https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/statni-lesy-pozary-jiz-prekonaly-lonskou-skutecnost-duvodem-teplejsi-pocasi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státní lesy: Požáry již překonaly loňskou skutečnost, důvodem teplejší počasí

27.6.2022 17:16 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Letošní požáry lesů na majetku státního podniku Lesy České republiky (LČR) již překonaly skutečnost celého loňského roku. Důvodem je letošní teplejší a sušší počasí. Bezprostřední příčinou požárů je lidská nedbalost. Letos zatím státní lesníci evidovali 108 požárů, které zasáhly přes 50 hektarů lesů. Za celý rok 2021 to bylo 106 požárů na necelých 27 hektarech, řekla mluvčí podniku Eva Jouklová. Podnik spravuje téměř polovinu lesů v zemi.
reklama

 

"Nárůst požárů je dán především počasím. Loňský rok byl v dosavadním porovnání chladnější a více pršelo," řekla mluvčí. Vyšší jsou letos i škody způsobené požáry. Zatímco za celý loňský rok požáry lesů nadělaly státnímu podniku škodu za dva miliony korun, letos lesníci vyčíslili škody zatím na 3,5 milionu korun.

Nejrozsáhlejší z posledních požárů zasáhl v pátek 24. června les na Blanensku. Škoda bude ve stovkách tisíc korun. "Hořel klest a mladé porosty včetně loni vysazených stromů. Plochu musíme asanovat a znovu zalesnit," uvedl lesní správce Štěpán Pospíšil. V oblasti letos podle něj hořelo již podruhé. Březnový požár poškodil 1,6 hektaru lesa a škoda přesáhla 350 000 korun.

Další požáry ve státních lesích hasiči likvidovali v posledních dnech u západočeských Kraslic a severomoravského Vítkova. "Všechny případy řeší policie," uvedla mluvčí. Kromě škody na porostech podle ní vzniká i ekologická škoda, protože oheň vážně poškodí lesní půdu.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist