https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sprava-parku-podyji-loni-od-soukromych-vlastniku-vykoupila-dalsi-pozemky-2?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Správa parku Podyjí loni od soukromých vlastníků vykoupila další pozemky

19.3.2023 02:30 (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Martin Vavřík / Wikimeda Commons
Správa národního parku Podyjí na Znojemsku loni od soukromých vlastníků vykoupila další pozemky v parku. Za 7,4 hektaru zaplatila zhruba 1,7 milionu korun. Šlo o pozemky především v oblasti Havranického vřesoviště. Správa o tom informovala na svém webu. Už dříve správa uvedla, že pečuje zhruba o 90 procent území národního parku. Ve výkupech chce pokračovat.
reklama

 

Havranické vřesoviště je podle ochránců přírody jedinečnou lokalitou představující zbytek kulturní krajiny utvářený postupným odlesňováním a staletou pastvou. "Je to území, které vyžaduje soustředěnou péči, aby nezarostlo. Vlastníkům, kteří nechtějí hospodařit na vybraných pozemcích, nabízí Správa NP Podyjí případný jejich výkup a následně zajišťuje speciální péči, je-li potřebná," uvedl Martina Lazárková, která má na Správě NP Podyjí na starosti pozemkovou správu.

Loni se podařilo vykoupit i rybník Jejkal a jeho okolní pozemky v katastrálním území Podmyče, které reprezentují mokřadní a vodní společenstva rostlin a živočichů. Jsou na území národního parku poměrně vzácná. "Každé vykupované místo posuzujeme z pohledu zájmu ochrany přírody. Máme zájem o lesní lemy, drobná políčka, staré sady nebo například stepní trávníky. Vykupujeme ale i lesy, abychom scelili prostor a zajistili v něm kontinuální péči," uvedl vedoucí odboru ochrany přírody správy Zdeněk Mačát.

Pozemky správa vykupuje už od devadesátých let. V roce 2021 vykoupila 16,3 hektaru téměř za pět milionů korun. Šlo také o pozemky především v oblasti Havranického vřesoviště. V úmyslu má postupně vykoupit od soukromých vlastníků a obcí i další plochy. Peníze na odkupy vždy čerpala ze Státního fondu životního prostředí.

Národní park Podyjí, jenž spolu s Lednicko-valtickým areálem patří k nejnavštěvovanějším místům Jihomoravského kraje, je oblíbený pro možnosti pěší a cyklistické turistiky. V roce 2000 ho ocenila Rada Evropy Evropským diplomem za příkladnou péči o přírodní dědictví.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

19.3.2023 07:34
To je dobře. NP by měl být v majetku NP.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist