https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/strakonicka-moira-prodava-letos-pred-vanoci-rekordne-teplych-pyzam?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Strakonická Moira prodává letos před Vánoci rekordně teplých pyžam

23.12.2022 00:13 | STRAKONICE (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Strakonická textilní firma Moira, která vyrábí funkční prádlo, prodává před Vánoci rekordní počet teplých pyžam. Lidé tak reagují na dražší energie, kdy doma méně topí. Pyžama jsou téměř vyprodaná. Tržby za poslední čtvrtletí stouply proti stejnému období posledního předpandemického roku 2019 asi o 15 procent. Několikanásobně ale vzrostly náklady, Moira na podzim zdražila o deset procent, sdělila výkonná ředitelka firmy Marcela Vlčková.
reklama

 

"Máme obrovské štěstí, že lidé v tomto období termoprádlo potřebují. Výdaje u nás neomezili, naopak je navýšili, i vzhledem k tomu, že se snížila teplota vytápění. Najednou se naše funkční prádlo začalo používat i ve vnitřních prostorech. Lidé měli vyzkoušené, že venku fungovalo, tak si ho rádi kupují i dovnitř," řekla ředitelka.

Pro firmu jsou důležité prodeje v posledním čtvrtletí, ty od listopadu do prosince tvoří v Moiře až třetinu všech za celý rok. Tržby začaly růst v září a trend pořád pokračuje. "Teď je obrovský zájem o teplá plyšová pyžama. Kromě toho, že jsou teplá, odvedou i vlhkost, takže se člověk v noci nepřehřeje a mnohem lépe spí. Prodali jsme stovky kusů, jsme v pyžamech téměř vyprodaní, máme jich poslední desítky. Je to (meziročně) mnohonásobný nárůst," řekla ředitelka. Firma vyrábí funkční pyžama i noční košile.

Hodně teplého prádla začala Moira prodávat od září. Příčinou je podle Vlčkové energetická krize, meziročně prodeje stouply výrazně. Větší zájem o vlněné prádlo mají i firmy, kupují ho nově pro zaměstnance. "Zvýšil se zájem o naše výrobky z teplé řady. Lidé, s nimiž mluvíme v prodejnách, zareagovali na zvýšení cen energií, připravují se na zimu," řekla ředitelka. Nejvíc se prodávala trika s krátkým i dlouhým rukávem, rovněž mikiny. Některá trička i oblečení z merino vlny firma před Vánoci vyprodala.

Firmě zároveň rostou náklady, třeba cena merino vlny je na historickém maximu. Zdražují základní materiály jako vlákna, příze, hedvábí, také zipy či náhradní díly. Úpravny materiálů zdražily letos víc než o sto procent. Moira na podzim zvedla ceny o deset procent. Na jaře zavřela kvůli úsporám prodejny v Trutnově a Znojmě, loni v Lounech a Frýdku-Místku. Teď provozuje 27 prodejen. Náklady na energie v nich stouply meziročně průměrně o trojnásobek.

V roce 2020 měla firma obrat 93 milionů a čistý zisk 5,9 milionu. Vyplývá to z výroční zprávy. Loni měla obrat přes sto milionů korun a zisk kolem šesti milionů, řekla ředitelka. Před časem prodala Moira do zahraničí tisíce balistických vest.

Nejvíc prodává Moira triček, v zimě hodně svetry. Termoprádlo a outdoorové oblečení vyrábí z polypropylenu, který se taví při 165 stupních, má patentované pětilaločné vlákno. Firma, jež vznikla roku 1990 a zaměstnává 100 lidí, vyváží asi desetinu produkce. V areálu zabírajícím 55 000 metrů čtverečních vyrobí Moira ročně stovky tisíc kusů prádla. V posledních letech dělá i prádlo pro vojáky a další ozbrojené složky.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KN

Kristýna Novotná

16.6.2023 21:22
Tak já teda nosím celý rok stejné tenké pyžamo a nejraději spím bez něj :-D . Sice je mi pořád zima, ale pod peřinou se zachumlám a je mi hezky. Za to v práci je to horší. Skoro nám tam netopí, takže tam je strašná zima. Musím nosit na oblečení ještě vlněné vesty, které jsem si objednala z https://www.vlnenezbozi.cz/ , protože jinak bych měla zase po několikáté zánět močového měchýře, a to není nic příjemnýho.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist