https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/staty-eu-se-shodly-na-prisnejsim-postupu-proti-environmentalnim-zlocinum?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státy EU se shodly na přísnějším postupu proti environmentálním zločinům

9.12.2022 19:04 | BRUSEL (ČTK)
Foto | Christian Lue / Unsplash
Státy Evropské unie se shodly na přísnějším postupu proti zločinům, které poškozují životní prostředí. Ministři spravedlnosti členských zemí odsouhlasili rozšíření seznamu celounijních environmentálních zločinů a zpřísnění postihů za jejich spáchání. Unijní země by pro dvě desítky zločinů spadajících do této kategorie měly zavést jednotné nejvyšší tresty, které nebudou moci být nižší než tři roky vězení. Státy se však na konečné podobě pravidel budou muset nejprve domluvit s Evropským parlamentem.
reklama

 

Evropský blok se kromě aktivního zavádění limitů omezujících poškozování životního prostředí snaží v posledních letech bojovat také proti zločinům, které k němu přispívají. Dosud platná pravidla zavedla unie v roce 2008 a nyní se je rozhodla aktualizovat.

"Musíme zajistit potrestání takových lidí a organizací, které profitují z aktivit ohrožujících naše zdraví a poškozujících naše životní prostředí," prohlásil český ministr spravedlnosti Pavel Blažek, který zasedání unijních kolegů za české předsednictví řídil.

Zástupci vlád se shodli na tom, že by se seznam environmentálních zločinů měl rozšířit ze současných devíti na dvacet. Přibýt na něj má nelegální obchodování se dřevem, nedovolená recyklace znečišťujících součástí lodí nebo vážná porušení pravidel týkajících se nakládání s chemikáliemi.

Cílem nové normy je také sjednotit úroveň trestů, které pachatelé zločinů z této kategorie v jednotlivých členských zemích dostanou. V případě úmyslného činu, který způsobí smrt člověka, bude maximální trest nejméně deset let, u činu z vážné nedbalosti pět let. Za jakýkoli jiný úmyslný čin ze seznamu by neměl být nejvyšší udělený trest menší než tři roky.

Jednotných pokut v celé EU by se měly poprvé dočkat i firmy poškozující životní prostředí. Za spáchání nejtěžších zločinů z kategorie by měly zaplatit nejméně pět procent svého ročního obratu nebo 40 milionů eur (975 milionů korun).


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

9.12.2022 19:14
Takže další nesmysl. Nelegální obchodování se dřevem přece není žádný envirentomentální zločin. Stejně tak nedovolená recyklace lodí nemusí znamenat žádnou zátěž pro životní prostředí.
Spíš se ukazuje, že v Bruselu je hodně lidí a že je některým z nich trapné se tam povalovat, tak plodí nesmysly.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.12.2022 06:21 Reaguje na Richard Vacek
Demokracie podle Bruselu, můžete mít demokracii ale od zdi ke zdi. Ehm, autoritařství.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.12.2022 14:54 Reaguje na Richard Vacek
Zase nevíte vůbec o čem to je, že?
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.12.2022 06:18
V ten Brusel museli poslat do tepláků cely i s těmi tisíci lobbisty, co tam nejsou na dovolený
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.12.2022 14:52 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Někdy po nástupu ČSSD k moci po začátku století soudruzi vymysleli a uzákonili zákon o dětských táborech. Samozřejmě totálně zdupaný, jak je jejich zvykem.
Na jaře skauti hlásili, že letos se na tábory nejede, protože to ze zákona nejde.
Najednou byli všichni auf, kdo za to může a udělali pro skauty vyjímku, tj. pro asi 70% táborů, kterým se to týkalo.
Proč bylo nutno vyrobit takovou pazgřivinu?
Skauti neměli žádné lobbisty, kteří by poslancům vysvětlili, jak to ve skutečně funguje.
A to je úkol lobbingu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.12.2022 14:55
To by bručel Andrejko i polovina vedení DEZy.
Odpovědět
JO

Jarka O.

11.12.2022 08:06 Reaguje na Pavel Hanzl
Třeba až po Vás za pomluvu, jestli nepředložíte důkazy o vině.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.12.2022 14:27 Reaguje na Jarka O.
Vyšetřila to celé parlamentní vyšetřovací komise a došla k závěru, že vyšetřování se má rozšířit o trestný čin zločinného spolčení. To je jejich závěr, ne můj. A kdo je to "zločinné spolčení" je zcela jasné.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

12.12.2022 12:45 Reaguje na Pavel Hanzl
To jasné právě vůbec není a hlavně, nějaká parlamentní komise je na dvě věci. Od toho jsou tu orgány činné v trestním řízení a následně soudy.

Byl někdo obviněn? Pokud vím, tak nebyl. A odsouzen samozřejmě už tuplem ne. A Rakušan sedí na vnitru už rok, takže na tohle to taky neuhrajete.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.12.2022 10:54 Reaguje na Svatá Prostoto
Parlamentnáí komise ja na takové kauzy, kde je velká pochybnost o práci orgánů OČTŘ.
A tady byla a ta komise vše vyšetřila a dala závěr - doporučení. Obviněn byl evidentně nevinný jedinec a já fakt nechápu, kde se mohlo ztratit těch asi 140 vzorků, které tehdy byly prokazatelně odebrány. Proč se nebrání vzorkaři, ze kterých dělají úplné debily i laboratoře, které dělaly rozbory?
Na Povodí tehdy řekli: rozbory jsme předali PČR a protože se na ně vztahuje informační embargo, nic dalšího neřekneme. čus
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist