https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stravenek-pro-zvirata-v-prazske-zoo-se-zatim-prodalo-asi-5.000
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stravenek pro zvířata v pražské zoo se zatím prodalo asi 5 000

24.11.2020 13:27 | PRAHA (ČTK)
Zakoupením stravenky na webu stravenky.zoopraha.cz lze nyní podpořit padesátku druhů zvířat, o které zoo pečuje. Jsou mezi nimi tapíři, hroši, medojedi nebo gorily.
Zakoupením stravenky na webu stravenky.zoopraha.cz lze nyní podpořit padesátku druhů zvířat, o které zoo pečuje. Jsou mezi nimi tapíři, hroši, medojedi nebo gorily.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zoo Praha
Téměř 5000 takzvaných stravenek zatím zakoupili lidé s cílem podpořit zvířata v pražské zoologické zahradě. Stravenky, které jsou další formou sponzoringu zvířat v zoo, se prodávají od soboty 7. listopadu, jak ČTK sdělila mluvčí mluvčí zahrady Lucie Dosedělová. Nákupem stravenky zaplatí její kupce vybranému zvířeti krmnou dávku na den.
 

"Prozatím náš projekt Stravenek a představení krmení jednotlivých zvířat získal 1,8 milionu korun," uvedl ředitel zoologické zahrady v pražské Troji Miroslav Bobek.

Největší zájem je podle ředitele zoo o stravenky pro ďábly medvědovité. Jejich nákup vyjde na 50 korun. Jeden dospělý jedinec sní každý druhý den asi 800 gramů masa, pražskou zoo obývají čtyři ďábli. Zájem je i o stravenky určené k podpoře hrabáčů kapských a surikat. Na opačném konci seznamu s počtem prodaných stravenek jsou nyní podle mluvčí zoo rybka stříkoun lapavý a ptáci sup mrchožravý a zoborožec rýhozobý. Stravenky pro tyto druhy stojí podle informací na webu 100 korun.

Zakoupením stravenky na webu stravenky.zoopraha.cz lze nyní podpořit padesátku druhů zvířat, o které zoo pečuje. Jsou mezi nimi tapíři, hroši, medojedi nebo gorily. Ten, kdo si stravenku zakoupí, dostane jako poděkování certifikát.

Ti, kteří chtějí zoo finančně podpořit, mohou rovněž zvířata adoptovat nebo je sponzorovat. V případě adopcí má každý druh stanovenu fixní částku, jejíž výše se odvíjí od náročnosti jeho chovu. Naproti tomu sponzorováno může být každé zvíře libovolnou částkou nad 100 korun.

Zoo jsou pro návštěvníky uzavřené od pondělí 12. října. Vládní opatření má za cíl zpomalit šíření pandemie covidu-19. Ztráty v příjmech ze vstupného, parkovného, prodeje suvenýrů či pronájmu restaurací se tak nyní podle mluvčí odhadují asi na 80 milionům korun. Ztráty už zoo zaznamenala v jarních měsících, kdy byla během první vlny epidemie pro veřejnost také nepřístupná. Návštěvnost byla i v létě nižší než obvykle. Zatímco v uplynulých letech zavítalo do trojské zoo zhruba 1,4 milionu návštěvníků za rok, letos jich zatím bylo 836.165. Výnos ze vstupného loni činil více než 200 milionů korun.

Na pokrytí ztrát vzniklých letos na jaře dostane zoo od svého zřizovatele, tedy od hlavního města, 45 milionů korun, sdělila ČTK už dříve Dosedělová.

Zoologická zahrada v Troji se návštěvníkům poprvé otevřela 28. září 1931. Do zoo loni zavítalo 1,456.526 návštěvníků. O více než 8000 lidí tak padl její dosavadní rekord z roku 2016. Chová přes 670 druhů zvířat. Patří k nejnavštěvovanějším místům v Praze.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist