https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spanelska-vlada-odmita-navrh-ek-na-oznaceni-jadra-a-plynu-za-zelene-technologie?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Španělská vláda odmítá návrh Evropské komise na označení jádra a plynu za zelené technologie

3.1.2022 15:00 | MADRID (ČTK)
Španělské vládě se nelíbí návrh Evropské komise zařadit zemní plyn a jádro mezi zelené investice, podle tamního ministerstva životního prostředí by takový krok byl matoucí. Španělsko však podporuje vytvoření přechodné kategorie pro jádro a zemní plyn. Pozice vlády je v této otázce jednomyslná, napsal dnes deník El País.
reklama

 

Ministerstvo životního prostředí už v neděli oznámilo, že vláda odmítá plán komise, aby zemní plyn a jádro patřily za určitých podmínek mezi takzvané zelené technologie. "Zahrnutí obou zdrojů do zelené kategorie vydává mylný signál finančním trhům a neposkytuje nezbytnou jasnou zprávu, kam namířit kapitálové toky pro dosažení bezúhlíkové, odolné a udržitelné ekonomiky," uvedlo španělské ministerstvo.

Španělsko podle ministerstva ovšem uznává, že zemní plyn a jaderná energie mohou sehrát určitou roli v přechodu k zelené energetice. Jihoevropská země proto vybídla Evropskou komisi, aby pro oba zdroje vytvořila specifickou a přechodnou kategorii, která by je neoznačovala za zelené investice.

Španělsko rovněž uvedlo, že podporuje vznik takzvané zelené taxonomie, což je návod pro investory, kam vložit své peníze podle ekologické udržitelnosti jednotlivých zdrojů energie. Kategorie musí být podle španělské vlády v souladu s vědeckými poznatky.

Výhrady k návrhu Bruselu vyjádřily o víkendu Německo a Rakousko. Vídeň při tom pohrozila žalobou, pokud by byl návrh Evropské komise schválen ve své stávající podobě. Berlín pro plán hlasovat nebude. Německo, Španělsko a Rakousko představují zhruba čtvrtinu obyvatel Evropské unie.

Materiál Evropské unie naopak kladně hodnotí čeští politici, i když šéf ČEZ dal dnes najevo, že by v nynější podobě mohl transformaci české energetiky zkomplikovat. Očekává se návrh podpoří také Francie, která jádro dlouhodobě podporuje a v první polovině letošního roku předsedá Evropské radě.

Návrh komise, který členským zemím předala těsně před koncem roku, mohou v rámci konzultací hlavní města připomínkovat do 12. ledna. Komise pak taxonomii plánuje v lednu schválit a předat europarlamentu a členským zemím. Platit začne, pokud proti němu nebude mít námitky nejméně 20 zemí, představujících dohromady nejméně 65 procent obyvatel unie, a prostá většina europoslanců.

Ve Španělsku jádro tvoří spolu s větrnými elektrárnami nejvýznamnější zdroj elektrické energie. Země provozuje pět jaderných elektráren, které zajišťují přes pětinu výroby elektrické energie. Španělsko chce přestat využívat své jaderné zdroje do roku 2035.

Evropská unie se zavázala dosáhnout do roku 2050 klimatické neutrality. Členské státy se přou o to, jakými dostupnými prostředky budou moci nahradit energii a teplo vyráběné z uhlí. Energie z jádra, při jejíž produkci sice nevznikají skleníkové plyny, ale není u ní vyřešeno dlouhodobé uskladnění vyhořelého radioaktivního paliva, stojí v centru těchto debat. Při využití zemního plynu jsou do atmosféry vypouštěny skleníkové plyny, byť v menší míře než v případě uhlí.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VS

Vaclav Sobr

3.1.2022 14:00
"Při využití zemního plynu jsou do atmosféry vypouštěny skleníkové plyny, byť v menší míře než v případě uhlí."



pokud by se řeklo "při pálení zemnního plynu" je to hypoteticky pravda... při jeho těžbě a přepravě uniklý metan bohatě vynahradí to co se ušetří spálením.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.1.2022 15:15 Reaguje na Vaclav Sobr
Víte kulový, co kde uniká. Každý těžař plynu není Rus.
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.1.2022 21:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Třeba tady uvádějí pro velké těžební pole v USA úniky ve výši 3,7 %, při tomto množství to opravdu oproti uhlí z hlediska skleníkových plynů nemá vůbec žádný přínos, zvlášť když se takový plyn zkapalněný přepravuje přes půl světa.
https://www.cleanenergywire.org/news/unravelling-climate-footprint-us-liquefied-natural-gas
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2022 14:59 Reaguje na Emil Novák
V Rusku se nikdo nepozastaví nad úniky 30% ...
Odpovědět
EN

Emil Novák

4.1.2022 16:37 Reaguje na Pavel Hanzl
Opět plácáte nesmysly. To by byli sami proti sobě, kdyby ten plyn pouštěli do vzduchu místo toho, aby ho mohli prodat. Navíc satelitní snímky takové úniky dokážou snadno odhalit.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.1.2022 14:39
Tak že plyn není žádná zelená technologie ví snad i antoušek ... ale jak jinak to udělat, aby měli Germáni čím svítit a topit, když se zavíráním JE si nedali, a nedají, říci a s uhlím bude taky brzy šlus.


Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.1.2022 15:16
Plyn má obrovskou výhodu, že se dá použít do špičkových elektráren, tj. jako záloha OZE.
To jádro ani uhlí neumí.
Odpovědět
Mi

Michal

3.1.2022 16:06 Reaguje na Pavel Hanzl
No, tak úplně pravda to není.Francouzi teď v posledních dnech s jádrem výkonově docela jezdili až o 7 GW mezi nocí a polednem. A uhelné bloky taky regulaci umí. Sice na rychlou zálohu to není, ale něco zvládnou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

3.1.2022 16:26 Reaguje na Michal
Dobře, ale my nic takového nemáme a vykrýt špičku je pořád nejjednodušší plynem.
Odpovědět
EN

Emil Novák

3.1.2022 22:09 Reaguje na Pavel Hanzl
My to nemáme protože to nepotřebujeme, protože to tu dělá právě to uhlí, o kterém jste tvrdil že to neumí. Kdybychom nahradili uhlí jádrem, tak to budou umět i ty nové bloky jako to umí ty francouzské.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

4.1.2022 15:00 Reaguje na Emil Novák
Hlavně nemáme žádné OZE, tak není co vykrývat.
Odpovědět
EN

Emil Novák

4.1.2022 16:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Je co vykrývat, špička spotřeby, o které je tu celou dobu řeč, Hanzle.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist