https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/speleologove-zmapovali-robotem-hranickou-propast-do-hloubky-200-metru?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Speleologové zmapovali robotem Hranickou propast do hloubky 200 metrů

30.7.2022 02:09 (ČTK)
Propast v Hranicích na Moravě - nejhlubší propast ve střední Evropě.
Propast v Hranicích na Moravě - nejhlubší propast ve střední Evropě.
Foto | Radim Holiš / Wikimedia Commons
Speleologům se tento týden podařilo za pomoci robota podrobně zmapovat do hloubky 200 metrů Hranickou propast, nejhlubší zatopenou jeskyni na světě. Hloubka zatopené části propasti, kterou se dříve podařilo naměřit sondou, je 404 metrů, dno je však ještě níž. Při ponoru robot za pomoci šesti kamer a sonarových paprsků nasnímal tamní členitý krasový terén a potápěčům tak podal cenné informace, které využijí při dalším výzkumu propasti. Speleologové z Hranického krasu budou ve výzkumu společně s odborníky z Maďarska, Portugalska a Srbska pokračovat i v dalších dnech.
reklama

 

"Dva dny jsme robota různě kalibrovali a zkoušeli jeho funkčnost. Dnes jsme dělali ponor do 200metrové hloubky k restrikci zvané Mikádo, kterou se nám podařilo zmapovat a natočit. Naše očekávání to dosud stoprocentně splnilo. Máme hotovou mapu prostoru Jezírka, severozápadního kanálu Liftu I., chystáme se ještě podrobněji zmapovat Mikádo," řekl v pátek ČTK předseda České speleologické společnosti z Hranického krasu Michal Guba.

Výzkum dále pokračuje. Speleologové budou zkoumat Mokrou Rotundu a vyšší části propasti. Údaje, který robot o průměru jednoho metru a váhy 100 kilogramů při ponoru získal, nyní odborníci zpracují - výsledkem bude podrobná 3D mapa.

Kvůli výzkumu se Hranická propast na několik dní proměnila v mezinárodní operační středisko - na akci se podílejí kromě speleologů z Hranického krasu také odborníci z Maďarska, Portugalska a Srbska, kteří se postarali o kalibrování, testování a přípravy na sestup zařízení do hlubin. Podporu mají speleologové i od hasičů ze Záchranného praporu Hlučín a báňské záchranné služby. Kvůli akci speleologové již v polovině července za pomoci jeřábu odstranili z hladiny a patnáctimetrové hloubky zhruba sedm tun nánosů včetně zbytku spadlých stromů. "Největším oříškem bylo celou akci domluvit. Společnost, která robota vlastní, je nadnárodní, jsou v ní zastoupeni Maďaři, Portugalci, Belgičané a Srbové. Nyní už je to třešnička na dortíku," doplnil Guba.

Pro zástupce z České speleologické společnosti z Hranického krasu je současný průzkum s podvodním robotem, kterého vyvinula za pomoci nadnárodního grantu firma UNEXMIN GeoRobotics Ltd., klíčový. Na základě získaných údajů budou moci v 3D mapě umístit například místa vývěrů teplé vody, jejichž vzorky dlouhodobě zkoumají odborníci z Mendelovy univerzity. Detailní zmapování okolí Mikáda v hloubce 200 metrů jim navíc může otevřít cestu k dalšímu hloubkovému průzkumu propasti. To mají v plánu příští rok.

Hranická propast nacházející se v přírodní rezervaci Hůrka nedaleko Zbrašovských aragonitových jeskyní si své světové prvenství drží od září roku 2016, kdy za pomoci speciální sondy speleologové dosáhli hloubky 404 metrů. Dna však nedosáhli; došel jim komunikační kabel k robotu, jehož délka byla "pouze" 500 metrů. Průzkum propasti ztěžuje specifické jeskynní prostředí s členitým terénem, ale i proměnlivá viditelnost.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist