https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soukroma-firma-chce-u-frydlantu-na-liberecku-postavit-11-vetrnych-elektraren?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soukromá firma chce u Frýdlantu na Liberecku postavit 11 větrných elektráren

22.8.2022 12:13 | FRÝDLANT (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Firma W.E.B Větrná Energie chce nedaleko Frýdlantu na Liberecku postavit 11 větrných elektráren. Pokud to uskuteční, bude jejich celkový výkon zřejmě vyšší, než jaký je dohromady u všech funkčních větrných elektráren v Libereckém kraji. Zatím jde o záměr, připomínky bylo možné posílat minulý týden, vyplývá z údajů na webu informačního systému EIA pod kódem MZP509. Námitky proti navrženému řešení má například občanská iniciativa Zdravá Řasnice.
reklama

 

"Bezpečné větrné elektrárny by se měly realizovat pouze tam, kde budou bezpečně a efektivně sloužit. Oblast plánovaná pro realizaci Větrného parku Řasnice takovým místem, podle našeho názoru, rozhodně není. Tato oblast je pro nás cenná, vyhledávaná pro svůj klid, pěší turistiku, malebnost - a je pro nás cennější bez takovéhoto zamýšleného projektu," uvedli za iniciativu Jolana a René Bláhovi.

V Libereckém kraji je podle webu České společnosti pro větrnou energii 31 větrných elektráren. Jsou v sedmi lokalitách v příhraničí ve Frýdlantském výběžku a okolí Hrádku nad Nisou na Liberecku. Celkovým výkonem 50 megawatt (MW) se kraj řadí v republice na třetí místo za Ústecký a Karlovarský kraj. V kraji je největší a zároveň nejmladší větrný park u Hrádku. V roce 2017 ho dokončila firma EEH, postavila 13 větrných věží o celkovém výkonu 26 MW.

V Horní Řasnici provozuje společnost W.E.B Větrná Energie zatím jednu větrnou elektrárnu (VTE), postavenou před deseti lety. V plánu má nad údolím s obcemi Horní Řasnice, Dolní Řasnice a Krásný Les postavit 11 dalších o celkovém výkonu 46,2 až 68,2 MW. Každá z větrných elektráren by měla být schopna ročně dodat 12 GWh elektřiny. "Dodávka 12 000 MWh pokryje roční spotřebu 3430 českých domácností s 8600 obyvateli. Samozřejmě při maximálním počtu 11 VTE se již jedná o významný zdroj elektřiny, který by pokryl roční spotřebu 20 procent domácností v Libereckém kraji, což by podstatně navýšilo soběstačnost Libereckého kraje," píše se v oznámení záměru.

Zástupci občanské iniciativy mají ale obavy z hluku, z takzvaného flikru efektu, tedy rychlého střídání světla a stínu, i narušení krajinného rázu. Vadí jim také navržená výška větrných elektráren, tak vysoké nikde jinde v kraji nejsou. Investor má v plánu postavit 166 metrů vysoké věže s průměrem rotoru 150 metrů. Vrtule tak budou dosahovat až do výšky 241 metrů, u dosud jediné funkční větrné elektrárny postavené v Horní Řasnici to je 130 metrů. Má věž vysokou 80 metrů s rotorem o průměru 100 metrů.

Podle autorů záměru se lokalita plánovaná pro výstavbu větrných elektráren nachází v migračním koridoru ptáků a netopýrů. "V této fázi je doporučeno zpřesňujícím průzkumem sledovat migraci ptáků a netopýrů a dle výsledků přijmout opatření na minimalizaci vlivu. Navrhovaný průzkum je pro aktuální sezonu připravován a bude součástí dokumentace EIA, s kterou se počítá," píše se v závěru záměru.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VS

Vilda Smakal

22.8.2022 16:22
Ano, přesně víme kde. V Horní Řasnici za bývalým letištěm.....už teď tam je namontováno měření, které měří rychlosti větru a bůh ví co ještě. Krásná krajina, pohoda, klídek a dementi tam chtějí elektrárny ! Hned bych je vyházel a naložil bych jim ještě lopatou !!!
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

23.8.2022 06:43 Reaguje na Vilda Smakal
když je místo ideální pro vybudování výkonné větrné elektrárny tak místní turismus a zájmy několika usedlíků či chatařů musí jít stranou !!! mi osobně větrné ani solární elektrárny nevadí, když jsou teda správně vybudovány !!! spíše chápal bych iniciativu proti umístění nepříspůsobivých v sousedství nebo nějaké smradlavé a hlučné výrobny !!!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.8.2022 11:18 Reaguje na radim buffalo tobias
Větřáky jsou do krajiny jak pěst na oko, fve ale nevadí vůbec. Ovšem my nemáme jinou možnost, pokud bychom postavili asi 8 nových jaderných reaktorů, tak jsme v pohodě. Což nepostavíme. Ale velkolom na hnědé uhlí a k tomu parní rumplovák je 100x horší, než krajina plná větřáků.
Odpovědět
AS

Aleš Svoboda

28.8.2022 21:27
Je prokázáno na případu v Německu, že vetrníky zpomalují proudění vzduchu - distribuci vláhy do krajiny, což způsobuje vysychání krajiny, která se mění v poušť . . . .
Tak chlapci - do toho. . . . poušť v ČR ještě nemáme. . . .
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.9.2022 16:09 Reaguje na Aleš Svoboda
Totální pitomost. Dřív se sázely topolové aleje právě jako větrolamy, aby půdu nevysušoval vítr. Distribudce vody se provádí v úplně jiných výškých, takové Jizerky jsou úplně jiné kafe.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist