https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spanelsko-nabidlo-usporadat-konferenci-o-klimatu-misto-chile
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Španělsko nabídlo uspořádat konferenci o klimatu místo Chile

1.11.2019 00:13 | MADRID (ČTK)
Španělsko se nabídlo jako hostitel nadcházející prosincové konference OSN o změnách klimatu (COP25) poté, co ve středu kvůli pokračujícím demonstracím pořadatelství na poslední chvíli odmítlo Chile. / Ilustrační foto
Španělsko se nabídlo jako hostitel nadcházející prosincové konference OSN o změnách klimatu (COP25) poté, co ve středu kvůli pokračujícím demonstracím pořadatelství na poslední chvíli odmítlo Chile. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Španělsko se nabídlo jako hostitel nadcházející prosincové konference OSN o změnách klimatu (COP25) poté, co ve středu kvůli pokračujícím demonstracím pořadatelství na poslední chvíli odmítlo Chile. Španělský premiér Pedro Sánchez navrhl, že by se konference mohla konat v Madridu, a to ve stejném termínu, kdy se akce měla odehrát v chilské metropoli, tedy od 2. do 13. prosince. OSN španělskou nabídku posoudí na svém zasedání v Bonnu příští týden.
 

"Doufám, že tato velkorysá nabídka Španělska... představuje řešení," uvedl chilský prezident Sebastián Piňera. "Informaci jsme předali vedoucím představitelům OSN," dodal.

Právě Piňera kvůli pokračujícím protivládním protestům rozhodl o tom, že země summit z bezpečnostních důvodů hostit nemůže. Prezident zároveň zrušil plánovaný listopadový summit Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC).

Klimatická konference je oficiální schůzkou stran, které přijaly Rámcovou úmluvu OSN o změně klimatu (UNFCCC). Konference se koná většinou každoročně, první byla v roce 1995. Tématem nadcházející schůzky je boj s klimatickými změnami a detaily týkající se zavádění Pařížské klimatické dohody z roku 2015.

Klimatická dohoda má za cíl udržet vzestup průměrné globální teploty co nejvíce pod dvěma stupni Celsia, usiluje však o stanovení cíle na 1,5 stupně. Současné nastavení by podle vědců mohlo vést k oteplení do konce tohoto století až o tři stupně Celsia.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

1.11.2019 07:50
No, když by se žádná taková konference nekonala, byl by to ten nejlepší příspěvek k ochraně ovzduší.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist