kolik ryb by přežilo život v retenční
nádrži většiny čističek odpadních vod, protože ty vody mají sakra
daleko k čisté vodě. Nebýt ředění ostatní vodou, tak jsou řeky
pouze mrtvými stokami. Bez kontroly kvality vypouštěných vod v
retenčních nádržích stačí průplach odtoku a dokažte otravu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.2.2023 09:34 Reaguje na Břetislav Machaček
Brouk Pytlík byl proti vám ryzí hlupačisko.
Normy na vypouštění odpadních vod a čistotu užitkové i pitné vody atd. atd. jsou v pořádku, to nedělali žádní trulové. Problém je v jejich doržování. A to je možno zajistit jen důslenou kontrolou a hlavně spravedlivými tresty pro viníky havárií. Není to žádná věda a je tu jen minimálné prostor pro plané mudrování.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

16.2.2023 10:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Zbytečně urážíte, pan Macháček má naprostou pravdu.
Předpisy, které nikdo nekontroluje a následně, vědom si beztrestnosti ani nedodržuje, jsou na dvě věci.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.2.2023 13:26 Reaguje na Miroslav Vinkler
Problém je v jejich doržování. A to je možno zajistit jen důslenou kontrolou a hlavně spravedlivými tresty pro viníky havárií.

Zkuste odhadnout, kdo to napsal.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.2.2023 13:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Planě mudrujete pouze vy a zpochybňujete závěry
znalce a žalobce. Vy si myslíte, že má někdo zájem
i dnes hájit Babiše, když už nemá žádnou moc?
Nebude to nyní naopak, že se bojí nového vedení
a bude to podle přání nové vlády? Koho chleba jíš
toho píseň zpíváš a když nezpíváš, tak chleba není!
Nezávislost je chiméra k oblbování národa, ale praxe je zcela jiná. Dva soudy soudící totéž mají rozdílné názory a jeden odsoudí a druhý osvobodí. Proč tomu asi tak je? Je to čistě odborností znalců a soudců?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.2.2023 11:20 Reaguje na Břetislav Machaček
V té kauze má tolik ouředníků tolik vagónů másla na hlavě, že to budou křivit a sabotovat pořád, s Burešem nebo bez Bureše. A žádné nové vedení s tím nic neudělá, pokud to staré nebude bručet.
Odpovědět
pa

pavel

17.2.2023 17:12
no nejsem oborník ale doufám že mají nějaké ty rybí vzorky /nebo již byly pitvány a zjistilo se co je otrávilo/ zamraženy a z nich by bylo možno zjistit čím se ty ryby udusily na žábrech by to měli poznat no a od toho by se mělo odvíjet pátrání každá firma by měla mít knihu kde se zapisují kdo a jak pracoval s chemikáliemi na pracovištích jak je měli uskladněny kdo je dodal a kdo vydal ....
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

18.2.2023 13:24 Reaguje na pavel
Ono se to asi časem dozvíme, ale zatím je tu z toho pouze politikum,
které se vůbec nezabývá příčinou otravy. Pokud je příčinou kyanid,
tak stačí zjistit kdo s nim pracuje, kolik ho skladuje a jak se ho
zbavuje. Naskladním tunu a buď ji mám, nebo ji postupně spotřebuji,
ale pokud "zmizela" v jednom dni, tak je to asi malér. Pak to mohly být i "zapomenuté" zásoby z minulosti, kterých se chtěl někdo jen
zbavit a ani možná netušil čeho se zbavuje. Asi by jste se všichni
divili, kolik je takových sajrajtů porůznu ve skladech a nebo pouze
nějakých dřevěných boudách. Když jsme v zaměstnání prováděli tyto
kontroly u různých firem, tak často ani nevěděli co v těch sudech
mají. Prý to tam zůstalo bez dokumentace po bývalých majitelích
a neměli ani po létech čas a chuť si to zjistit. Po rozboru se
divili, jaké jedy skladují bez povolení a bez řádného zajištění.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.2.2023 11:23 Reaguje na Břetislav Machaček
S kyanidy pracuje ze širokého okolí pouze DEZA, jen proto museli vymyslet tu neskutečnou pitomost s Energoaquou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.2.2023 11:24 Reaguje na pavel
Proboha. Vyšetřuje se to už víc, jak dva roky a pokud ještě pořád neví, co tu otraviú způsobilo, nechal bych zavřít ÚPLNĚ VŠECHNY, kteří mají povinnost to vyšetřovat.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist