https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soud-eu-vitkovice-steel-nemaji-narok-na-bezplatne-povolenky-za-tekuty-kov?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soud EU: Vítkovice Steel nemají nárok na bezplatné povolenky za tekutý kov

23.12.2021 00:26 | LUCEMBURK (ČTK)
Ostravské komíny
Ostravské komíny
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ostravská hutní společnost Vítkovice Steel nemá nárok na bezplatné emisní povolenky za téměř 400 milionů Kč související s produkcí tekutého železa, o které se soudí s českými úřady. Rozhodl o tom soudní dvůr Evropské unie. Firma podle verdiktu soudu nevyráběla tekutý kov, a tudíž nemá nárok na finanční úlevy, které jsou spojené s jeho produkcí.
reklama

 

Mluvčí společnosti Vítkovice Steel Jana Dronská řekla, že firma se k verdiktu vyjádří, až si rozhodnutí a hlavně jeho zdůvodnění prostuduje. "Rozhodnutí v žádném případě nijak neohrožuje hospodaření ani chod firmy," řekla ČTK Dronská.

Spor se táhne přes sedm let a týká se povolenek, které byly podle ostravské firmy nesprávně přiděleny tehdejší huti ArcelorMittal Ostrava (AMO, nyní Liberty Ostrava). Vítkovice Steel (VS) od AMO odebíraly tekuté železo jako meziprodukt, z nějž pak dál vyráběly ocel. Podle vedení VS ale české úřady započetly veškeré emise vzniklé při výrobě pouze ve prospěch AMO. Vítkovické ocelárny proto dostaly za období 2013 až 2020 jen polovinu povolenek, na něž měly podle firmy nárok.

České soudy zabývající se žalobou VS se letos v květnu obrátily na unijní soud se žádostí o vyjádření. "V projednávané věci sporné zařízení v původním řízení nevyrábí tekutý kov, a proto mu nemohou být přiděleny bezplatné emisní povolenky v rámci referenční úrovně produktu pro tekutý kov," rozhodli unijní soudci. Vítkovice Steel by podle soudu neměly mít nárok na povolenky ani v případě, že by se o ně firmy rozdělily, a povolenky tudíž nebyly přiděleny dvakrát.

Povolenky opravňují velké průmyslové znečišťovatele k vypouštění oxidu uhličitého do ovzduší. Firmy dostávají část povolenek bezplatně od státu, zbytek si mohou koupit na trhu nebo v aukci. Provozovatelé své emise monitorují a vykazují úřadům, za což mají nárok na odečtení části nákladů.


reklama

Petr Kupec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

23.12.2021 20:08
Oni ti ouřadové netuší, kolik se při ocelárenském zpracování železa spotřebuje paliv a energie. Jen válcování za tepla a kování spotřebuje spoustu paliv produkujících CO2 a na ně musí kupovat drahé povolenky.
Ti ouřadové by měli chodit povinně na praxi do různých provozů, aby
pochopili, co páchají s přidělováním povolenek pouze na některé úkony.
Surové železo má nízkou přidanou hodnotu a má na povolenku nárok, ale
zpracovat ho na ocel a výrobky už nikoliv. To znamená, že znevýhodní
odvětví s větší přidanou hodnotou a podporují prvovýrobu. Nějak divná
politika, ale já už se ničemu nedivím, když chtějí zavést povolenky
i na maloodběratele. Možná časem přijde ouřada a spočítá, kolik spálím
dříví a prodá mi povolenky na vytápění. Blbina z hlav magorů a další úřednická a kontrolorská místa neproduktivních ouřadů. Těch pár lidí
práce je už neuživí a ani je ta práce nebude bavit. Dělat a plat dát
za povolenky, uhlíkovou daň a daně stávající, už nebude mít smysl.
To už bude lépe se stát "potřebným" a natáhnout dlaň.
Odpovědět

Viktor Šedivý

23.12.2021 21:00
A tak se likviduje průmysl v Evropě. To bude dost hnusná, studená a špinavá bída, co nás čeká.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.12.2021 09:04
Pokud EU nasadí uhlíkovou daň na železo z Číny (pokud se to už dávno neplatí), tak to bude v pohodě a ani ty povolenky nás neznevýhodňují.
Je to sice dost socilalistické, ale o to více bude na dotace na budování OZE.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

25.12.2021 11:20
To jsou důsledky sociálněinženýrských zásahů do trhu. Všichni se cítí "poškozeni" a všichni "přemýšlí" jak na byrokracii vyzrát.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist