https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stat-rozsiril-plochu-oblasti-intenzivniho-odlovu-divocaku-na-petinasobek?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stát rozšířil plochu oblasti intenzivního odlovu divočáků na pětinásobek

1.12.2021 16:50 | PELHŘIMOV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Oblast s intenzivním lovem divokých prasat, kde se vyplácí zástřelné, se ode dneška zvětšila na více než pětinásobek rozlohy. Nyní činí 7200 kilometrů čtverečních, sdělil ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. V oblasti, která byla od loňské půlky listopadu podél hranice od Šluknovského výběžku před Frýdlantský výběžek až k Harrachovu, se vyplácí 2000 korun za zastřelené divoké prase a 3000 Kč za nález uhynulého prasete. Nyní bude oblast podél hranice také s Polskem od Královéhradeckého do Moravskoslezského kraje. Ministerstvo zemědělství mimořádné veterinární opatření, kterým se oblast zvětšuje, vyvěsilo na úřední desku.


reklama

 

Veterináři se tímto krokem snaží motivovat myslivce k většímu odlovu černé zvěře, která může přenášet africký mor prasat. Pokud se choroba dostane do chovu prasat, musí se chov vybít.

"Až dosud se nacházela v nejrizikovějších oblastech Libereckého a Ústeckého kraje, mezi Hřenskem a Harrachovem. Nyní pokračuje dál podél česko-polské hranice na východ a zasahuje příhraniční oblasti Královéhradeckého, Pardubického, Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Ve vnitrozemí vymezují oblast silnice pokračující od Liberce přes Železný Brod až po Frýdlant nad Ostravicí a hraniční přechod se Slovenskem Bílá – Klokočov. Komunikace vedou přes Trutnov, Rychnov nad Kněžnou, Žamberk, Hanušovice, Jeseník, Bruntál, Ostravu, Frýdek-Místek," uvedl Vorlíček.

Podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda bylo hlavním impulzem k rozšíření oblasti aktuální šíření choroby v Polsku. "Především došlo k prolnutí dosud oddělených oblastí s výskytem afrického moru na východě a západě Polska, to bylo hlavním důvodem pro rozšíření oblasti s intenzivním odlovem," řekl Semerád.

Ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman (ČSSD) vyzval myslivce, aby se do intenzivního lovu zapojili. "Je nesmírně důležité snížit co nejvíce populaci divokých prasat, bez toho nedokážeme případnému šíření nemoci efektivně čelit. Uvědomuji si, že myslivce to stojí hodně času, nicméně pokud se na odstřel nezaměříme nyní, mor může populaci prasat zcela zdecimovat," uvedl Toman.

Za dobu existence oblasti s intenzivním odlovem v Ústeckém a Libereckém kraji ulovili myslivci 5175 kusů a nálezci nahlásil nález 146 uhynulých kusů prasat divokých. Vyplaceno dosud bylo více než devět milionů Kč, sdělil mluvčí.

Největší výskyt nemoci, kterou přenášejí divoká prasata, je obvykle koncem léta, což je spojené i s migrací divočáků. První dva uhynulí divočáci, u kterých se později potvrdil poprvé africký mor prasat v ČR, byli nalezeni 21. a 22. června 2017 na kraji Zlína poblíž areálu Krajské nemocnice T. Bati. Africký mor prasat se v Česku tehdy objevil poprvé, přičemž jej přenášejí volně žijící zvířata, ale pro lidi není nebezpečný. Ve vysoce rizikové oblasti vytyčené v okolí krajského města veterináři následně potvrdili africký mor prasat u více než 200 uhynulých, zastřelených nebo odchycených divokých prasat. ČR je v současnosti jednu ze dvou zemí, kde se podařilo nákazu vymýtit.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

1.12.2021 19:26
Furt málo.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

1.12.2021 22:56
Proč nerozdávat další a další peníze kde komu ..... vždyť v bohatých státech to je běžné....
Odpovědět
kk

karel krasensky

2.12.2021 06:48
Celkem masakr.Lidí likviduje covid,prasata africký mor,ptactvo ptáčí chřipka,smrkové lesy lykožrout tak to asi už jde celé do kopru.
Odpovědět
DA

DAG

2.12.2021 08:37 Reaguje na karel krasensky
To je globalizace.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.12.2021 08:42 Reaguje na DAG
S tou globalizací jste mi připomněl, jak v Praze zasedal MMF a dali si tam sraz aktivisti, kteří bojují proti globalizaci. Na akci se svolali prostřednictvím mobilů a internetu, což jsou typické produkty globalizace. -)))
Odpovědět
DA

DAG

2.12.2021 08:47 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
JJ někdy to jsou vtipné paradoxy.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

2.12.2021 14:05 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
V roce 2000? nelžete!
Odpovědět
JO

Jarka O.

2.12.2021 10:54 Reaguje na karel krasensky
To teda ne. Dánská královská rodina 4 děti, angl.královská rodina 3 děti, norská král.rodina 3 děti, tak nic do kopru nejde, děti mají ti praví, dle filmu Dr. Divnolaska, nějaký mrtvý strom neco člověk obecný neni problém.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist