https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/statistiky-ek-cesko-patri-mezi-zeme-nejvice-snizujici-prodej-pesticidu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Česko patří mezi země nejvíce snižující prodej pesticidů, ukazují statistiky Evropské komise

10.5.2022 11:32 | PRAHA (ČTK)
Prodeje klesly v 11 ze sledovaných států, o více než 20 procent se vedle ČR snížily v Portugalsku, Dánsku, Rumunsku, Belgii a Irsku.
Prodeje klesly v 11 ze sledovaných států, o více než 20 procent se vedle ČR snížily v Portugalsku, Dánsku, Rumunsku, Belgii a Irsku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Prodeje pesticidů v Česku podle statistik Evropské komise mezi lety 2011 až 2020 klesly o 38 procent. Česko tak patří k zemím, kde objem prodejů klesá nejvíce. Roční objem v celé EU se za celé období výrazně nezměnil. Podle Hnutí DUHA to ovšem nemusí znamenat, že Česko je výrazně šetrnější k životnímu prostředí než jiné země a zbytky pesticidů lze podle nich stále najít ve vodě i potravinách.
reklama

 

Podle Eurostatu se mezi lety 2011 až 2020 roční objem prodaných pesticidů v EU pohyboval kolem 350 000 tun.

Statistika poklesu prodejů, ve které se ČR umístila na prvním místě, porovnává 16 členských zemí, v nichž jsou k disposici srovnatelná data za sledované období. V těchto zemích se prodá 67 procent celého objemu pesticidů v EU. Za rok 2020 to bylo 251 868 tun, což je o sedm procent méně proti roku 2011, kdy to bylo 233 509 tun pesticidů.

Největší množství těchto látek se podle Eurostatu prodalo v Německu, Španělsku, Francii a Itálii. Prodeje klesly v 11 ze sledovaných států, o více než 20 procent se vedle ČR snížily v Portugalsku, Dánsku, Rumunsku, Belgii a Irsku.

Na zprávu Eurostatu upozornil předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. V reakci na odpověď Evropské komise na plán zemědělských dotací zmínil, že Česko je ve snižování používání pesticidů lídr. Komise přitom uvádí, že by Česko mělo být více ambiciózní v naplňování klimatických cílů. Pýcha poznamenal, že pokud by EK trvala na tom, aby všechny země nadále výrazně snižovaly množství pesticidů, Česko bude muset snižovat z podstatně menšího množství než jiné státy a může to ohrozit zemědělskou produkci.

Podle ekologického Hnutí DUHA je ale situace složitější a v Česku spotřeba pesticidů po vstupu do EU v roce 2004 výrazně stoupla a na úroveň před vstupem se dostává až nyní. Ředitelka hnutí Anna Kárníková rovněž upozornila, že statistiky Eurostatu neberou v potaz často odlišnou skladbu pěstovaných plodin a jejich náročnost na využívání hnojiv a pesticidů v jednotlivých státech nebo dopad na životní prostředí různých druhů pesticidů. "Z jednoho čísla tak nelze jednoduše říci, že jsme ve využívání pesticidů a hnojiv šetrnější nebo efektivnější. Na úrovni EU navíc v současné době neexistují srovnatelná data," uvedla.

Upozornila na to, že v ČR se stále nachází rezidua a metabolity těchto látek v 90 procentech povrchových vod a ve 40 procentech podzemních vod v nadlimitním množství. Často jsou tyto nálezy spojeny s pěstováním řepky. Kromě toho se také nachází v potravinách formou tzv. koktejlů, kdy jednotlivé látky mohou sice být v zákonné normě, ale jejich společný vliv na lidské zdraví nebo životní prostředí není znám.

"Rezidua pesticidů byla v roce 2019 objevena v 71 procentech potravin a ve dvou procentech v nadlimitním množství," doplnila Kárníková. Přestože používání pesticidů v posledních letech klesá, není to podle ní důvod k oslabení snah o omezení jejich používání.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist