https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spanelska-mesta-se-rozhodla-zakrocit-proti-stadum-divokych-prasat-v-ulicich?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Španělská města se rozhodla zakročit proti stádům divokých prasat v ulicích

20.8.2022 16:12 | BARCELONA (ČTK)
Barcelona za loňský rok nahlásila 1200 incidentů zahrnujících divoká prasata. Popová hvězda Shakira tvrdí, že prasata na ni zaútočila, když se procházela s dětmi jedním barcelonským parkem. Ilustrační foto.
Barcelona za loňský rok nahlásila 1200 incidentů zahrnujících divoká prasata. Popová hvězda Shakira tvrdí, že prasata na ni zaútočila, když se procházela s dětmi jedním barcelonským parkem. Ilustrační foto.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Některá španělská města se začnou zbavovat velkých skupin divokých prasat, která je ve městech běžně vidět. Začínají ohrožovat lidi a zvykla si příliš na život zajištěný vyhrabáváním odpadků. Informovala o tom agentura Reuters.
reklama

 

Divočáky lákají popelnice a líbí se jim, že je lidé krmí. Potulují se nebo polehávají po parcích a v ulicích předměstí. Způsobují nehody srážkami s cyklisty nebo řidiči na skútrech a obtěžují lidi, kteří nesou tašky s nákupem. Nedávno skončila v nemocnici dívka, která utrpěla zranění při srážce s divokým prasetem v Cadaquésu severně od Barcelony.

Barcelona za loňský rok nahlásila 1200 incidentů zahrnujících divoká prasata. Popová hvězda Shakira tvrdí, že prasata na ni zaútočila, když se procházela s dětmi jedním barcelonským parkem.

Podle veterinárního technika Carlese Conejera, který řídí likvidační operaci divočáků v Barceloně, žádný veterinář nechce zvířata zabíjet. "Ale musíme to dělat, nemůžeme je pustit zpět do přírody, protože ztratila instinkt," řekl.

Večer Conajerovi lidé shodili síť na skupinu divokých prasat, která hlasitě kvičela, než je veterináři uspali a pak utratili. "Toto je nejhorší fáze naší práce," řekl Conajero, když nakládal mrtvá zvířata do auta.

Divočáci ve městech nejsou ve Španělsku novinkou, ale za epidemie covidu-19, kdy se městské aglomerace zklidnily, jich začalo přibývat.

Barcelona problém nechce řešit výhradně zabíjením zvířat. Rozmístí uzavřenější odpadkové koše a bude pokutovat za krmení zvířat. Utracení vepři poslouží jako materiál ke studiu případných chorob stravovacích návyků.

Část obyvatel souhlasí s tím, že krmit divočáky není správné. "Přestávají být divokými zvířaty, potulují se kolem jako kočky," říká čtyřicetiletý Alex. Podle španělského institutu pro výzkum loveckých zdrojů bude mít příští rok populace divokých prasat přes dva miliony jedinců.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (31)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

20.8.2022 06:45
Proč utratit? Vždyť je to lovná zvěř s velmi kvalitním masem. Zabít a zkonzumovat, aby se využila a ekologicky spotřebovala.
Odpovědět
SM

Stanislav Mudra

20.8.2022 17:13 Reaguje na Radim Polášek
Proč - protože maso se bere přeci v supermarketu. To je jako celnící v ČR - zabavený líh nalít do ČOV.
Odpovědět
va

vaber

20.8.2022 08:55
vždyť existuje svoboda pohybu, člověk jim taky leze do lesa a na jejich území
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.8.2022 10:00
To je nějaké divné? Oni mají taky jako u nás údajně neschopné myslivce
fungující podle zásad bývalé socialistické myslivosti? Oni si je tam
taky "záměrně" množí, aby je nestíhali střílet? Oni tam mají taky
postdružstevní obrovské lány kukuřice a jiných pochutin pro černou,
místo malých políček soukromých farmářů s pestrou škálou plodin?
Není zakopaný pes stejně jako u nás v něčem jiném? Ochranářstvím se
ve všech zvířatech ztrácí plachost a zjišťují, že bezbranný člověk
je jejich ochránce a krmič. Kdysi to byl lovec a někdo, kdo se s nimi
nemínil dělit o úrodu a kořist. Náprava bude těžká, bolestivá a je to
pouze vina pomatenců, kteří popírají odvěký vztah lidé versus zvěř.
Bývali jsme vrcholovými predátory a nikoliv jako nyní kořistí !
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

20.8.2022 11:27 Reaguje na Břetislav Machaček
Pane Machačku, s tou poslední větou jste si tak trochu zapřeháněl..Vy máte opravdu pocit, že lidé jsou na Zemi něčí kořistí ?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.8.2022 13:15 Reaguje na Robert Jirman
Vlezte si v nejbližší zoo do výběhu lva nebo tygra a pokud to přežijete, můžete se tady na fóru podělit se svými dojmy, zda jste si připadal jako vrcholový predátor, nebo jako kořist. Ještě bych Vám připomněl, že tito živočichové jsou chráněni zákonem, takže pokud ta šelma zabije Vás, nečeká ji žádný postih, zatímco když jí ublížíte Vy, čeká Vás trestní stíhání.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

20.8.2022 17:53 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nepozoruji, že by divoká zvířata lovila lidi a zabírala jejich životní prostředí v takové míře, že by omezovala růst lidské populace.

Vy si podobně jako pan Machaček myslíte, že kdysi byli lidé vrcholoví predátoři a nyní jsou kořistí?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.8.2022 20:04 Reaguje na Majka Kletečková
Kdybyste zapojila mozek, určitě byste tento přípěvek nenapsala. Ale rád Vám to vysvětlím. Porovnejte si velikost lidské populace s počtem všech predátorů vhodných pro regulaci lidské populace. I kdyby se ti predátoři živili jenom lidmi, nedokázali by růst lidské populace omezit. Přitom nejsou zase taková neviňátka. Jenom krokodýli ročně zabijí asi 2500 lidí, přičemž sami jsou chráněni. Loni bylo na internetu video, jak v jedné čínské přírodní rezervaci žena vystoupila v pralese z auta. Přiběhl k ní tygr, uchvátil ji a už ji nikdy nenašli. Předloni zase v Africe lvi zabili dvojici pytláků, kteří chtěli ulovit slona. Z jednoho nenašli nic, z druhého akorát hlavu. A to nepočítám útoky žraloků, protože to nejsou typičtí predátoři lidské ray. Takže ti predádoři by se našli, akorát je jich žalostně málo a proto nestíhají.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

20.8.2022 21:35 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ano, nějací predátoři by se našli. Abych Vám udělala radost, přidávám příklad na úrovni těch Vašich: „V roce 2016 zabil mrož v čínské zoo turistu a ošetřovatele. Turista si s tímto tvorem podle BBC pořizoval selfie, když ho mrož chytil a stáhnul pod vodu. Totéž udělal s ošetřovatelem, který se turistu snažil zachránit.“ (https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/norske-urady-utratily-mrozici-freyu-ktera-se-tesila-prilisnemu-zajmu-lidi)

Podle mne hlavním predátorem je dnes pro člověka člověk (války, autonehody, kriminální činy atd.). A lidstvu se úspěšně daří systematicky ničit životní podmínky pro spoustu ostatních tvorů a chovat se jako nebezpečný invazní druh.
Opravdu si podobně jako pan Machaček myslíte, že KDYSI byli lidé vrcholoví predátoři a NYNÍ jsou kořistí? Např. u nás v ČR jsou kořistí koho čeho?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

20.8.2022 22:17 Reaguje na Majka Kletečková
To, že někde člověk své predátory nemá, ještě neznamená, že to není v celosvětovém měřítku. Vypusťte tady nějaké tygry a člověk bude mít svého predátora i tady. A mimochodem, i v historicky nedávné době tady velké šelmy žily. Lev jeskynní a šavlozubý tygr.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

21.8.2022 22:17 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vysvětlete prosím, proč byl podle Vás kdysi "v historicky nedávné době" člověk vrcholovým predátorem (lidí existovalo relativně málo a na území ČR žili Vámi zmiňovaní lvi a medvědi jeskynní), zatímco nyní, kdy je lidí relativně hodně a šelem schopných ulovit člověka málo (zvláště v Česku), považujete člověka za kořist.
Odpovědět
Hu

Hunter

22.8.2022 12:29 Reaguje na Majka Kletečková
Zpovykaní středoevropané žijí v přesvědčení, že svět je naprosto bezpečné místo, kde se jim nemůže nic stát a dokonce si myslí, že na to mají nárok :-).
Odpovědět

Viktor Šedivý

22.8.2022 13:00 Reaguje na Hunter
Však se blíží destrukce tohohle "bezpečného světa", s ideologicky vynuceným nedostatkem energií se změní tolik věcí ...
Možná že i vepřové, které samo přijde až pod okna, přestane najednou být problém ;-)
Odpovědět
DB

Darth Bane

20.8.2022 22:37 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
ASi tak stokrát více lidí zabije ročně Anofeles čtyřskvrný.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.8.2022 11:29 Reaguje na Darth Bane
To ano, ale nedá se považovat za predátora.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

20.8.2022 15:47 Reaguje na Robert Jirman
To je standardní macháčkovina. On kdyby alespoň na chvíli opustil to své blouznění a trochu se rozhlédl, možná by narazil třeba na toto:

Humans are driving one million species to extinction

https://www.nature.com/articles/d41586-019-01448-4
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.8.2022 17:17 Reaguje na Robert Jirman
Macháček je kořistí vlasní omezenosti...
Odpovědět
DB

Darth Bane

20.8.2022 20:03 Reaguje na Břetislav Machaček
No, já věděl, že ten masik z fotky jste vy.
Odpovědět
DB

Darth Bane

20.8.2022 20:01
Sim, sim, to ilustrační foto je pan Macháček, nebo pan peregrin????
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.8.2022 09:32
Pro všechny chytrolíny, kteří se místo diskuse k článku zapojili pouze
do kritiky mé osoby pouze tolik, že co jiného je "kradení" nákupů divočáky lidem, než forma predace? To je mají rovnou sežrat? Jakpak by jste se
bránili takovému napadení s holýma rukama? Přál bych vám nechtíc vylekat sele divočáka a čelit beze zbraně útoku bachyně. Ono sedět tři hodiny na stromě a čekat, až ji to přestane bavit, jsou sakra dlouhé tři hodiny.
Je to zážitek mého kamaráda starý 30 let, kdy mi pak ukazoval ten strom
a jeho rozryté rozzuřenou bachyní. U PC se vám to určitě nikdy nepřihodí
a tak si dál mudrujte, protože vaše kritika mi leží víte kde! Teoretici
s moudrostmi vyčtenými z příruček ekomagorů mi nestojí za odpověď.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.8.2022 09:58 Reaguje na Břetislav Machaček
Místo toho abys byl potichu a nedělal ze sebe ještě většího pitomce, tak přikládáš pod kotel. :D
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.8.2022 11:28 Reaguje na Petr Eliáš
To by se ti líbilo umlčet oponenta, že? To se ti nepodaří! .
K tématu nenapíšeš ani slovo, ale pouze k mé osobě, což
svědčí o absenci tvých jakýchkoliv znalostí problematiky.
A propo, začal jsem ti tykat, protože jsi na tykání asi
soudruhu ze schůzí strany zvyklý, když mi taky tykáš.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.8.2022 12:31 Reaguje na Břetislav Machaček
Já vim, ze se mi to nepodaří. Protože jsi starý pomateny grafoman, žijící ze svých bludů. Ty bys bez toho svého blaboleni natáhl backory, a proto tu budeš šířit blbostí dál. Ale jak se říká, nad blbostí se nedá vyhrát, ale musí se s ní bojovat.😉 A k tomu tématu. Máš snad pocit, že se v článku píše o ochranarsrvi nebo o tom že se z lidí stává kořist? Ne. Takže to tvé ,,k tématu,, je pouze tupé blaboleni.😉
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.8.2022 11:32 Reaguje na Petr Eliáš
Kamarád tu historku s bachyní zažil taky. Šel večer ze zábavy a najednou se kolem něho začala motat pruhovaná selata. V tu ránu vystřízlivěl a naštěstí je fyzicky dost zdatný, takže vyhoupnout se na strom pro něj nebyl tak velký problém. Do rána seděl ve větvích a dolů slezl až s úsvitem.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

21.8.2022 12:24 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Víte, já se těm lidem ve městech s potulujícími se
divočáky nedivím. Oni se opravdu mohou pustit do psů
a lidí a může to dopadnout tragicky. Mám v PC fotky
dvou divočáků z náměstí ve Vítkově před třemi roky
a video ze zdevastované oplocené zahrady. Pletivo doslova rozpárali a vytvořili si v něm otvor jako vrata. Majitel z okna bezmocně křičel, tloukl na
hrnce a oni nevšímavě dál vyrývali brambory. Jeho pes štěkal v ohradě a oni proti ohradě útočili.
Takže nakonec bylo dobře, že ohrada odolala a pes
nebyl černou napaden. Já osobně jsem je v mládí
zažil při spaní pod širákem v bučině, když přišli
na bukvice. Pomalu jsem v mumii nedýchal a čekal,
kdy odejdou. Ono vylekané sele bachyně brání s
nasazením života a ležící ve spacáku na zemi jsem
moc velkou naději ubránit se neměl. Nažrali se
po dvou hodinách odešli, ale od té doby jsem
poučen, že nespím tam, kde je potrava a nebo
jejich oblíbené místo jako třeba kaliště. Ještě
jednou pak přišla tlupa přebrodit řeku v místě,
kde jsem večer rybařil a to mi pomohlo preventivní
tleskání a nelidský řev, kterým jsem je vyplašil.
Jó černá je v tlupě móóóc silný protivník i pro myslivce s puškou, pokud si usmyslí ho napadnout.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.8.2022 19:01 Reaguje na Břetislav Machaček
Oni se už do těch lidí v městech začínají pouštět. Loni napadl divočák člověka na periferii Prahy a před časem bylo totéž v Plzni. Je jenom otázka času, kdy si nějaký divočák splete malé děcko s kolouchem.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.8.2022 12:34 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No jasně. Ale to neznamená, že jsou prasata nasi predatori nebo že za to můžou ochranari. Jak tu tlačí soudruh macháček. 😉
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.8.2022 19:05 Reaguje na Petr Eliáš
A uvědomujete si, že hladový divočák může klidně napadnout člověka, protože ten mu nebude ochoten vydat svoji tašku s nákupem? A s ohledem na nulovou dentální hygienu může ten divočák člověka nakazit ledajakou chorobou? Jenže to takovým lidem jako Vy nedochází a snaží se celou situaci bagatelizovat.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.8.2022 19:27 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Stejně tak vás může napadnout x dalších zvířat - třeba pes. A vsadím boty, že napadení a zabití psem bude víc. ;-) K vaší smůle situaci nebagatelizuji, dlouhou dobu zastávám názor že jsou prasata přemnožená. Ale kvůli tomu křepčit a blábolit o tom, jak už nejsme vrcholoví predátoři a že jsme nyní kořist a že za to může ochrana (zrovna u prasat ...), je tak trochu debilita. ;)
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

21.8.2022 22:43 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Ale jděte. Myslivcům u nás se některé roky daří lovit téměř čtvrt milionu divočáků ročně. Divokým prasatům se daří lovit za rok kolik lidí?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

22.8.2022 10:01 Reaguje na Majka Kletečková
A je to dobře, že je myslivci loví? Vždyť
ti myslivci jsou podle ochranářů zlo,
které reguluje stavy zvířat, které prý
umí regulovat sama příroda! Nemáte vy
ochranáři už v těch hlavinkách guláš,
co je dobré a co špatné? Jinak i kdyby
divočáci nezranili ani jediného z lidí,
tak to neznamená, že vyžadováním jídla
po lidech nejsou predátory. I lupič je
predátor, když obere slabšího o peníze
a nemusí rovnou vraždit! Chápete to, nebo
to mám vysvětlit ještě polopatičtěji?
Pokud nevrátíme zvěři plachost, tak se
role obrátí, bude vládnout zvěř a lidé budou zavření do bytů a aut.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist