https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/spolek-pro-dostavbu-cr-by-mela-resit-zda-umi-vyvinout-velky-jaderny-blok?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Spolek pro dostavbu: ČR by měla řešit, zda umí vyvinout velký jaderný blok

16.6.2021 01:32 | TEMELÍN (ČTK)
Opozice se s vládou dohodla, že k takzvanému zákonu lex Dukovany připojí Senát pozměňovací návrh, který zamezí ruským a čínským firmám účastnit se tendru na výstavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany.
Opozice se s vládou dohodla, že k takzvanému zákonu lex Dukovany připojí Senát pozměňovací návrh, který zamezí ruským a čínským firmám účastnit se tendru na výstavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany.
Česko by mělo diskutovat o tom, zda dokáže vyvinout vlastní jaderné energetické zařízení generace III+. ČTK to sdělil Spolek Pro dostavbu Jaderné elektrárny Temelín (JETE) v reakci na dohodu opozice s vládou, že zamezí ruským a čínským firmám účastnit se tendru na dostavbu Dukovan. Podle skupiny ČEZ je ale vývoj velkých jaderných bloků v ČR nereálný.
reklama

 

Opozice se s vládou dohodla, že k takzvanému zákonu lex Dukovany připojí Senát pozměňovací návrh, který zamezí ruským a čínským firmám účastnit se tendru na výstavbu nového bloku jaderné elektrárny Dukovany. Novinářům to ve Sněmovně řekl místopředseda STAN Petr Gazdík. Vláda v dubnu oznámila, že Česko v reakci na informace o podílu ruské tajné služby na explozích v muničním areálu ve Vrběticích nepřizve do tendru ruskou společnost Rosatom. Bezpečnostní dotazník dostanou jen možní dodavatelé z Francie, Jižní Koreje a USA, tedy firmy EDF, KHNP a Westinghouse. Už dříve z tendru vypadla čínská firma CGN.

"Společnost Rosatom by pravděpodobně byla schopná nový jaderný zdroj za akceptovatelnou cenu postavit. Korejská společnost KHNP nemá licencovaný blok o výkonu do 1200 megawatt a nesplňuje tedy požadavky vlády. Ve stejné situaci je francouzská společnost EDF," uvedla předsedkyně Spolku Pro dostavbu JETE Ivana Kerlesová. Americký Westinghouse by podle ní technické parametry splňoval, ale není, jak uvedla, v potřebné finanční kondici. Míní, že by měla začít diskuse, zda je ČR sama nebo se zeměmi V4 schopná vyvinout komerční jaderné energetické zařízení a kolik by takový vývoj se státní podporou stál.

Česko je podle ČEZ aktivní při vývoji malých modulárních reaktorů. "To je budoucnost. České firmy mají dobrý zvuk jako subdodavatelé pro jaderné projekty, a to je naše silná stránka. Vývoj vlastních velkých jaderných bloků není pro menší státy jako jsme my," řekl dnes ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KT

Karel Tejkal

16.6.2021 10:17
Když uvážíme, jaké obrovské investice mají směřovat do OZE, které nám energetickou bezpečnost z principu nemohou zajistit, není budování vlastního jaderného průmyslu tak špatný nápad. Je však otázkou, zda vodou chlazené tlakové reaktory III+ by byly správnou volbou.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.6.2021 10:48 Reaguje na Karel Tejkal
Firma, která naposled posvařovala žigulíka a od té doby spí na vařínech si vzpomněla, že postaví supermoderní elektroauto s autonomním řízením.

"Americký Westinghouse by podle ní technické parametry splňoval, ale není, jak uvedla, v potřebné finanční kondici".

Zato ČR, která seká půlbiliónové dluhy jak Baťa cvičky, je v kondici zcela mimořádné.
Jen nevím, jestli ty stamiliardy, které nemáme, dáme do jadeného výzkumu nebo do DOL, nebo do obou zaráz. Výsledek je jasný předem.
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

16.6.2021 15:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Zatím to vypadá, že stamiliardy, které nemáme, cpeme co OZE.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.6.2021 15:13 Reaguje na Karel Tejkal
A má to aspoň dobrý efekt?
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

16.6.2021 15:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Nejspíš ani mít nemůže.
Odpovědět
EN

Emil Novák

17.6.2021 08:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Pro příjemce těch prostředků jednoznačně. Pro spotřebitele/daňové poplatníky rozhodně ne.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.7.2021 15:03 Reaguje na Emil Novák
No právě. My za giga podpory OZE nepostvíme ani ťok, tak za gigapeníze na mastodonta postavíme asi tak co?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.6.2021 10:50 Reaguje na Karel Tejkal
Otázka obrovských investic do OZE je, jestli budou skutečně efektivní, nebo to dopadne jak dycky.
Zvláštní je, že v normálních zemích se za zlomek dotací postaví x násobně víc, než u nás.
Odpovědět
va

vaber

16.6.2021 17:23
spolek pro dostavbu zapomněl ,že se z nás stala jen montovna,
kdysi jsme vyráběli pro JE téměř všechny komponenty,
spolek se může také snadno poinformovat kdo by byl u nás dnes schopen něco pro JE vyrábět
a něco vyvíjet je ještě další level
Odpovědět
sv

16.6.2021 20:02 Reaguje na vaber
ANo, díky 40 letému komunistickému plundrování se z nás stala montovna. Naštěstí se po revoluci našlo dost schopných lidí, kteří byli sto z ničeho vykřesat špičkové produkty. Tedy nejen, že se u v ČR pro jadernou energetiku vyrábí ale vyvíjejí se i nové technologie: http://www.proelektrotechniky.cz/vyroba-a-prenos/189.php. Bohužel současná zlodějská a diletantská vláda dělá vše, aby pozitivní rozvoj této země zvrátila. Nejen, že likviduje podnikatele ale i snížila výdaje na vědu.
Odpovědět
va

vaber

17.6.2021 08:45 Reaguje na
ano v překrucování faktů jsme dnes skvělí
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.6.2021 09:18 Reaguje na
Jistě politruku. Za 30.let po válce jsme byli schopni
vyrábět reaktorové nádoby a za 30. let po sametu je
budeme muset dovážet až ze zámoří. Až tak jsme za těch
30. let vyspěli, že bez dovozu se už ani nenajíme a
i montáž aut stojí kvůli čipům z rozvojové Asie. Máte
pravdu i s tou vládou, pouze nevím o kolik bude ta
nová lepší, protože starého psa novým kouskům nenaučíš.
Já to vidím na další přiškrcení výdajů nejen na vědu,
ale i na základní životní jistoty, bez kterých nebude
nikdo v klidu a pohodě vynalézat a přemýšlet. Nastane
odliv mozků do zahraničí, jaký tu byl po sametu a které
tu dnes scházejí. Na VŠ učí často politruci a ti, o které
nebyl v zahraničí zájem. Omlouvám se srdcařům a vědcům,
kteří to tu přečkali a kteří zachraňují reputaci české
vědy a techniky, ale při proslovech politiků s akademickými
tituly to s vědou u nás vidím bledě. Množství vzdělanců
nenahradí kvalitu a pouze těm kvalitním ujídají chlebíčka.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

17.6.2021 11:42 Reaguje na Břetislav Machaček
Představte si že má pravdu. Vaši kamarádi komunisté nás za 40 let skvělého vládnutí dostali v mezinárodním porovnání na úroveň rozvojové země. :-)

Tak hlavně že jste těch vysokých škol prošel že? Tak nám sem pár těch vzdělanců, které častujete tou vaší komunistickou rétorikou, dejte. Díky.

Ale nezoufejte. Váš nulový přehled o tom, co se v republice vyrábí nebo vyvíjí a co se studuje na VŠ za posledních 30 let je jasným poznávacím znamením jisté části voličstva (většinou se jedná o voliče komunistů nebo různým ,,flasteneckých,, skupit typu SPD či Tričkolora), takže se bát nemusíte. Nejste v tom sám, kamarády si najdete. :-)
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist