https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolek-deti-zeme-se-odvolal-proti-vyjimce-vydane-kvuli-stavbe-bloku-dukovan?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spolek Děti Země se odvolal proti výjimce vydané kvůli stavbě bloku Dukovan

2.12.2021 00:53 | PARDUBICE (ČTK)
Spolek Děti Země se odvolal proti výjimce ze zákona umožňující zásah do území se zvláště chráněnými živočichy při výstavbě a provozu nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany. Výjimku loni v červenci povolil krajský úřad Kraje Vysočina podle spolku v rozporu se zákonem. Spolek Děti Země podal odvolání 18. listopadu, sdělil jeho předseda Miroslav Patrik.
reklama

 

Předmětem řízení bylo podle Dětí Země posouzení vlivů škodlivého zásahu do biotopů 26 zvláště chráněných druhů živočichů při změně koryta Lipňanského potoka a přestavbou Horního a Dolního rybníka na suché poldry, případně jen Horního rybníka. Účelem těchto stavebních prací má být bezpečné odvádění srážkové vody ze staveniště při stavbě nového dukovanského bloku v letech 2029 až 2036 a jeho provozu. Krajský úřad podle spolku výjimku povolil s devíti podmínkami.

„Rozhodnutí o výjimce považujeme za formální, neboť krajský úřad se s prokazováním naléhavosti veřejného zájmu a s neexistencí jiného řešení bez zásahu vypořádal jen asi na pěti řádcích," uvedl Patrik. Spolek navrhuje doplnit tři z devíti podmínek výjimky o důslednější ochranu biotopů a uložit způsob kontroly jejich plnění.

"Ovšem hlavním nedostatkem je nedoložení veřejného zájmu a jeho naléhavost nad zákonnou ochranou dotčených biotopů a také nedoložení neexistence jiného řešení, než je výstavba nového jaderného bloku," doplnil předseda spolku.

Podle Dětí Země mělo být v řízení doloženo, že neexistuje jiné koncepční řešení, jak zajistit potřebný objem výroby elektřiny kolem roku 2036. Spolek má za to, že mělo být také doloženo, že neexistuje jiné konkrétní řešení, jak postavit a provozovat nový jaderný blok v Dukovanech, aniž by se srážkové vody musely odvádět se škodlivými zásahy do koryta Lipňanského potoka a do dvou rybníků.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pa

pavel

2.12.2021 18:13
všechny ty spratky co vyřvávají ty nesmysly bych někam nakopal odpojil elektriku vodu net sebral vše co není ekologické od jídla přes telefony auta léky prostě všechno at tady poskakují s holou zadnicí to by je rychle vyléčilo jsou to rozmazlení unudění spratci nic víc
Odpovědět
ms

3.12.2021 13:53 Reaguje na pavel
Až vinou pseudozelených šílenců už v roce 2025 nastane i v ČR zásadní nedostatek stabilní elektřiny, tak by všichni strůjci této atmsféry zeleného násilí měli být povoláni před soudy a nést spoluvinu. Zatím ovšem jdou před soudy vlády řady zemí a průmyslové firmy, že nejsou dost zelené. Musíme holt dojít k trpké zkušenosti deficitu a blackoutů, apk se snad většině rozsvítí v hlavách.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.12.2021 17:35 Reaguje na
Oni protestují proto, poněvadž je stále někdo bere
vážně. Nenesou žádnou zodpovědnost za své nedoucké
názory a tak jim žádný trest nehrozí. To se to cokoliv
páchá, když jsem nepostižitelný. Ještě jsem neslyšel,
že by za mrtvé díky blokovanému obchvatu byl někdo
potrestán a po někom vymáhána náhrada za prostředky
zmařené při konzervaci odložené stavby. Totéž soudci,
kteří jim dají za pravdu dostanou možnost reparátu
a maximálně kárnou žalobu, ale za odklad zodpovědnost
žádnou nemají. Často jde pouze o truc a banální právní
nedostatky, které může soud nechat urychleně napravit,
ale proč to neodložit o rok, když z cizího krev neteče.
Takže nevěřte na jejich trestní odpovědnost a soudy.
V té době budou protestovat zase proti něčemu jinému
a soudy soudit jiné.
Odpovědět
DV

DV

4.12.2021 16:11 Reaguje na Břetislav Machaček
Oni protestují proto, protože za to normálně berou chechtáky. Třeba tihle se přivazováním ke komínům živí :) https://livepla.net/index.php/o-nas
Odpovědět
Ra

Radek

16.12.2021 10:12
Exemplární případ vyděračství a ekoterorismu.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist