https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/staty-eu-chteji-na-cop27-hovorit-o-mozne-klimaticke-podpore-chudsich-zemi?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státy EU chtějí na COP27 hovořit o možné klimatické podpoře chudších zemí

26.10.2022 12:14 | LUCEMBURK (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | rafapress / Depositphotos
Země Evropské unie našly shodu, jak v době ekonomických dopadů ruské agrese na Ukrajině a energetické krize společně usilovat o plnění vyšších globálních klimatických závazků. Ministři životního prostředí unijních států tento týden sladili přístup sedmadvacítky k nadcházející světové klimatické konferenci COP27, kde evropský blok hodlá přesvědčit zejména méně ekonomicky vyspělé země o potřebě snižovat emise. EU tam chce mimo jiné hovořit o podpoře méně vyspělých zemí zasažených výkyvy klimatu či slíbit brzké navýšení vlastních emisních cílů.
reklama

 

Evropský blok se tradičně spolu se Spojenými státy a dalšími západními zeměmi snaží přesvědčovat asijské či latinskoamerické státy o nutnosti omezovat emise skleníkových plynů. Unie to má v plánu i na listopadové klimatické konferenci v egyptském Šarm aš-Šajchu.

"Všechny zraky se v Šarm aš-Šajchu budou soustředit na nás. EU stála vždy v čele boje proti změnám klimatu a my nadále povedeme ostatní svým příkladem," řekla po jednání s unijními kolegy česká ministryně životního prostředí Anna Hubáčková, která za české předsednictví Rady EU zasedání řídila.

EU sladila svou pozici v otázce zpřísnění vlastních klimatických závazků. Některé unijní země argumentovaly tím, že je zaručeno brzkým přijetím klimatického balíčku Fit For 55, který vytyčuje pravidla pro dosažení nových emisních cílů k roku 2030. Část států ale nechce s ohledem na současnou energetickou krizi předjímat, v jaké podobě bude sada 13 norem přijata a zda se cíle podaří splnit. Unie se proto shodla na formulaci, že své závazky přehodnotí "jakmile to bude možné" s ohledem na výsledné přijetí zmíněného balíčku.

Ministři řešili také téma finanční podpory zemí, které chtějí získat pro klimaticky odpovědnou politiku. Podle místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse je ve hře i to, že unie připustí odškodnění pro země trpící následky záplav a dalších jevů, které podle vědců souvisejí s globálním oteplováním.

"Podle mě je důležité, aby EU hrála tuto roli," řekl Timmermans. Unie podle něho předloží "nápady", jak v otázkách "ztrát a škod" uspokojit méně hospodářsky vyspělé země. Unijní země se shodly na tom, že připustí debatu o tomto dosud odmítaném tématu, o případných vlastních závazcích však zatím nehovoří.

Podle Klimatické koalice, sdružující ekologické organizace v Česku, ovšem EU vyrazí na konferenci bez závazku, který by odpovídal adekvátnímu unijnímu příspěvku k dosažení cíle Pařížské dohody udržet oteplení planety co nejblíže hranici 1,5 stupně Celsia. Podle koalice je třeba snížit emise skleníkových plynů v EU do roku 2030 alespoň o 65 procent oproti roku 1990, nynější závazek je 55 procent.

"Vyšší cíl pro snižování emisí znamená v praxi větší úspory energie a rychlejší výstavbu obnovitelných zdrojů, tedy zásadní strategický zájem EU i Česka na snížení závislosti na Rusku i účtů domácností, obcí a firem za energie. Proto je velká chyba, že se státy EU neshodly na zvýšení cíle pro snižování emisí a EU nepřijde na mezinárodní scénu s vyšším cílem," uvedl Jiří Koželouh z Hnutí Duha v tiskové zprávě Klimatické koalice.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist