https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-podporil-model-zdonov.dotace-zaplati-projektovou-dokumentaci-pro-navrat-vody-do-krajiny?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát podpořil Model Zdoňov. Dotace zaplatí projektovou dokumentaci pro návrat vody do krajiny

22.12.2020 13:18 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jedna z tůní, které již v spolek Živá voda na Zdoňovsku vytvořil.
Jedna z tůní, které již v spolek Živá voda na Zdoňovsku vytvořil.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Model Zdoňov je projekt, který plánuje navrátit krajině Broumovska její přirozený vodní režim. Nyní získal dotaci na zpracování kompletní projektové dokumentace. Plán spolku Živá voda je vybudovat 71 tůní, 25 mokřadů, revitalizovat přibližně devět kilometrů malých vodních toků a vysázet téměř tří tisíc stromů a dalších dřevin. To vše na ploše 479 hektarů v okolí obce Zdoňov.
reklama

 

„Projekt je zajímavý především svou komplexností a bezpochyby má potenciál inspirovat další subjekty, aby model převzaly do dalších částí republiky,“ vyjádřil se k podpoře ministr životního prostředí Richard Brabec.

Spolek zatím získal peníze na vytvoření projektové dokumentace, na samotnou realizaci, do níž plánuje aktivně zapojit i veřejnost, chce následně čerpat dotace z Operačního programu Životní prostředí. Výsledkem projektu tak bude nejen zvýšená retence vody, lepší ochrana proti povodním a erozi, ale také přiblížení tématu klimatické změny lidem.

Předmětem grantu je projektová příprava komplexního souboru opatření sloužících k obnovení hydrologického režimu území o rozloze 479 ha jako adaptace na klimatickou změnu, projednání dokumentace v povolovacím řízení a zasmluvnění dodavatele prací. Projekt bude vycházet z aktualizované studie proveditelnosti – Model Zdoňov, která byla zhotovena již v letech 2016-2017.

Souběžně se na Broumovsku rozbíhají další dvě studie proveditelnosti podle metodiky Živá krajina na území o celkové rozloze téměř 60 km2.

Co si o modelu Zdoňov myslí odborníci?

Hydrobiolog Jindřich Duras popsal projekt týmu Jiřího Malíka v článku Model Zdoňov - projekt malý rozsahem a velký významem.

Dana Balcarová, předsedkyně sněmovního Výboru pro životní prostředí, se nám vyjádřila v článku Model Zdoňov? Malý zázrak, že se ho podařilo realizovat.

Ředitel odboru vodohospodářských staveb a a činností Státního pozemkového úřadu Milan Rybka okomentoval projekt v textu Při úpravách krajiny je třeba mít na paměti vlastnické vztahy.

Krajinářská architektka Klára Salzmann se pro nás vyjádřila, že Jiří Malík je se svým modelem Zdoňov rychlejší než stát.

Kateřina Černý Pixová z Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze do debaty přispěla komentářem Zadržet vodu v krajině? Cíl, který se bude potýkat s mnoha úskalími na Zdoňovsku i jinde.

Ministr životního prostředí Richard Brabec ve svém komentáři reagoval kromě samotného projektu i na předchozí komentář Dany Balcarové: Reakce na vyjádření paní poslankyně Balcarové k modelu Zdoňov .


reklama


reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.12.2020 14:38
Alespoň jedna dobrá zpráva ! Ing.Malíkovi přeji aby se realizace projektu nezdržovala a rád si přečtu jak se dílo daří.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2020 21:36
Zdoňov leží v jednom z nejmokřejších míst celé ČR. Na Jižní Moravě by se to asi aplikovat nedalo.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

23.12.2020 14:12 Reaguje na Pavel Hanzl
A hlavně by nebylo kolem toho tolik povyku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

24.12.2020 14:57 Reaguje na Jiří Daneš
Pokud by někdo ten povyk způsobil, tak by byl taky. Ale hlavně by podobný projekt tu byl daleko potřebnější. Louky a lesy kolem Zdoňova skutečně suchem netrpí.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

12.1.2021 07:52 Reaguje na Pavel Hanzl
Všechno se dá.... jen je potřeba první zmapovat oblast a udělat studii proveditelnosti, kde se ukáží možnosti dané oblasti....

Přístup pana Malíka se dá realizovat v podstatě na celé planetě... jde totiž o technicky velice dobře vymyšlenou metodiku a ne o slepé řešení bez rozmyslu...

Pan Malík je člověk, kterého si hluboce vážím. Je to člověk, který může dát (nejen) ČR opravdu hodně pozitivního. Jde jen o to jestli mu dáme prostor....
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist