https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/staty-eu-se-shodly-ze-kontrolovat-skodlive-emise-budou-i-velkochovatele-dobytka?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státy EU se shodly, že kontrolovat škodlivé emise budou i velkochovatelé dobytka

17.3.2023 09:28 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Povinnost dodržovat stanovené limity škodlivých plynů a látek vypouštěných do ovzduší by se nově měla vztahovat nejen na průmyslové podniky či chovatele prasat, ale i na velkochov hovězího dobytka. Shodli se na tom ministři životního prostředí zemí Evropské unie, kteří dojednali společný přístup k novele směrnice o průmyslových emisích. V Česku se pravidla nově dotknou několika set chovatelů.
reklama

 

Podniky zahrnuté do směrnice mají také kromě samotných limitů závazně respektovat například pravidla pro energetickou účinnost či nakládání s vodou. Norma počítá také s možností limity dočasně uvolnit v krizových situacích. Unijní země se na její konečné podobě nyní musejí shodnout s Evropským parlamentem.

EU rozšiřuje pravidla přijatá v roce 2010 tak, aby je muselo respektovat více podniků znečišťujících svou činností životní prostředí. Zásadní část firem, které musejí dodržovat limity stanovené směrnicí, tvoří energetické a další velké průmyslové podniky. Podle schválené pozice členských zemí by se měla vztahovat i na další společnosti, včetně velkochovů dobytka.

"Jde o vyvážený kompromis mezi ochranou životního prostředí, zapojením veřejnosti a dopady na průmysl, zaměstnanost a zemědělství," komentoval normu nový český ministr životního prostředí Petr Hladík, který v Bruselu absolvoval své první jednání s unijními kolegy. "Z pohledu České republiky je to naprosto akceptovatelné, především z hlediska emisí čpavku," dodal k zahrnutí chovatelů skotu. Těch by do působnosti nových pravidel mělo v Česku spadat mezi dvěma a třemi stovkami.

Evropská komise původně navrhovala i zahrnutí menších chovů od hranice 150 dospělých krav. To podle představ Bruselu mělo obsáhnout 60 procent čpavku a 43 procent metanu, jimiž evropští chovatelé znečišťují ovzduší a vodu.

Některé země včetně Polska, Německa či Itálie však hovořily o zbytečné zátěži pro farmáře a prosazovaly vyškrtnutí menších chovatelů. Státy se nakonec shodly na prahu 350 chovaných krav, což severské země nebo Nizozemsko kritizovaly jako málo ambiciózní přístup ke snižování emisí. Výjimku navíc mají mít venkovní chovy.

V současnosti se v Česku povinnost kontrolovat hladiny vypouštěných škodlivých látek týká přibližně 1500 průmyslových a zemědělských podniků, z toho téměř třetinu tvoří chovatelé prasat. Po zavedení novely má celkový počet stoupnout na téměř dvě tisícovky.

Státy by měly letos vyjednávat o definitivním znění směrnice s europoslanci. Ti se na své pozici pro jednání zatím neshodli, z jejich řad však zněly hlasy o zahrnutí farem od počtu 300 chovaných krav.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.3.2023 10:10
Bravo, čekám už jen kdy se přijme Směrnice o prdech unijních občanů.
Bude vypadat tak, že speciální pracovník odboru životního prostředí bude provázet každého občana na WC a tam pomocí analyzátoru měřit velikost prdu.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

17.3.2023 13:05 Reaguje na Miroslav Vinkler
Bohužel, vaše představa je příliš optimistická. Ne unijní úředník, ale vy osobně budete každodenně zaznamenávat počet, intenzitu a odér vašich prdíků, samozřejmě elektronicky, musíme jít s dobou a do 10. dne po ukončení kalendářního měsíce budete evidenci odesílat do společného datového úložiště. Pokud to neuděláte, dostanete pokutu. Data v úložišti budou samozřejmě monitorována a pokud překročíte přidělený emisní strop, zacvakáte povolenku na produkci emisí pro příští měsíc. Veškerá komunikace bude probíhat samozřejmě elektronicky, takže nemusíte mít strach, že by vás to nějak časově nebo pracovně zatížilo. Vycházím ze zkušeností s evidencemi zemědělských podnikatelů.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

17.3.2023 14:09 Reaguje na Marcela Jezberová
👍👍 Stopropravda.
Odpovědět

Viktor Šedivý

17.3.2023 10:16
Poručíme větru dešti byl jen malý nesmělý pokus, tihle zelení komouši z brusele jsou sakra jiná třída, než bejvali rudí z Moskvy.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

17.3.2023 11:47
Složení střevního plynu může být dvojí, některý obsahuje metan a některý ne. Budou občané s metanogenními bakteriemi platit větší uhlíkovou daň?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

17.3.2023 12:17
A KDO
bude kontrolovat EMISE i uhlíkové stopy, tomu pojízdnému cirkusu v Bruseli, no !
Odpovědět

Radek Čuda

17.3.2023 13:47
" ... Nizozemsko kritizovaly jako málo ambiciózní přístup ke snižování emisí."

Ano, taky podle toho v NL ty poslední volby dopadly.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist