https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spanelsko-celi-desitkam-lesnich-pozaru-ten-nejvetsi-se-podarilo-stabilizovat?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Španělsko čelí desítkám lesních požárů, ten největší se podařilo stabilizovat

31.3.2023 20:00 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Španělský region Asturie dnes odpoledne čelil na svém území 91 lesním požárům. Píše to agentura EFE s odkazem na prohlášení úřadů. Podle šéfa regionu Adriána Barbóna ohně, které ohrožují i předměstí správního střediska Ovieda, založili žháři. Největší lesní požár v regionu Valencie se podle hasičů podařilo stabilizovat a zhruba 1300 evakuovaných obyvatel vesnic a obcí v oblasti se mohlo vrátit domů.
reklama

 

Regionální úřady v Asturii dnes ráno zaznamenaly 121 lesních požárů, odpoledne jich bylo o 30 méně. Představitelé regionální vlády tisku řekli, že požáry založili žháři, kteří jednají "organizovaným způsobem". "Asturie nehoří, oni ji pálí," řekl šéf regionu Barbón. V noci na dnešek například vypukly požáry na hoře Naranco nedaleko správního střediska regionu Ovieda, kde žije přes 200 000 lidí. Evakuováno bylo zatím na 400 lidí. Policie prohlásila, že vznik mnoha požárů prošetřuje.

Zhruba 40 lesních požárů však bylo aktivních i v sousedním regionu Cantabria. Vznik požárů usnadňuje velké sucho a relativně vysoké teploty. K šíření požárů pak přispívá silný vítr, který podle meteorologů dosáhl v oblasti v posledních dvou dnech rychlosti až 100 kilometrů za hodinu. Dnes podle meteorologů bude slabě pršet, vítr ale bude i nadále silný.

Požár v provincii Castellón, který vypukl minulý týden, se podařilo stabilizovat a za posledních 24 hodin hasiči na místě nezaznamenali žádný otevřený oheň. Domů se tak mohlo vrátit zhruba 1300 obyvatel evakuovaných z preventivních důvodů. Požár v regionu Valencie zničil na 4700 hektarů.

Velké lesní požáry se ve Španělsku rozhořely dříve, než bylo v uplynulých letech zvykem.

Podle unijního systému EFFIS loni ve Španělsku vypuklo skoro 500 větších lesních požárů, které zničily 307.000 hektarů území. To byl nejvyšší údaj od roku 2006, kdy EFFIS začal požáry evidovat.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist