https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolek-klimaticka-zaloba-chce-aby-stat-dodrzoval-uhlikovy-rozpocet?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spolek klimatická žaloba chce, aby stát dodržoval uhlíkový rozpočet

27.8.2022 01:41 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Spolek Klimatická žaloba ČR chce, aby stát dodržoval takzvaný národní uhlíkový rozpočet. Podal proto kasační žalobu k Nejvyššímu správnímu soudu. Na twitteru o tom informoval zástupce spolku Martin Abel. Soudy už jednou spolku vyhověly. Pražský městský soud v červnu rozhodl, že ministerstva životního prostředí, průmyslu a obchodu, zemědělství a dopravy zasáhla do práv spolku a dalších žalobců tím, že nestanovila konkrétní zmírňující opatření k dostatečnému snižování skleníkových emisí. Proti tomuto rozsudku naopak podala kasační stížnost všechna čtyři ministerstva.
reklama

 

Městský soud v červnu rozhodl, že ministerstva porušují závazek přijímat opatření ke snížení emisí skleníkových plynů do roku 2030 o 55 procent. "My jsme ale tvrdili a s pomocí důkazů i doložili, že důležitý není jen cíl snížení emisí, ale i cesta k němu," uvedl Abel. Právě proto spolek chtěl, aby soud státu přikázal dodržovat uhlíkový rozpočet.

"Pokud máme mít alespoň 67procentní šanci, že se nebezpečné ohřívání planety udrží pod 2 stupně Celsia, může každá země vypustit do atmosféry jen omezené množství uhlíku," sdělil Abel. Na ČR podle něj připadá 800 milionů tun. "Dnešním tempem 130 milionů tun ho ale vyčerpáme do roku 2028. Pokud má vláda tajný plán, jak být v roce 2028 klimaticky neutrální zemí, je uhlíkový rozpočet zbytečný. My ale o tom dost pochybujeme," dodal.

Společnou žalobu původně podalo loni v dubnu šest žalobců. Prvním z nich je spolek jako právnická osoba. Dalším žalobcem je obec Svatý Jan pod Skalou a pak čtyři jednotlivci, kteří podle spolku pociťují dopady změny klimatu v osobním i pracovním životě. Žalovali ministerstva a také českou vládu, žalobu proti ní ale soud odmítl. Cílem žaloby bylo podle spolku přimět úřady k řešení klimatické krize.

Podle soudu je zásah ministerstev do práv žalobců nezákonný. "Žalovaným (ministerstvům) se zakazuje pokračovat v porušování práv žalobců nestanovením konkrétních mitigačních opatření vedoucích ke snížení emisí skleníkových plynů o 55 procent do roku 2030 ve srovnání s úrovní v roce 1990," konstatovala soudkyně Karla Cháberová. Limit snížení emisí vychází z evropského nařízení.

Soudkyně uvedla, že globální oteplování ovlivňuje životní prostředí, které je chráněno Listinou základních práv a svobod. Žalovaná ministerstva podle ní mají povinnost životní prostředí chránit a jsou povinna omezovat emise skleníkových plynů tak, aby docílila snížení.

Městský soud v Praze nařídil ministerstvům zjednat nápravu, tedy přijmout dodatečná klimatická opatření tak, aby byl splněn závazek, který si ČR dobrovolně stanovila v rámci Pařížské dohody. Rozsudek Městského soudu v Praze je pravomocný.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (12)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

27.8.2022 06:35
Měli by jsme vždycky usilovat o zdravé prostředí, tak jak to jde včetně limitů. Parametry Green Dealu dostaly tvrdé zásahy.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

27.8.2022 07:21
Brečej na špatnym hrobě.
Žalovat mají globalizaci/nadnárodní firmy a jejich poskoky/politiky !
Odpovědět
Pe

Pepa

27.8.2022 16:04 Reaguje na smějící se bestie
A kdo asi stanovuje ty pravidla hry pro nadnárodní firmy podnikající v ČR? Pravé proti nim je ta žaloba.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.8.2022 12:30
Jsem také pro dekarbonizaci společnosti , ale určitě ne Green Dealem, který nás dostal tam, kde právě jsme.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.8.2022 18:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
A jak? Jak dycky že? Jen kdák.
"Houno" řekl Švejk, aby se nějak vmísil do debaty.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

27.8.2022 14:17
Někdo má být žalován za to, že se mu nepodařilo dostatečně ovlivnit svobodné chování 10 milionů lidí v ČR, přičemž k tomu nemá adekvátní nástroje a pravomoci? Trochu absurdní!
Odpovědět
Pe

Pepa

27.8.2022 16:02 Reaguje na Jiří Svoboda
Vláda a příslušná ministerstva přece mají ty nástroje a pravomoci, proto je proti nim ta žaloba.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

27.8.2022 19:25 Reaguje na Pepa
Nezapřahejte vůz před koně!

Prosím, uveďte, jaké mají nástroje a pravomoci a jakým způsobem by mohly klimatických cílů dosáhnout.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.8.2022 18:10
Spolek Klimatická žaloba ČR bude asi další Putinova pátá kolona.
Prudit s pitomostma za války je přímo protistátní čin a byl by tak hodnocen.
Odpovědět
ms

28.8.2022 23:06
Jediným možným žalobcem i soudcem každé demokratické vlády jsou voliči a jejich rozhodování, koho příště zvolí za to, jakou dělala politiku. Soudci se tak posunují do mocenské pozice, která jim nepřísluší. Věcně: když teď se třeba v Německu masivně obnoví výroba z uhlí kvůli deficitu plynu, tak soudy nařídí vládu v Berlíně zavřít, nebo nařídí nepovolit uhelné elektrárny a zemi uvrhnout do celospolečnské bídy? Ví nějaký soudce například, že v celém svém životním cyklu je zemní plyn skoro stejně emisní jako uhlí spalované v místě těžby? Toto je pokus o vznik soudcokracie spojené s tvrdou zelenou lobby napojené na dotační zelené oligarchy. Jde jen a jen o peníze.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.8.2022 09:11 Reaguje na
Demokracie je pouze pro morálně i civilizačně vyspělé národy, které si dokáží obsadit rozhodující pozice kvalitními a hlavně demokraticky smýšlejícími lidmi. Potom se dokážou vypořádat se snahou o rozbití agenty nepřítele pomocí vždy nedokonalých zákonů.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

29.8.2022 10:41
Ještě mi tu schází spolek žádající pravidelný sluneční svit bez výkyvů
a žádající i pravidelný vítr k výrobě OZE!
Jen nevím, koho budou žalovat a který soud se tím bude zabývat. Brzo tu
bude doba bez tvůrčí práce a lidé se budou pouze vzájemně žalovat a jiní
je budou obhajovat a soudit. Prosperita spadne z nebe a bez vlivu na
životní prostředí a zdraví lidí. Prostě naivita humanitně vzdělaných
magorů myslících si, že teplo vyrábějí radiátory a proud zásuvka.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist