https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/startuje-novy-rocnik-ankety-strom-roku.lide-mohou-prihlasovat-sve-oblibence-mezi-drevinami?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Startuje nový ročník ankety Strom roku. Lidé mohou přihlašovat své oblíbence mezi dřevinami

13.3.2022 01:35 | BRNO (ČTK)
Titul Strom roku 2021 získala takzvaná Zpívající lípa z Telecí na Svitavsku.
Titul Strom roku 2021 získala takzvaná Zpívající lípa z Telecí na Svitavsku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Nadace Partnerství
Zájemci už mohou přihlásit své oblíbené stromy do 21. ročníku ekologické ankety Strom roku. Veřejnost v ní vybírá nejsympatičtější strom v Česku. Přihlášky lze podávat do 22. dubna, porota vybere 12 finalistů, oznámil za pořadatelskou Nadaci Partnerství David Kopecký. Titul Strom roku 2021 získala takzvaná Zpívající lípa z Telecí na Svitavsku. Nejpopulárnější strom postoupí do evropského kola soutěže.
reklama

 

K přihlášce stačí znát základní informace o stromu, tedy jeho historii, druh, alespoň přibližné stáří a polohu. Porotě s výběrem pomohou i poutavé fotografie nebo archivní materiály. Hlavním kritériem úspěchu je podle organizátorů soutěže ale příběh stromu a jeho spojení s místními lidmi.

Letošní novinkou je možnost získat 50 000 korun na projekt, který umožní zvelebení okolí stromu. Získá ho ten, který nejvíce zaujme porotu. "Bude jen na výhercích, jestli si pod strom postaví novou lavičku, přidají osvětlení nebo nechají provést zahradní úpravy. Naším cílem je nejen zlepšit péči o stromy, tak i podpořit pospolitost sousedských komunit v lokalitě, na které nám záleží," uvedla Kateřina Ceralová, manažerka minerální vody Ondrášovka, která je generálním partnerem ankety. Vítěz této ceny bude podle Kopeckého vybírán ze všech přihlášených projektů, nezáleží na tom, zda nominovaný strom postoupí do finále ankety.

Nominovat stromy do ankety lze na www.stromroku.cz. Z došlých přihlášek pošle v červnu porota dvanáctku nejzajímavějších stromů do letního on-line hlasování. Vítěz získá odborné ošetření a postup do zimního celoevropského kola.

Titul Strom roku 2021 získala takzvaná Zpívající lípa z Telecí na Svitavsku. Patří mezi nejmohutnější a nejstarší stromy České republiky, je památná. Stáří lípy je odhadováno na více než 700 let. Její přezdívka podle pořadatelů ankety odkazuje až k dobám husitským.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist